2021. június 5., szombat

ŐK TUDTÁK... (2011)

 2011. jún. 5.


Jó néhány évvel ezelőtt láttam egy , még fekete-fehér tévéfilmet, Hubay Miklós : Ők tudják, mi a szerelem c. darabját, ami nagyon színes emlékként maradt meg bennem. Még fiatalon láttam, de legalább is jóval fiatalabban, mint a szerep szerint a 63 éves Hektor Berlioz, és fiatalkori de már 69 éves ideálja, Estella, akit Tolnay Klári alakitott. Valami nagyon megragadott már akkor abban a filmben. Mint a darab végén, Estella lányát, Charlotte-t, aki szemrehányásként mondja férjének, hogy :

"Megfognád te értem a tüzes vasat? Megállítanád az időt?… Hozzád beszélek!… Ennél krokodilhúst?… Mit kaptam én tőled? Miféle szerelmet? Felelj!… Tudod te .. Én sem tudom – nem tudom meg soha! Soha! Soha… Ők, ők tudják, mi a szerelem."



A darab most mély és tragikusabb felhangokat kapott... Irója, Hubay Miklós halála , a rá való emlékezés tűzhette műsorra a még 1959-ben írt egyfelvonásost, amiből a tévéfilmet 1983-ban csinálhatták. És azóta már mindenki meghalt - a filmben látható minden szereplő: Sinkovits is, Tolnay is, s Pécsi Sándor, meg Illosvai Katalin is. (a filmben a fiatalabb generációt játszók) Ahogy a darabban el is hangzik egy lényegi ponton, amikor kiderül, hogy egész életét mire forditotta

ESTELLA:...A mindennap megújuló robot és győzelem. Az a sok habfehér pelenka, fényes ingmell és megstoppolt zokni. Ezek alá akartam temetni múltamat. Meg a gyerekek jeles bizonyítványa. Még latinul is én tanultam velük. A lányomnak hozományt gyűjtöttem, és olyan stafírungot! Minden párnahéj egy madeira-remekmű…
HEKTOR: Így vesztegette drága idejét. Amikor tudta, hogy meghalunk, és vége.

......És akkor mit is kezdjünk azzal a nyitva maradt szentenciával (amit ugyancsak HEKTOR mond ki a darabban, még korábban):"Minden érzésnek és gondolatnak egyszer be kell teljesedni."

.....Vagy mégis csak megtörtént!, megtörténik, csak máshogy..., mint várjuk.
A fő, hogy legyenek érzéseink, gondolataink. (ha nem is olyan shakespearei és descartesi magasságokban - mint a Hubay által megirt Berlioznak.)


És igenis! Néha meg lehetne állítani azt az órát is!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése