2021. június 28., hétfő

egy jótékonysági hangversenyre

 Hiven a  nyitási (nyitottsági) FOGADALMAMHOZ, MA ESTE felé meg az újvárosi Szent László templomba karikáztam le egy orgona-trombita jótékonysági hangversenyre (feltűnt, hogy milyen messze van, vagy fél órát tekertem, ez korábban közelebb volt- :)

de azért pár perccel  7 előtt beértem



a kapuban régi tanitványom állt, őrként, kiderült, hogy segitő, kérdeztem tőle, hogy s hol kell intézni az anyagiakat.. jótékonysági révén a koncert, megnyugodva láttam s használtam a kis dobozt (kicsit elsiettem, az előadás alatt többször is felhivták figyelmünket, hogy a végén adakozzunk.... kiderült , hogy az 1913ban épített templom jócskán tönkrement, már a háborúban kezdve, és azóta is beázogatott (először a félhomályban fali dísznek néztem a beázások cirádás nyomait!)

találtam egy üres sort annak is végébe húzódtam...

(ezen a képen látom, milyen kevesen is voltunk):(



Szent Lászlónak a névadó királynak volt egyébként napja...

engem még a hangverseny kezdete előtt lenyügözött ez a szobor mellettem (Szent Antal gyerekkel, ha jól láttam)



a hangverseny? hát. fura volt, az orgonista szabad és mégis szaggatott, egyenetlen játéka, Bach d moll toccátát adta elő pl kicifrázva (a fugát lesikkasztva, hát igen, az baravuros rész)

de a trombitás gyönyörűn játszott, Schubert Ave Mariáját pl

vagy itt ebben a remekbe szabott kis filmen (Borka Péter művészi munkája!) azt az olasz szerelmi dalátiratot, ami itt valóságos s fenséges gyászzenének hat....


https://www.facebook.com/makoivtv/videos/536466574053041



a végére megfájdult a fejem...tán a bezártságtól, feszültségtől

a kapu mögött az udvaron teritett asztal várt bennünket süteményekkel megrakva, rögtön kinált is az én tanitványom, de mondtam fáj a fejem, legalább ásványvizet..de nem, később leültem a templom elé egy padra, erőt gyűjteni a hazaúthoz, oda is (egy másik régi tanitványom) kihozott sütiket, kinálni... hajthatatlan voltam (hiába, elfogadni tudni kell, ez máig lecke nekem!) aztán haza tekertem, lányom már keresett a kikapcsolt telefonomon...

megkérdeztem tőle, nem volt-e beázva az az orgona is, mikor ő játszott rajta, de hát több mint 20 éve annak...- mondta...(CSAK mentséget kerestem az orgonista rossz játékára)

3 megjegyzés:

  1. Igazad van, elfogadni tudni kell. Jó, hogy leckeként veszed.:) Remélem, egyszer sikeresen vizsgázol belőle. Én már megtanultam, egyre könnyebben fogadok el.
    Egyszer csak felújítják a templomot, én legalábbis így gondolom. Adakozásból nehezen fog menni, más segítség is kell.
    A lányod olyan sokoldalú, még orgonán is tud játszani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, sokszor az is ad, aki elfogad, nem megy ez nekem..sajnos :(pedig látom, hogy csalódottságot okozok vele

      már van támogatásuk a javitásra, ez csak kiegésuités...de fontosnak tartottam, bár a mi templomunkat is hasonló móüdon, de meg tudtuk volna menteni!

      lányom diákként játszott karácsonyi éjféli miséken orgonákon (szinte összevesztek rajta a papok, egyszer ide is "elkeveredett" :)

      Törlés
  2. ma hallottam,egy fotókiállitás után a fákról, mit az az operatőr nyert meg, ki a kis filmet készitette a koncertről, és gratuláltam ezért neki - hogy valóban rossz volt az orgona, aki játszott rajta előbb össze kellett eszkábálnia (hét nem nagyon sikerülhetett neki:(

    VálaszTörlés