2021. június 30., szerda

RETROK (2007)

 

retro-k

Pakolászás közben rábukkantam két egyszerű kis kockás füzetre; az egyikben egyetemi első napjaimat jegyeztem be, a másikba meg - öt évvel később - diploma utáni  első munkahelyi napjaimat. ("rabságom" kezdetét)

Mit mondjak, elég tanulságos volt. Lányomnak is felolvastam belőlük, aki időben most a kettő közt van. Hát nem nagyon tetszett neki - mostani kortársának tekinthető -  akkori anyja - mondta is, hogy nem lettünk volna barátnők... Lehet. De kérdés, hogy ő milyen lett volna az én koromban - mármint abban a kormeghatározottságban... (amit Simone de Beauvoir olyan jól megragadott már a könyvei címében is: A kor hatalma, ill. A körülmény hatalma) - illetve én milyen lennék ma tizen- meg huszonévesen... ezek irreveláns, összehasonlíthatatlan dolgok. - Akármennyire "egyéniségek" vagyunk - márpedig engem (is) annak tartottak - a kor, miben élünk, ránk nyomja bélyegét, akkor is, ha lázadunk elllene , mert a lázadásunk is attól függ... (a negativ függés is - függés)

Este meg néztük a Csináljuk a fesztivált, a tévében. Régi híres slágerek versenyét , mai előadókkalEngem nem is érdekelt annyira, inkább a lányom akarta nézni. (Sűrű, nehéz, s derekasan végigtanult vizsgaidőszaka után jól eshetett egy kis könnyű kikapcsolódás.) Én folyton azt éreztem, meg hallottam is, hogy az eredeti előadókkal mennyivel jobbak, igazibbak voltak ezek a mára már régi számok. Hogy mennyi felesleges manir, póz van a maiakban. Lányom jobban meg is fogalmazta, még mielőtt én, hogy mit is akarok mondani: hogy régen a dalok voltak a fontosabbak, az előadóknak is. (Most bizony fordítva .) S ami a legzavaróbb, hogy majdnem mindenki ( s nem direkt , mint Presser Padlásában), hamisan énekel. Ugyancsak lányom kritikusan és általánositva meg is állapitotta , hogy mert ez a mai kor fals. Maga a kor hamis - hát akkor hogy ne énekelnének benne hamisan! A kör bezárul. A kor meghatároz akkor is - most is.

De ki határozza meg a  kort? Végső soron nekünk is kéne!


aliz2. :: 2007. jún. 30. 0:24 :: még nincsenek kommentek 
Kategóriák: :: Címkék: 
generaciokiraskortevemusor



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése