2021. június 27., vasárnap

MEHR OTTLIK 2008

 2008. jún. 27.

Mehr Ottlik!

Talán a legtöbb idézetet, utalást, hivatkozást mostanában Ottlik Géza Iskola a határon c.



 regényéből, -ről hallom. Sőt! Már én is idéztem - gyanútlanul forrásmegjelölés nélkül - tőle, de még megbocsáthatatlanabbul, mint ahogy E.P. (legalábbis F.Zs. szerint, aki ezt rosszallani szokta), hiszen én mégcsak azt sem  tudtam, hogy eredetileg kitől, honnan idézek - csak utólag. Mikor első, hirtelen-nyugdíjas napjaim egyikén, a biciklimen önfeledten száguldtam, egy külvárosi cipésztől, jó hosszú (ország)úton, a belváros felé, ez a kifejezés ötlött az agyamba, (szívembe, egész felszabadult valómba),mint ami legjobban kifejezte akkori új-régi (utoljára diákkoromban érzett) életérzésemet: A SZABADSÁG KÖNNYŰ MÁMORA!

De az Iskola a határon elolvasásával -szégyenszemre - még adós vagyok! Többször is belekezdtem. De még irodalomtanárként is (akárcsak Golding Legyek urát) mindig kikerültem a választhatóan kötelező olvasmányok alternatívái közt szlalomozva.

A napokban épp lányom idézte, s ennek kapcsán meg is  jegyeztem, hogy csak azt sajnálom, s biztos a halálos ágyamon is így lesz, hogy nem, olvastam el Ottlikot!

-Majd biztosan azt mondod, - jelzem 120 éves korodban -, hogy Mehr Ottlik!  (Mintha "Ottlik" valahol ugyanazt jelentené  - metonimikusan - mint Goethe híres utolsó szavaiban (Mehr licht! Több fényt!) a "licht "azaz a "fény"?)

Akkor este volt egy kis szívgörcsöm (angina pectoris - régi, futó ismerős), lányom kicsit megijedt, de mondtam: "nyugi, nem olyan vészes; nem halok meg még... most..."

-Jó, akkor még nem hozom Ottlikot! - .

Mégis csak el kellene olvasni. Amíg még van idő rá.

Meg még mi mindent!

(De most mindjárt, előbb  még, a frissen megjelent Istennel az öröklétben című opuszt fogom elolvasni, a Beszélgetések Istennel sorozat utolsó darabját. Sokat várok tőle... "halál"on innen és... túl! )






6 megjegyzés:

  1. gofri:
    2008. 06. 28. 7:34
    gofri: Szerintem nem szégyenszem...
    Amikor én kezdtem egyetemre járni, akkor lett ez a posztmodern irodalom-elgondolások alaphivatkozása nálunk (legalábbis ennek hangztatták, gondolom, azóta is), szóval ezerrel döngetett a kanonizálás - és én hiába akartam behódolni, nem ment.
    Többször nekifutottam, de nem ment.
    Mostanában sok mindent el tudok már olvasni, amit korábban nem. Úgy tűnik, bizonyos dolgokhoz meg kell érni (ezt nem az életkorra értem).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aliz2.:
      2008. 06. 28. 8:47
      Nem tudom, hogy van ez - de bizonyos könyvek "elküldenek"...
      fentiek is ilyenek - ez azért is furcsa, mert az ősforrást: Musil Törless iskolaéveit még egész fiatal koromban és szívesen olvastam pl.
      mélyebb oka lehet, hogy melyik könyv választ ki bennünket ( és fordítva).

      Törlés
  2. Daniella:
    2008. 06. 30. 13:33
    Nekem az egyik kedvenc könyvem. De a férjem veletek ért egyet abban, hogy olvashatatlan...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Daniella:
      2008. 07. 01. 6:56
      Eddig azzal magyaráztam, hogy a férjem lüke, de most azért elgondolkozom a dolgon. :-) talán neki is állok újra elolvasni, hátha már nem tetszik...

      Törlés
    2. . aliz2.:
      2008. 07. 01. 7:23
      :) :)
      mindig megnevettetsz! kösz :)

      Törlés