2021. június 29., kedd

ALVÓ.ÉBRESZTŐ KÖZMONDÁSOK (2010)

 2010. jún. 29.

alvó-ébresztő közmondások

"ki korán kel aranyat lel" ?... lehet, de nem árt , ha ehhez korán is fekszik le, mert a kialvatlanságból eredő dekoncentrációval azt is elveszitheti, amije van.

"addig nyújtózkodj, amig a takaród ér"? - igaz, de addig viszont nyújtózz, nyújtózz bátran, ne kuporodj össze a (hosszabb) takaró alatt, mert görcsöt is kaphat a lábad, és elszorulhat a lélegzeted...lélegezz szabadon, - élj az adott, mindenkori  lehetőségeiddel...

"nyugtával dícsérd a napot" - ne elhamarkodottan, várd ki a végét , ne kiabáld el előre a szerencsédet , illetve semmit se, ne igyál előre a medve bőrére - ne is bízd el magad, semmi téren; igaz van itt még egy biztató bölcs mondás, ha nem is köz-; - azt hiszem Lengyel Menyhért nevéhez fűződik, ő irt a Csodálatos mandarinban valami ilyesmit, hogy az ember addig meg nem halhat , mig boldog nem volt..."

viszont:

"ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát".-

ehhez nincs is mit hozzáfűznöm...

legfeljebb egyéb, hasonló jelentésű bölcs közmondásokat: "Ki szelet vet , vihart arat...", vagy "ki mint vet, úgy arat"... vagy beszélhetnénk a karma törvényéről is. Rajtunk múlik... (minden...(?!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése