2022. január 23., vasárnap

SZINTÉZIS UTÁN 2. 2009 JAN 23

 

Dr Csíky Antal (ezoterikus?) pszichológus az agyról beszélt, és arról, ami azon túl van (ez a lényeg!) : vagyis az u.n. ötödik  mezőről, amit többféleképp hívhatunk, fel is sorolt (az eddigiekhez)  még egy pár szinonímát az előadó: szupergyenge-, finomenergiai-, holo-, pszi-, bio- morfogenetikai- mezó, akasha krónika, Isten, quantumvakuum... - megfigyelhető hőben, fényben, elektromosságban, mágnesességben, vegyi reakciókban; behatol mindenbe és átitat mindent, betölti az egész teret,  sűrű anyagok jobban vezetik, az élő szerves szövetek elnyelik. Jung tudattalanként beszélt róla.- Minden, ami a tudatunkban történik, otthagyja nyomait e (pszi- stb) mezőben, és így mindenről tudomást szerezhetnek azok, akik "ráhangolódtak" ezekre a finom mintázatokra.

(Mit  is rettegünk attól, hogy majdan nyom nélkül tűnünk el  ("akár erdőben a vadnyom")?! - hiszen ezek szerint nem tudunk nem hagyni nyomot! abban a bizonyos mezőben!)

Dr Pilling János pszichiáter a halálközeli élmények kérdésfeltevéseiről beszélt. Még 18 éves korában ihlette meg Moody Élet az élet után c. ismert könyve, szkeptikus módon, de attól kezdve kutatja a kérdést, magyarázatokat keresve. Válaszok nincsenek, csak kérdések, jócskán: van-e túlvilág, Isten, halál utáni élet, pokol-mennyország, saját értékítélet? hogyan kell jól élni a Földön? mi az élet igazi értelme? A halálközeli élményekre többfelől jöhet magyarázat: biológiai (oxigénhiány az agyban), pszichológiai (archetipusok),  természetfeletti magyarázatok (vallások, ezotéria? l.lélek testtől elválása), kombinált magyarázat:  van testünk, lelkünk, s még v(V)alami ezek fölött. - (A többféle megközelítés természetesen nem zárja ki egymást)

A kerekasztalbeszélgetésen a 2 nap valamennyi előadója válaszolt a hallgatóság kérdéseire. Fáradhatatlanok voltak, és válaszoltak, többfelől, a feltett kérdésekre, (ezekről esetLeg majd máskor irok - az én reflexióimmal együtt)





aliz2. :: 2009. jan. 24. 1:00 :: 11 komment :: Címkék: eloadaspszichologia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése