2022. január 25., kedd

ARRA VAGYOK KÍVÁNCSI ... 2008 jan 25

 

...én is, mindarra, amit a Friderikusz mostban a vendégműsorvezető Komoróczy Géza professzor megkérdezett vendégeitől:

miért nem jegyzik egyetemeinket a világ legjobbjai közt?

miért szabad  a gyűlöletbeszéd ?

van-e szellemi függetlenség nálunk?

hogy az egyetem tömegképzés lett, szükségszerű színvonaleséssel, már a lányom tanévnyitóján nyilvánvalóvá vált számomra...itt, a műsorban főleg az ELTÉről volt szó, tudtommal a szegedi egyetemet jegyzik némiképp nemzetközileg is, de ez valószínű nem a jelen állapotainak köszönhető... (hanem a még jeles múltnak, pl. Szentgyörgyinek , esetleg a mostani biológiai intézetnek)... és semmiképp se a diákok általános szinvonalának.Úgy néz ki, azért vesznek fel szinte minden jelentkezőt, mert az egyetemek anyagilag ebben érdekeltek. A reáltandíjt javasolná K. a szakállamtitkárnak - akinek ugyancsak siralmas tapasztalatai vannak hallgatói (elő)képzetlenségéről, felkészületlenségéről, - aminek jelentős részét a legkiválóbbaknak vissza kellene juttatni. Valami ilyesmit akar a minisztérium is , úgy tűnik, csak nagy az ellenállás, vajon miért?(netán, mert a kiválóak vannak kevesebben! s az ő érdekeik vannak ezek szerint a legkevésbé képviselve... hát igen, pláne, ha mind olyan szerény, mint pl. az én lányom...)

gyűlöletbeszéd helyett inkább a holokauszttagadás kifejezést használják, aminek "létezése" számomra sokáig képtelenségnek tűnt, sokáig nem is akartam elhinni, hogy létezhet ilyen, hát ki is derül, hogy külföldön az ezt hirdető áltörténészt börtönbe is csukták, csak nálunk elnéző, ill. tehetetlen a jog... meg az államhatalom, megint csak ki tudja miért, ugyan elhangzik a műsorban valaki szájából, hogy tán gyávaságból. A meghívott alkotmányjogász nagyon pessszimista. A rendszerváltás óta sokat romlott a helyzet. A prof. kevesli a jogi fellépést, de ő , bár egyetért, mondja, hogy jogilag nem is lehet útját állni a gyűlöletnek! (nem is a-beszéd itt a lényeg, valóban.) Abban mindenki egyetért , hogy az emberi méltóság tisztelete legalább annyira méltányolandó kellene , hogy legyen, mint a véleménynyilvánítás szabadsága! Én is. ( a képernyő - nem elhanyagolható- másik oldalán.)

 A szellemi függetlenség kérdése eléggé szétesett Konrád György válaszaiban, de végülis a botcsinálta műsorvezető, "kísérleti nyúl" remekül összegzett a műsor végén: legyen az "értelmiségi" kritikus mindennel szemben: önmagával, és környezetével, feljebbvalókkal (kormányt is beleértve) és felelős, azért, amit ír és/vagy mond.- Nos, ezzel is egyet tudok érteni... Nagyon is.


aliz2.
 :: 2008. jan. 25. 15:00 :: 5 komment :: Címkék: , tevemusor



1 megjegyzés:

  1. évi.:
    2008. 01. 26. 10:41
    Na igen.Felelősséget kellene már éreznie mindenkinek szavaiért és tetteiért is,politikusainknak is és nekünk is.

    2. aliz2.:
    2008. 01. 26. 11:05
    Igen!!!!

    3. Tyria:
    2008. 01. 28. 13:45
    A felsőoktatásban tömegképzés lett. Ez nemcsak azért van, mert az egyetemek anyagilag érdekeltek ebben. Oka az elfuserált gazdaság, oka az ellehetetlenült szakmunkásképzés. Képezzük őket, de nem a mai igényeknek megfelelően, munkahely persze nincs. Akkor hova menjen az érettségiző, aki nem "igazi" talentum? Megpróbálja a felsőoktatást vag egy OKJs képzést. Addig is tanul valahol. Élete folyamán talán valamikor tudja hasznosítani.
    Engem valahogy inkább egy olyan riportműsor érdekelne már, hogy miért nem "jönnek létre" új munkahelyek Magyarországon? Mindjárt lendületbe jönnek az ország! Lenne jóval több "munkás kéz", akik ellensúlyozzák a nyugdíjasokat. Kevesebben menekülnének a felsőoktatásba. Többen vállalkoznának nagyobb családra, nem kellene bezárni az iskolákat, fellendülne az ingatlanpiac .....
    Mit mondjak még? Ezt a kormányban nem tudják? Nem hát, mert nem olvasnak blogot! ;-)

    4. aliz2.:
    2008. 01. 28. 15:12
    ...ismerek egy államtitkárt, aki rendszeresen blogol, és még a kommentjeinket is számontartja -
    http://csepeli.blogter.hu

    5. Tyria:
    2008. 01. 29. 9:12
    ... érdekes. Még csak belenéztem.

    VálaszTörlés