2022. január 27., csütörtök

KENTAUR-UPDIKE 2009 JAN 28

 

Egy blogon  bukkantam rá, teljesen váratlanul, még tegnap a megdöbbentő, váratlan hírre: meghalt Updike. Feljajdultam, (jaj, a Kentaur!) mint kedvenc regényem tanárhőse, akibe nyíl fúródott egy diákcsíny nyomán...

Updike Kentaur c. regénye  oly sokat jelentett nekem. Akkor olvastam - az Európa zsebkönyvek sorozatában , 1966-ban, amikor tanítani kezdtem, a kisvárosi gimnáziumban, (ahova 5 évvel előbb még diákként jártam) egy kis nagyobbvárosi egyetemi kiruccanás után. De egy kicsit úgy jártam, mint a szarvassá változott fiú (azaz lány), már nem fértem ugyanúgy vissza, mint mikor elmentem. Updike (és sok más -főleg amerikai iró - és főleg az Európa zsebkönyvek sorozatban - meg a Modern Könytáréban  sokat segitett ebben, no meg a Nagyvilágfolyóirat,  tágasabbá tenni a szűknek tűnt világot. Nem is volt az annyira szűk! Belefért így az egész világ, a föld és az ég is, a csillagaival... (Pedig valójában mégis csak minden elég szűk és szürke is volt. Talán.)

hogy épp ez a könyv volt pályakezdésemnek A Könyve, ("amely egy kisvárosi tanár megpróbáltatásának története mitológiai keretbe ágyazva"), amelynek rögtön első mondatában megsebesitik a táblánál álló tanárt, mire az osztály felröhög... ? nem is tudtam ezt a jelenetet valóságosnak tekinteni. (akkoriban még, nálunk ilyesmi nem eshetett meg egy iskolában), írói fantáziaképnek tűnt, nem kisebbnek mint a mitikus kentauri paralelltörténet. Élveztem a könyv sítílusát, a költőiségét. Könnyed sűrűségét. Szemérmes érzelemgazdagságát. Líraiságát. A hátlapon az író profilját: egy komoly, elmerült, okos tekintetű, sötéthajú fiatalemberét... elnézegettem gyakran. Nagyon szimpatikus volt, szinte eszményien az. Sorra olvastam a könyveit, az elbeszélései kötetét ("Ilyen boldog se voltam") A "Szegényházi vásárt"-t és a "Farm"-ot, a "Gyere hozzám feleségül"-t, de azért egyik se tudta megismételni a Kentaur egyedi élményét. Azt  a katarzist. A Nyúl kötetekből is elolvastam egyet-kettőt, de annak világa nem kötött úgy le, aztán már csak értesültem az újabb könyvekről, de nem vettem meg, nem olvastam el, később már nem is követtem az új megjelenéseket hírszinten sem. Meglepődtem, amikor az Eastwicki boszorkányok c. immel-ámmal végignézett film után kiderült, hogy Updike  művéből készült... Úgy véltem, ő már nem az én íróm, megváltozott, szinte mindig szélesen nevető, őszhajú portréit  nézve is ezt láttam. -  De most nagyon szomorú vagyok. Korán ment el! S már nem is remélhetem, hogy ír majd még az én régi Updike-om egy újabb könyvet, újra egy kentaurosat!

...........................................................................................................................................................




elővettem a régi, 66-os könyvem, a Kentaurt, kicsit megkopott, kicsit megsárgult, de most is (újra)olvasásra késztet. (a remekműveket akárhányszor el lehet olvasni, mert kimerithetetlenek, és mindig mást tárnak fel magukból - attól is függően, hogy olvasójuk mire rezonál épp) Engem most a bevezető mitologikus mottó utolsó sorai máris megragadtak:

"De kellett még az életáldozat, engesztelésül az ősbűnért, a tűzlopásért. (...) Kheiront, bár ártatlan volt, mérgezett nyíl érte. Soha be nem gyógyuló sebe örökké égő fájdalmában a halhatatlan kentaur sóvárogta a halált, s kérte, fogadtassék el élete vezeklésül Prometheuszért. AZ istenek meghallgatták könyörgését, megszabadították fájdalmától és halhatatlanságától. Meghalt, mint bárki más elcsigázott halandó, és Zeusz a csillagok közé helyezte fénylő nyilasként."




aliz2. :: 2009. jan. 28. 8:56 :: 11 komment :: Címkék: emlekezesirodalomkonyvnekrolog



1 megjegyzés:

  1. alma2:
    2009. 01. 29. 7:25
    Nahát, éppen ma kezdtem el a Az eastwicki boszorkányokat, tegnap vettem meg a vasútállomás antikvárjában.

    2. aliz2.:
    2009. 01. 29. 10:06
    ..miért nem A Kentaurt?! :)

    3. alma2:
    2009. 01. 29. 11:13
    Ennél az árusnál az is csoda, hogy egyáltalán ezt a könyvet ki bírtam bogarászni a sok vacak közül.Meg fogom szerezni a Kentaurt is, mert hatásos kedvcsináló Updike könyveihez a bejegyzésed.Régebben beleolvasgattam a Nyúl kötetekbe, de olyan zöldnek, tapasztalatlannak éreztem magam ahhoz, hogy ilyesmit olvassak, talán elkezdhetem nemsokára.

    4. gofri:
    2009. 01. 29. 11:38
    Köszönöm a tippet, én másokat olvastam tőle, és tán ezért is nem nyúltam hozzá soha többet, mert én is úgy éreztem, nem az én íróm... De a Kentaur kimaradt, megpróbálom azzal újra...
    Egyébként jöhetsz már hozzám kulcs nélkül is, levettem a lakatot... :)

    5. felfoldi:
    2009. 01. 29. 14:07
    Csak nem az én blogom volt? ;)

    6. aliz2.:
    2009. 01. 29. 14:14
    nem, a nolblogon voltam épp (onagyzoltánén), de azóta már könyvesblogon is írtak róla pl...

    7. aliz2.:
    2009. 01. 29. 15:29
    meg szombatblog...

    8. mmon:
    2009. 01. 29. 15:32
    Csak most hallottam hogy meghalt...ö volt a kedvenc íróm, és a Kentaur az egyik kedvenc olvasmányom. Annyira egyedi Updike ábrázolásmódja, olyan jól festi le a lelki folyamatokat!
    "A tudatlanság áldás."

    9. aliz2.:
    2009. 01. 29. 15:35
    én is így vagyok "Vele"... de attól, hogy nem tudnánk a rossz hírt, nem változna semmi (legfeljebb mi éreznénk most kevésbé rosszul magunkat.)

    10. holdgyöngy:
    2009. 01. 29. 22:09
    Sajnálom, hogy elment. Egy időben én is olvastam tőle, aztán félretettem, s érdekes később ismét elővettem a könyveit. Azért Az eastwicki boszorkányok könyvben jobb volt. S látod a Kentaur nekem is kimaradt. Nem is értem, hogy miért?

    11. aliz2.:
    2009. 01. 29. 23:21
    Vigasztaló és sejthető, hogy a könyv jobb volt...
    A Kentaur-t olvasd el! Illetve már az elején magával ragad, ha ....

    VálaszTörlés