2022. január 26., szerda

ÉLETCÉLOK 2011 JAN 26

 

a könyv harmadát elolvastam, átböngésztem - ez tartalmazza tulajdonképpen a főcim témáját:

HOGYAN ÉRJÜK EL ÉLETCÉLUNKAT?

talán hasznosabb lett volna pár évtizeddel előbb elolvasni? , de akkor még meg se iródott!, és a könyv - aminek szerzője - még nálam is - 10 évvel idősebb -, épp azt bizonygatja, hogy minden átírható (a múlt is, a JÖVŐ szemszögéből, vagyis a (kívánt s igaznak elképzelt) célok felől, és mindent onnan kell nézni és tenni... (agykontrollon hallottunk-gyakoroltunk már hasonlókat! - csak mikor viszem már be ezt az a hasznos-termékeny-varázsló szemléletet (és gyakorlatot főleg!) az életembe is?!)

addig is, egy pár terelő mondat:

pontosan kell tudni, mi a célunk, mit akarunk (nem csak azt, hogy mit nem!- az a legegyszerűbb); helyes (nekünk - igazi valónknak -való) célokat kell követni! összhangban az életünkkel... a sodrása irányában (sose árral szemben), az éber tudatosság állapotában. Mi teremtjük a valóságunkat, ami a lehetőségek végtelen tárháza. Akadálya lehet a megvalósulásnak: a bátorság hiánya, ha nem a szívünkre hallgattunk, ha kételkedtünk önmagunkban, ha az akadályokra koncentráltunk! Legfőbb gátlók az u.n. problémák! amiktől értelemszerűen meg kell szabadulni!

EL kell képzelni, hogy megszabadulok a problémáktól, sőt, hogy soha többé nem lesznek problémáim!

(a probléma azt jelzi, hogy nem akarok elfogadni valamit, nem akarok szembesülni valamivel - a probléma feladat, lecke, amit meg kell oldani! MOST!  azaz idejében; hiszen épp abból lesz  probléma, ha nem oldjuk meg idejében a feladatot - ami problémává növi ki magát az elodázásoktól.)

nem megfeledkezni kell róluk, hanem megoldani - s mielőbb, azaz MOST! addig kell velük foglalkozni, amig jelentéktelenek. Tehát DÖNTENI, mielőbb. (a rossz döntés is jobb mint a nemdöntés, még majd lehet módositani). Minden probléma az élet ajándéka, figyelmeztetés, rámutat a feladatokra, amik révén az életünk jobb lehet. Hitelesebb. Pro-(bléma) tehát értem van , nem ellenem...már a megoldást is magában rejti - ha meg tudom nevezni! (ez ugyanaz, mint hogy a jól feltett kérdésben benn van a válasz)Tanulunk belőle. S csak akkora problémát adhat nekünk a sors, amit meg is tudunk oldani. Meg is kell! Mert az igazi probléma akkor keletkezik, ha sokáig halogatjuk. (de mennyire tudom! - s mégis...)

Gyakorlati tanácsok a megoldáshoz:  levetni a múlt terheit: (bűntudattúlhaladott tervek) fegyelmezett gondolkodás, higgadtság, harmónia - jó testi-lelki kondició. Gátló gondolatoktól megszabadulni:  Túl öreg vagyok! Túl gyenge vagyok! Képtelen vagyok! Erősiteni a belső motivációt. És a tartás: felemelt fő, sugárzó tekintet! Fölfelé nézni, kihúzni magunkat!

Hinni kell abban, amit akarunk. S ha nem értük el eddig, amit akartunk, rákérdezni, vajon miért nem..., hiszen minden elérhetünk. Most.

No ilyen kérdésekre kéne válaszolni:

Mit szeretnék még tudni? Mi gazdagithatná még az életemet? Hogyan szabadulhatnék meg korlátaimtól? Hogyan tudnám meghaladni Önmagam, és azzá válni, aki valójában vagyok és mindig is voltam? Milyen szeretnék lenni? Kiként élni? Hogy valóban az én életem legyen, amit élekMi az, aminek már nincs helye az életemben? Mennyire van(vagy nincs!) összhang köztem és a testem közt?Mi nem működik jól s miért? Mitek kell történnie, hogy jól működjön, hogy boldog lehessek a saját bőrömben. (Miért fáj a lábam, fejem ? Mit mond ez? hogy vezethez jól-léthez)

Ha valódi magam lehetek,  a cél felől szemlélve, bármit elérhetek, amit el akarok érni. A teljesség felől a teljességet.(Akár hisszük, hogy teljesül, amit akarunk, akár nem , mindenképp igazunk lesz. Hát akkor már inkább higgyünk benne!) Úgy kell elképzelni a jövőt, mintha már meg is történne, és akkor hozzá idomul minden. (a jelen is - ami úgyis hamar átmegy a jövőbe, s akkor a  megfelelőbe)  


aliz2. :: 2011. jan. 26. 21:28 :: 5 komment :: Címkék: eletkonyvpszichologia







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése