2022. január 25., kedd

...MINT MAKÓ BUDAPESTTŐL 2009 jan 25

 

18óra 53perc..., el is múlt, nem értem... nem mozdul alattam az intercity, de mindenki más  nyugodtan ül, lehet, hogy rossz vonatba szálltam?,  (volt már rá példa, hogy Szeged helyett a Debrecen felé menőbe, s úgy kellett nagy ribillió közepette megállítani a vonatot), de ez most a szegedi, mondják, de nem mozdul, és senki nem   moccan, kinézek, hallom, igaz torzított hangon, a megafonon mondanak valamit, kerülő útról késve indulásról(?) , de semmi konkrétum,  valaki mobilján tájékoztatja a bezárt ablakon túl ülő utastársam (meg részben engem is) a hallottakról, bent ugyanis semmi nem hallatszik mindebből!,egy fiatalalember, mint később kiderül, maga a kalauz, is faggatásomra mond valamit, bár mint mondja, őt (se) tájékoztatták (még), majd utána néz, késve indulhatunk, mert baleset történt, mondja , de meg is bánja, és kéri , nehogy szóljak a bentieknek, még semmi se biztos - a bentieket amúgy sem érdekli semmi, fel se tűnik nekik, hogy nem indulunk, engem viszont egyre jobban zavar, mert már volt rá példa, hogy nem értem el a legutolsó buszt se, ami Makóra vihetett volna tovább, igaz, az a legutolsó vonat volt, annyit talán nem késhetünk most, hogy ne érjem el az egy órával későbbi buszt, vagy mégis? csak tudnám, mennyi az a "kerülő út", közben ilyet hallok, hogy "a vonat minden megállóhelyen megáll", azt hiszem ez ránk vonatkozik, le is lépek a vonatról, inkább itt maradok Pesten, gondolom, de a kalauz, épp most jött vissza, szinte visszapakol a vonatra, nyugtatgat, hogy biztos elérem majd a buszt, annyit nem késhet a vonat, hogy ne, és legrosszabb esetben beajánl Szegeden a vasutasszállóba, mint mondja, már indul is alattunk ez a vonat... ki tudja merre, ki tudja hol áll meg, és főleg mikor ér Szegedre ... (és hogy, mikor jutok tovább) és senkit nem érdekel... csak én vagyok ilyen izgága? vagy csak én utaznék Szegeden is túlra, és a kalauz "becsapott"! (ha nem is tudatosan), mire a kerülő úton Ceglédre érünk fél 10 körül van már , innen legalább másfél  óra még Szeged, ha egyáltalán arra megyünk, mert mikor végre elindulunk , visszafelé, eddig menetiránynak ültem, most már nem, de csodák csodájára egyszer csak, valamikor jóval 11 óra után, beérünk az állomásra,  bő 2 óra késéssel! legalább fél órával előbb kellett volna, hogy elérjem az utolsó buszt - választhatok internetkávézóba éjszakázás (á:1200Ft), és távtaxi közt (á: le se írom mennyi Ft!) - mivel ez utóbbi azt is jelenti, hogy éjfél után pár perccel "már" otthon lehetek, (szemben az előző variáció hajnali 6 órájával) emellett döntök - bármennyire is sajnálom ezt a rengeteg pénzt a taxira...

és pár dolgon elgondolkodom: miért nem tájékoztatják megfelelően az utasokat. miért nem zavarja az utasokat, hogy hova viszi őket a vonat és mikor érnek célba. (vagy bennem a hiba? mit izgágáskodok?! örüljünk, hogy nem velünk történt  baleset - mint sejlik... bár csak másnap tudom meg a teletext kék fény híréből, hogy elgázoltak Vecsésnél egy embert a vasúti átjárónal. Szegényen még egy autó is keresztül ment. (borzasztó.) Illetve olvasom a MÁV híreiben , a precíz tájékoztatást ("eső után"..., bár a dátum szerint időben felrakhatták, csak épp internetezés hiján a vonatban ezt se tanulmányozhattuk)

de miért nem lehetett központilag tájékoztatni egyszerre, mindenkit időben, a vonaton? (az IC amúgy unalmas- formális szövegeket mondó megafonján)

(és tényleg: jogos vagy jogtalan igény, hogy ha felszállok egy vonatra, tudjam, hogy merre visz és meddig? )

amúgy, ne zúgolódjak! kb 5 és fél óra alatt hazaértem. (az a szerencsétlenül járt pedig már soha...)

mondjuk, útközben nagyon úgy tűnt, hogy jóval közelebb  van Makó Jeruzsálemtől mint Budapesttől...

aliz2. :: 2009. jan. 26. 13:04 :: 2 komment :: Címkék: esetutazas

1 megjegyzés:

  1. 1. holdgyöngy:
    2009. 01. 29. 22:16
    Én tavasszal vagy nyár elején Miskolcról utaztam volna Zalaegerszegre, ez az út kb. 24 óráig tartott. Akkor tapasztaltam: nem adtak pontos tájékoztatást(kalauz), a kalauznál van "valami gépezet", hát ez arra éppen nem jó, hogy menetrendileg korrekt útvonalat és időpontot adjon. Milyen jó, hogy sokunknál volt mobiltelefon, ezen hazatelefonálhattunk, s megnézethettük az interneten mikor, merre tudunk esetleg hazajutni Budapestről. S mikor mindezt meg is tudtuk, kiderült hogy még annál is többet fog majd késni a vonatunk... Nem ragozom.

    2. aliz2.:
    2009. 01. 29. 23:20
    tipikus!
    azt a primitiv "gépezetet" az én orrom elé is odadugta a kalauz mikor a tájékoztatás hiányosságáról panaszkodtam! de akkor már eltelt vagy 2 óra a kései indulás óta..., én is mobilon kérdeztem a lányomtól, mikor Ceglédre értünk, végre, hogy hány órára van oda Szeged... stb... felejtsük el! a legközelebbi alkalomig?)

    VálaszTörlés