2022. január 27., csütörtök

NEM CSINÁLTUNK SEMMIT! 2011 JAN 27

 

..ez a töredék mondat hangzik el sirósan-dacosan egy 4 éves tündéri kisfiú szájából, miközben anyja vonszolná lefelé a lépcsőn, ki az amszterdami lakásukból, de a kisfia nem akar menni, hiába mondja neki anyja, hogy muszáj, sehogyse érti, miért kell  szép otthonukat elhagyni, mikor nem is csináltak semmit! leül a lépcsőre, aztán meg vissza is fut a lakásba az otthagyott kedvenc bohócáért, meg a biciklijéért, de nem lehet, nem viheti magával, az anyja visszarohan érte, nehogy elveszítse, lent már terelik hangos kiabálások közepette őket, ugyancsak sárgacsillagos sorstársaikkal együtt egy teherautóra, ami - azzal hitegetik őket - Palesztinába viszi őket, pedig egész máshová, koncentrációs táborba, és főleg a halálba.. mint ahogy a kisfiú apját, anyját is... látjuk a filmen, meghalni, mig a kisfiú  nagyobbacska lesz, de még mindig túl kicsi ahhoz, hogy ilyen szörnyűségeken menjen át, amiken a többiekkel együtt ő, Jona, aki sorszerűen Jónás ról kapta nevét, aki a cethal gyomrában élt, és/ de kiszabadult, hát a mi kisfiunk is, végül is, de milyen áron?!...

Már meghalt apja emlékképe-látomása mosolya, irányitása segit a kisfiúnak abban, hogy mégis az életet válassza. És a film végén azt is közli a narrátor, hogy tudós lett belőle Hollandiában.)

De hogy az emlékei, a szörnyűk, a lágerből, és szülei elvesztésének kiheverhetetlensége biztos nyomokat hagyott benne. Kitörölhetetleneket. 

És a film is már bennem is. És később nem tudok nem gondolni arra a pici kislányra is, akit másfél évesen deportáltak, akinek ugyanigy el kellett hagyni az otthonát, egy babával a kezében és egy nagy bőrönddel, - pedig nem is csináltak semmit!- 



akinek ugyanilyen szemüveges, mosolygós kedves apukája lehetett, de még ennyi időt se tölthetett vele, ő már akkor a munkaszolgálatban volt, ahonnan nem jöhetett vissza, s ez a pici lány ugyanúgy kapaszkodhatott az anyukájába, mint  itt a filmen ez a kisfiú, s ha ő nem is emlékszik az átélt lágeremlékekre, mert kisebb volt nála, érzi, hogy benne van minden... örök nyomot hagyva és fel-feltörve, mert akkor miért is lenne számára ilyen nehezen elviselhető ez a film, a szépsége ellenére, és miért érzi, hogy elviselhetetlensége ellenére is végig kell néznie, ... még a késő éjszakai ismétlését is.

És nem azért mert most van a nemzetközi holokausztemléknap. (hiszen azt nem is tudta. csak utólag.)

És még mindig nem érti. 68 évesen sem. Nem érti ezt az egészet! Ami Jonával meg vele történt, kiskorukban. Meg a szüleikkel. Meg a többiekkel. Akik nem csináltak semmit!!! Miért hát?! 



aliz2. :: 2011. jan. 27. 21:30 :: 11 komment 
Kategóriák: 
film :: Címkék: emlekezesfilm



1 foto

1 megjegyzés:

  1. Eszter Heléna Görbe
    Miért...? Én csak a rettegésekre emlékszem.... Évtizedekig nem néztem filmeket a témában, még a Schindler lisáját se mertem. Aztán megnéztem. Jó, h. tudsz beszélni róla. Talán könnyebb, mint aki nem teszi. Okvetlen olvasd el Edith Eva Eger A döntés könyvét. Másképp áll az átéltekhez ő és másképp a nővére. A 2020- ban megjelent Az ajándék, c. könyve egy hiteles pszihologus segítsége nem csak túlélőknek.

    Gonda Julia
    évtizedekig nem is nézhettél mert nem volt, Tudok e könyvekről, hallottam is a nőt... azt hiszem nem az én izlésem...(Szerintem én (is) teljesen rendben vagyok!) (amennyire lehetek... adott helyzetben)

    Eszter Heléna Görbe
    Igen. Akkor a film helyett, téma, dokumentum. Hazugnak tartassz?

    Gonda Julia
    Eszter Heléna Görbe MIÉRT? (NEM AKAROK EGÉSZ ÉLETEM MINDEN PILLANATÁBAN EZZEL FOGLALKOZNI! - EGYÉBKÉNT TÉNY -HA KELL TÖRTÉNELMI -, HOGY ÉVTIZEDEKIG (EL)HALLGATÁS VOLT, CSÖND, NÉMASÁG- MINDKÉT RÉSZRŐL) Egyébként meg sose voltam a struccpolitika hive. Semmiben!-Személyes áldozattal nehéz is lett volna!!!
    Válasz1 é.Módosítva
    Eszter Heléna Görbe
    Ná látod én ezért nem nyílok meg más előtt.

    Eszter Heléna Görbe
    Ennyit is sajnálok!

    Gonda Julia
    Mindenki máshogy csinálja...

    Paloczi Gabi
    Gonda Julia . Valoszinuleg a csapbol kellene folyatni, addig, amig nem epul hitelesen bele az emberek agyaba. Mas is lehetne aldozat, aki nem arra a kaptafara keszult.

    Gonda Julia
    tévedsz, akkor még inkább megszokják, és növelné a hatalmukat!!!

    Paloczi Gabi
    Nem igy van nagy alapon

    Gonda Julia
    Paloczi Gabi klisékkel nem lehet harcolni, hatástalan!"nagy alapon" pláne nem. Csodálom, hogy nem érted. Ámbár ez a bejegyzés MÁSRÓL szól! Úgy látszik arra nem vagy érzékeny.



    Anna Dévai
    Szégyen-gyalázat, hogy ez megtörténhetett.
    Válasz1 é.
    Anna Dévai
    Szégyen-gyalázat, hogy ez megtörténhetett.
    Válasz1 é.
    Gonda Julia
    egyetértek
    Válasz1 é.
    Paloczi Gabi
    Anna Dévai pedig gondoljatok bele, hogy ilyen ma is elofordul. Nem a zsido aldozatot akarom kicsinyiteni, de ott van a csiraja ma is. Ezert lehet kihasznalni, mert ez a mas ember gyulolete ott van. Ezert vannak a haboruk ezert irtja egyik Afrikaans nep… Továbbiak
    Válasz1 é.
    Anna Dévai
    Nem szabad elfelejteni. Beszélni kell róla.
    Válasz1 é.
    Anna Dévai
    Sajnos, nem kell Afrikáig menni a példáért. Gyűlölet és karaktergyilkosság itt is van.
    Válasz1 é.
    Gonda Julia
    azért a holokauszt ennél jóval több volt!!!! Nehogy már Demeter hibájába ess!!!!
    Válasz1 é.Módosítva

    VálaszTörlés