2022. január 24., hétfő

SZÉLJEGYZET 2011 JAN 24

 

mielőtt eltenném a "megismerés útjai"-t, (persze nem tudom, hova, mert már nincs helye a könyveimnek)..., de mielőtt eltakarnák újabbak, néhány dolgot ideírnék belőle illetve a kapcsán, amik olvasás közben megragadtak, elgondolkodtattak, különösképp:

a taoizmus kapcsán: a jin-jang elv - azt is jelenti, hogy az ellentétek kölcsönösen feltételezik egymást. Tehát ez az ellentét csak látszólagos, mert valójában egységet alkotnak. Ha bármelyik tényező eléri a maximumot, megjelenik benne az ellentétes tényező csirája. (régi tapasztalatom: a dolgok túlzásukba víve ellenkezőjükbe csapnak át)

a következtetés levonása érdekes, gyakorlati szempontból:

ha el akarunk érni valami, jobb ha az ellenkezőjével kezdjük. (ezt is tudjuk: ha meg akarunk tartani valamit, engedjük el.) Vagyis nem kell beavatkozni a dolgokba, semmit se szabad erőltetni, csak k i v á r n i. Az idő úgyis meghozza... (persze, kérdés, hogy mikor, és akkor már ugyanazt jelenti-e a számunkra, vagy már nem is kéne...)

ez a wu-wei a nemcselekvés cselekvése - elcsípni az egyensúlyi pillanatot, amikor a dolgok épp minimális beavatkozással megfelelő irányba terelhetők. (a változások könyve, a ji csing i s, mindig a legkisebb lépéseket javasolja csak) (a dolgok maguktól változnak, mi csak terelhetjük magunkat legfeljebb a jó irányba)

.....

de azt hiszem erről szól az a Sappho vers is (Aphroditéhoz) , amit még a gimnázium első osztályában  tanitottunk:

...Hogyha elkerült, - a nyomodba jár majd,

hasztalan kínálgatod - ő kínál majd,,

hogyha nem kíván,- hamar ő kiván majd,

bár nem akarná...

(na, de, mondd ezt egy türelmetlen, heves ifjúnak, úgyse lesz türelme kivárni, az öregnek meg már tán ideje sincs semmi türelmes kivárására, legalább is azt hiszi, és néha el is találja - aztán várhat a "következő élet"éig, már ha hisz ilyesmiben...:), meg aztán az a legnagyobb baj, ha már egyáltalán nem is vár... semmit. Nem magamról beszélek!:))


aliz2. :: 2011. jan. 24. 22:35 :: még nincsenek kommentek :: Címkék: filozofiapszichologiavers



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése