2022. január 26., szerda

CSILLAGSZÁLLÓ ÉS SZÉPSÉG 2012 JAN 26

 

A magyar kultúra napja(i?) keretében a Csillagszálló folyóirat a szépség témáját járta körbe a lapból felolvasott művekkel és közbeni beszélgetésekkel is... végig érdekfeszítő volt... persze, hogy úgy csináltam, hogy el tudjak menni, a Rákóczi úti Közép-európai Kulturális Intézetbe ha már lányom is a szereplők közt (mint rendszeres és most meghívott szerzője a lapnak)... de személyes érdekeltség nélkül is tetszett volna... mert ritkaság, amikor ennyire kerek egész egy több személy részvételével zajló irodalmi esemény.



a barátságosan berendezett terem falain a lap borítói láthatók, -amikben megjelent művek felolvasására került sor - de a kiállításon a megvalósult fölött a megvalósulatlan grafikák is láthatók. "Fenyő D.  György irodalomtörténész --- a  szépség természetére vonatkozó kérdésekkel vezetgette társait addig a pontig, ahol Turi Tímea verseit fel kellett olvasni… pont úgy, ahogy azt Turi Tímea felolvasta a  Csillagszálló Mosoly című számából. "



Csillagszálló egyébként hajléktalanokat támogató lap (az elnevezés is, ami költői és metaforikus - mint egy irodalmi laphoz illő is – innen.)




Az összegzésnél -miután tisztázódott, hogy a szépség valami lélekből kiáradó de "dologi" …) el is hangzott egy-két különös, nem szokványos példa a szépségre, amit az  élet hozott a kirakaton túlról az est levezetője elé, aki szemben ült nem csak az írókkal és az előadó színésznővel (Szalai Krisztával) hanem az üvegen túlra, a Rákóczi útra is kilátott, honnan is többek között szépnek látott egy csúnya, kövér párt, ahogy elmerülten csókolóztak, és aztán jött egy hajléktalan öregember, aki lerakta a csomagjait és nagy megnyugvással leült egy pár percre megpihenni a kirakat padkájára...



felmerült az is, hogy a szépség nem létezhet a megfigyelőtől függetlenül. dehát mi  igen?



tartsuk hát nyitva a szemünket... (és a szívünket)

http://www.librarius.hu/hirek/484-kepes-hirek/1086-szepseges-csillagszallasolas


aliz2. :: 2012. jan. 26. 23:19 :: 6 komment :: Címkék: folyóiratirodalomlányom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése