2022. január 30., vasárnap

ÉLETET, VALÓSZÍNŰT, NYERSET... 2008 JAN 30

 ..2008. jan. 30.

egyre több szférából tapasztalom, a közelmúltban is, hogy egyre inkább az élet, a dokumentum veszi át a szerepet az irodalomban, filmben , illetve az emberek műalkotások iránti érdeklődését jelentősen áthatja, befolyásolja az elsődleges valóság utáni érdeklődés. Magyarán, ahogy Ady is megírta már vagy 100 éve Móricz Zsigmondot üdvözlő episztolájában:

életet kívánunk, valószínűt, nyerset....

s az alkotók is ebbe az irányba mennek, vagy eleve dokumentatívak, vagy pedig - mindenképp problematikusnak és megkerülhetetlennek láttatják élet és művészet kapcsolatát...

a legizgalmasabb példa az utóbbira épp a tegnap látott, és még mindig nyugodni nem hagyó remek film, (A Vágy és Vezeklés) alapképlete, ami egy jeles - booker díjas - író könyvének adaptálása amúgy is (valahai legkedvencebb íróm Updike mondta épp rá, hogy "elbűvölő és fenséges regény")- a film is valójában egy írónő vívódása-harca , nemcsak önmaga vétkével, hanem az alkotással, hogy épp a művel akarja megadni azt a boldogságot műve szereplőinek, amit életükben lehetetlenné tett a vétkével. A film legvégén - az öreg, beteg írónő, ezt bevallván elbizonytalanodik, nem tudja jót tesz-e ezzel , valóban. - Vajon miért bizonytalan?



Mert ez már az írónő kérdése. Mert paradox módon a jó műalkotás kevésbé viseli el az egyébként megnyugtató happy endeket, mint azt az életben elvárnánk, azaz leleplezi nemvalóságos voltát! És utólag látjuk be, hogy a hihetetlen, de bennünket is boldogító - bár mérsékelt -boldogságot sugárzó képek is csak az írónő jótékonykodni akaró fantáziájának voltak a teremtményei. S a "lelepleződés" után látott záró képsorok is, ahol a két fiatal (ők már immár örökké azok maradnak) futnak önfeledt boldogságban a tengerparton- úgy ahogy, már megtudtuk, a valóságban sose tehették -... csak így lehet "igaz" a befejezés happy endje -szívszorítóan igaz..., mert már tudjuk -az életben- nemigaz!

Azt hiszem, el kéne olvasni a könyvet, amiből az adaptáció készült, mert a film - nagyon film - ezért is jó.

A minapi könyvbemutató legjobb darabjának is a dokumentum jellegű irások tűnnek... amiket az élet ír. Stilizálás nélkül. Az élet stílusában. (persze az sincs mindenkinek, életstílusa...hm)- Van a szerzők közt olyan, aki ki is jelenti, hogy ő semmi fiktívet nem tud leírni, csak azt ami megtörtént....

aliz2. :: 2008. jan. 31. 19:15 :: 2 komment ::

Címkék: blog, elet, iras, muveszet




    1 megjegyzés:


    1. 1. évi:
      2008. 03. 02. 12:42
      Fura dolog az írás,annyi szent...

      2. aliz2.:
      2008. 03. 02. 15:41
      jó dolog... :)

      VálaszTörlés