2022. február 18., péntek

KLEIN MÓZES ADOMÁNYAI 2012 FEBR 15

 

A Szépművészeti kiállitásának cime: El-Grecotól Rippl Rónaiig, egyből felkeltette az érdeklődésem, különösen, ami El Greco(ka)t illeti... anyukám egyik kedvenc festője volt, és két festményéről is készített rajzot, amit reméltem, - hogy - helyette is - meg tudok nézni, eredetiben... aztán ez is halasztódott, más dolgok miatt, meg lányom mondta is, hogy nem egy nagy kiállitás, tulajdonképpen egy magángyűjtemény csak... (hát attól még... - gondoltam), aztán el is felejtődött a dolog, mignem a napokban, pont a születésnapom előestjén - bár a Benczur utcánál akartam leszállni a kisföldalattiról -, fentfelejtődtem, egész a következő megállóig azaz a Hősök teréig, vagyis a Múzeumig, már este volt, nem mehettem be, de jelzésnek vettem, emlékeztetőnek is, és pár nappal később, hazautazásom előtt, már igen.... bementem a Múzeumba...



A plakáton a műgyűjtőről készitett festmény, mellette egy Greco … Bent pedig hosszú út vezetett el a grecokig (köztük az anyám által lerajzoltak eredetijéig is), viszont az érdeklődésemet teljesen lekötötte maga a műgyűjtő, mint jelenség... (Jánoshalmi) Nemes Marcell (1866-1930) életét rögtön a kiállítás elején el lehet olvasni. Elég sokáig álltam itt... s akárkik álltak meg mellettem, mindenkinek feltűnt (ami nekem csak másodszori olvasásra), hogy (Jánoshalmi) Nemes Marcell eredeti neve: Klein Mózes. Klein Mózes, Klein Mózes hallottam egyre... a mögöttes jelentését sejtetve, pedig nyilvánvalósággal az is ott állt, hogy  jánoshalmi sokgyerekes zsidó családból származott. A Jánoshalmit nemesi előnévként kapta, (1910-ben) ("kulturális téren tanusitott áldozatkészségéért") mint ahogy a királyi tanácsosi cimet is mecénáskodásaiért, és a Szépművészeti Múzeumnak adott műtárgyadományaiért (1908-ban) Kecskemétnek képtárat alapitott, 70 darab képpel. (Kecskemét diszpolgára lett) De a spanyol Pradonak is ajándékozott 3 képet (a spanyol Izabella rend középkeresztjét kapta), magyar falvak károsultjainak megsegitésére jótékonysági kiállítást rendezett, 1918-ban Münchenben vett házat, de továbbra is rendszeresen hazajárt. Távozása előtt a Szépművészeti Múzeumnak ajándékozta a grecoi Bűnbánó Magdolnát (ami a plakáton is látható). 1925-ben a magyar államnak ajándékozta Mányoki Ádám Rákóczi Ferencét.

A Louvrenak is ajándékozott 3 képet, (a  francia Becsületrendet kapta ) 1930-ban egy veseoperáció után, Pesten, hirtelen meghalt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése