2022. február 26., szombat

A LELKI OKOK 2008 FEBR 26

 

a könyvtárban kedves egykori tanítványom tartott előadást, test-lélek-szellem öszefüggésében a betegségek igazi okairól; már a biciklik tömegéből lehetett látni a könyvtár előtti tárolókban, hogy az irodalmi előadások látogatottságát jóval meghaladó az orvosi téma iránti érdeklődés.  pótszéken se volt hely, egy könyvtáros adta át a sajátját a terem végében, a legutolsó sorban. de így is az üdvözléseknél külön köszöntött az előadó orvosnő - egykori osztályfőnökét (hogy milyen megtiszteltetés - nekem meg ez! - büszke vagyok rá,  de zavarba is hoz az ilyen figyelem...) mindenesetre nagyon jó, amikor az ember tanulhat az egykori tanítványoktól. ha a fejünkre nőnek(és ennek ellenére még meglátnak - a legutolsó sorban is)

már volt előzménye ennek az előadásnak, azon én nem tudtam jelen lenni (ezen is majdnem nem!) - de valószínű az első sikerének volt köszönhető a mostani tömeg, s a jövőbeni, tervezett előadássorozat is

pszichiáteri és holisztikus  szemmel hallhattunk a betegségek okairól általában és egy-egy jellegzetes példával konkrétumokat is 

milyen jó, ha valaki az embert akarja gyógyítani és nem egyes szerveket... s méghozzá ha úgy nézi az embert , mint aki test-lélek-szellem egysége (jó esetben)!

érdekes hasonlattal élt e téren: a test - rádió; a szellem - az adás; a lélek - az áram..., más vonatkozásban az érzelmek, s a pozitív érzelmek mindig gyógyítóak, a negatívak (félelem, szorongás, düh) megbetegítőek... pszichoszomatikus betegségeket okozhatnak (s a legtöbb betegség az!) 

 látszólag nincs semmi lelki probléma a háttérben, de valójában az a kiindulópont ilyenkor;

"ha elfárad a lélek, megszólalnak a szervek"

minden testi tünet mögött lelki indíték állhat: a szédülés pl. elbizonytalanodás jele; fejfájásnál- nem vagyunk képesek többet befogadni; mellkasnyomásnál - a szívünket nyomja valami; ha mindenünk fáj - az életünk fáj; az éhségérzet (különösen édesség iránt) - szeretethiány jele; bőrelváltozások kapcsolati zavarokra utalhatak ("ne nyúlj hozzám")

szinte minden betegség a lélekből indul ki, s igazán azt az emberi konfliktust kellene megoldani, ami valójában kiváltó tényezője

pl. az emésztőszervek betegsége a leggyakoribb lelki tükör - stressz , izgalom hatására ("a has a lélek hangszórója")

de a keringési rendszer is tükör; az angina pectoristól egy-két lépés az infarktus! (hűha!) ezek hátterében is a stressz áll,  ami kikezdi az érfalat, hát hallgassunk a szívünkre - hogy megelőzzük ...


az általános okok korunkban vannak, ami kényelmes ugyan, mert kiszolgál - jobban mint valaha -, de ugyancsak kiszolgálTAT; állandó a készenlét, a versenyhajsza, a kihívások, ámokfutás a pénzért, ugyanakkor elszakadás a természettől, a természeti törvényektől, az igazi harmóniától - test-lélek-szellem csak vágyott egységétől, ami harmóniát, összhangot, teljességet azaz egész-séget jelenthetne.

mit is kéne tenni? relaxálni, stresszet csökkenteni, kibeszélni, kifejezni a lelki bajokat, - jobb embernek lenni; elnézőbbnek, megbocsátóbbnak... jobban segíteni egymást. és főleg szabadabbnak lenni - belül. tudatosság, spontaneitás, intimitás - a 3-as jelszó: azaz a mindenkori jelenben élni, kitörni az automatizmusokból, a belső hangra hallgatni, nem kihasználva a másik embert, önzetlenül, megértésben, szeretetben élni. a kulcs ez: a szeretet. (mint ahogy ennek hiánya  minden probléma főoka)

Taps. (ha nem is volt minden új, de nagyon jó összegzésben , sokat tanultunk. csillagos ötös! - de most a leckét nekem kell megtanulni - gyakorlatban.)


aliz2. :: 2008. febr. 26. 20:48 :: 1 komment :: Címkék: egeszsegeloadas



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése