2021. december 29., szerda

ÜZENETEK 2008 DEC 29

 

leírom egy álmom (hogy megmaradjon, ha már emlékeztem rá, ébredés után - pedig klasszikus álomnak tűnt - amit újabban elfelejtek - a nem klasszikus éber (lucid?) álmok viszont újabban elkerülnek - ez lehet, hogy a kettő keveréke volt, jelentésében biztos az utóbbi, s főszereplőjében még inkább):

Anyukámat láttam álmomban! (hosszú idő után) - a drapp ballonkabátjában, egy csokor virággal (azt hiszem orgonával) a (bal) karjában. (az udvarunk  tele volt orgonával; 20 orgonabokrot ültetett annak idején a nagyanyám - és anyu, ha jött valaki hozzánk vendégségbe májusban, sose engedte el egy-egy gyönyörű, frissen szedett orgonacsokor nélkül - és a vázáink is mindig tele voltak vele. Most a kezében volt egy csokor, és egy vízparton állt, közvetlenül a beszakadó szélén, én szemben vele - talán a túloldalon -, és nagyon megrémültem, hogy beszakad alatta a part, hogy belecsúszik a vizbe. jajveszékeltem is, felé,  kinyújtott karokkal, hiába - de ő  nagyon természetesnek vette a helyzetét, mintha a víz, amiben elsüllyedt (volna), de legalábbis lebegett - lenne a természetes közege. Szomorúan néztem. Most  is szomorúan idézem vissza az álmom. Bár örültem, hogy láttam újra az anyukámat... akit már mindjárt 20 éve láttam utoljára, valóságosan.)

.......

a napokban meg - épp akkor, amikor  elment a hangom - az unokanővérem telefonált  Kanadából, aggódva, s kicsit zavartan emlegette, hogy mintha álmában az anyukája figyelmeztette volna, hogy vigyázzon, figyeljen oda ránk, ezért is hívott, hogy mi van velünk... ők ketten: az én  anyukám és az övé olyan jó testvérek voltak, mintha ikrek..., úgy hasonlítottak is egymásra, összetévesztették őket az idegenek, és mindketten - földrésznyi távolságban is - állandóan egymás nevét szólitották, álomból felriadva, vagy betegen, a halálos ágyon is... anyukám 20 éve ment el, a húga tavaly...  mikor anyukám télen..., az év nyarán együtt mentünk ki a sírjához nyáron, a nagynénémmel, eltávolodóban a sírtól, még hallottam, amikor azt mondta "anyunak", "a nővérének":

 "vigyázni fogok rájuk, amíg tudok"

úgy látszik, még mindig, "odaátról"  is, tudnak "vigyázni", figyelni ránk, üzenni...

 valaki azt mondta az álmomra, ne szomorkodjak, mert a "víz" az örökkévalóságot jelenti...

tudom! (azért is volt neki olyan "természetes" közeg a víz, amibe belecsúszott - bár nem merült el..., csak lebegett benne... )

azt mindig is tudtam, hogy anyám örökké velem, velünk lesz, marad ("loajlom voed" - nekem ezt sugallta a sírjánál - a héber kifejezés jelentésének már otthon kellett utánanéznem)

azt is tudom (már), hogy az "örökkévalóság" nem csak odaát van, hanem itt és most is...., és nincsenek olyan éles határvonalak, még a part és a viz közt sem...






aliz2.
 :: 2008. dec. 29. 5:36 :: 8 komment :: Címkék: anyaemlekkapcsolatokrokonok




3 megjegyzés:

  1. alma:
    2008. 12. 29. 9:55
    Jó, hogy leírtad ezt az álmodat, és hogy a víz az örökkévalóságot jelenti.A napokban a legkisebb fiammal álmodtam hasonlót: kint voltunk a Duna-parton, és hirtelen megáradt a folyó.Nem vittem hátrább, hanem megmerítgettem a vízben, hogy szokjon hozzá az erős sodráshoz, ne ijedjen meg, ha egyszer nem leszek mellette, hogy vigyázzak rá.
    Kepes Andrásnak egy régi riportkönyvében olvastam egy jungi álomfejtő nőről(Kustár Zsuzsa) aki azt mondta, hogy más időbeli sorrend érvényes a balkezesek és jobbkezesek álmára:a balkezesekében a "mese" szerinti sorrend: az elején a múltbeli eseményre való utalás, közepén a jelenre vonatkozó életesemény, és a végén a jövőre utaló történés.A jobbkezeseké éppen a fordítottja.Jung rejtett balkezes volt.

    2. pi:
    2008. 12. 29. 11:10
    Jelek és képek. Képek élnek bennünk, melyeket jelekkel próbálunk megjeleníteni. ÉS a képekhez mindig társul valamilyen érzelem. A víz mint örökkévalóság, a folyó melybe nem léphetünk kétszer. ÉS amennyi az általunk kiszorított víz súlya, annyival könnyebbek leszünk.
    Az örökkévalóságból mindig jönnek üzenetek, melyek biztonságot adnak, hogy van aki vigyáz ránk. Mert van.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. anna:
      2008. 12. 30. 12:59
      Draga aviva,

      Koszonet, hogy megosztottad az almod es kulon a mellekelt fenykepet.Emlekuk legyen aldott!

      Szemely szerint ritkan almodom az elhunyt draga jo szuleimrol. De megfigyeltem, ha valami baj, gond van korulottem, mindig megjelennek almomban .- Megnyugtato erzes, es jelzik, hogy vigyaznak ram onnet fentrol.Emlekuk legyen aldott!
      (vegtelenul hianyzonak nekem Ok,fele eletemet most odaadnam, ha lathatnam Oket!)

      Hogy almodra is kiterjek, a viz valoban az orokkevalosagot jelenti,egyben azt a megnyugtato reszt ,ami mast dimenzioba oleli fel, vagyis:etprincipiumnak felel(ne ) meg az anyagi vilag torvenyeinek.De egyben figyelmeztetese is az ujabb veszely forrasnak.

      Törlés
    2. Csefimi:
      2008. 12. 30. 14:51
      Pihenni is kell néha, nemcsak álmodozni...

      5. aliz2.:
      2008. 12. 30. 23:07
      köszönöm a kommenteket - eddig nem tudtam válaszolni , technikai okokból se...

      6. aliz2.:
      2008. 12. 30. 23:15
      csefimi a pihenés és az álom nem zárja ki egymást...
      (az álmodozás se, de itt most nem erről volt szó!)

      7. Csefimi:
      2008. 12. 31. 11:53
      Az álmod nekem azt sugallta, hogy pihenésre van szükséged.

      8. aliz2.:
      2008. 12. 31. 13:31
      lehet,hogy igazad van...

      Törlés