2021. december 31., péntek

LAKÓKÖRNYEZET 2010 dec 30

 

azt hiszem, majdnem olyan fontos egy lakás esetében, hogy mit látunk az ablakából, illetve ha kilépünk a kapuján, mint hogy mi van a lakáson belül. Az ablak "tájképe" hozzátartozik a szoba képéhez, persze évszakonként változó, de az csak gazdagitja. Fák és ég látványa nélkül el se tudnám képzelni a lakást , ahol élek...

a régi házunkban, az udvari szobánkban, szinte az ablakpárkányon "laktam", ha csak tehettem; déli fekvésű révén többnyire ragyogó napsütésben, akkor is kint , amikor bent- de jó is volt ott olvasni! - s az orgonabokroknak nem csak az illata, hanem olykor az ága is behajolt az ablakon...

ahol most lakok emeletes épületek el-elvennék a kilátást, de az égből mindig marad egy szabad darab, és a tekintetem mindig is odamenekül -vettem észre a költözés első perceitől fogva -, no és előtte a fák, mindenért kárpótolnak... még ültettek is a kisszoba és konyha felöli részre u.n babafákat, amik lassanként erdőnyire nőnek, az idetelepitett modern játszóteret körbefogva


az erkélyes nagyszoba felöli rész pedig egy szép utca szép fasorával van övezve (minden évszakban gyönyörű - de talán tavasszal leginkább)


"most tél van és csend és hó és ..." (tovább nem idézek, mert nagyon is életszerű és szagú és friss minden -a hóval együtt -... már napok óta frissen áll, pedig nemigen kapott utánpótlást az égből, de nem is mocskolódott be... mint nagyvárosokban szokott.

szeretek a jómeleg szobából kinézni az ablakokon... igy csak a látvány frissitő és nem is kell fázni mellé

csak gyönyörködni benne, lelassulni, megnyugodni...



és ha kilépek a kapun ezek a fenyőfák őrködnek jobbról, balról: 


 és  a tuloldalon ezek a fák, amik nem örökzöldek, itt a havas ágakon nem bukkan elő semmi zöld, de (majd eljön a hajfodrász, a tavasz...(?) amott meg, a panelházak mellett a résnyi , kinyilt ég az út mögött-fölött, ahova menekülhet a -távlatot kereső-tekintet:






liz2. :: 2010. dec. 30. 0:25 :: 2 komment 
Kategóriák: véleményfotó :: Címkék: elmelkedestel







5 megjegyzés:

  1. Szeretek bekukkantani oda, amit a blogírók látnak, ha otthon vannak.Közelebb hozzák őket hozzám, ha látom a lakhelyüket, a napi látványukat.
    Nálunk is megnőttek a fák. Mikor ideköltöztem, még facsemeték voltak, karó is volt mellettük, de azóta felnőtt fává váltak, és jó nézni őket, amint évszakonként változnak.
    Mikor még gyerek és fiatal voltam, sokat időztem a régi házunk ablakában, nemcsak nézelődtem, hanem olvastam is, mint ahogy tetted te is.Jó vissazaemlékezni rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fàk baràtaim.
      A régi hàzunkban akàcfàk és orgona bokrok vettek körül...

      Törlés
    2. Micsoda illatok vehettek körül. Akác és orgona!
      Kívánok boldog új évet és egészséget 2022-ben, és az azt követő években is. Mi mást kívánhatnék, mint főleg egészséget. Most ez a legfontosabb.

      Törlés
  2. Szép helyen, csinos házban laksz. Nagyon szépek a fáid. Érezd jól magad köztük jövőre is. Legyen szép, boldog éved jó egészségben, szeretett kis családod és a szülővárosod ismeretségi, baráti körében!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon köszönöm, és neked (nektek) is hasonlókat kivánok!

      Törlés