2021. december 26., vasárnap

ÜNNEPI KIRUCCANÁS 2008 DEC 26

 

egyszerre ünnepeltük - 24-én - a chanukát és a karácsonyt 

a menora, aminek a 4. gyertyáját gyújtottuk meg, fenyőágak közül "nőtt ki"... (kicsit emlékeztetve lányom gyerekkori rajzára, amelyen a karácsonyfa "tartalmazott" mintegy vázként menorát.)

elénekeltük a "Moaj zur"-t is, de/bár a "Mennyből az angyal"- ra valahogy nem került sor - remélem így is "lejött hozzánk"...

fotókat nem csináltam - a gép néha (vagy inkább sokszor, ha nem mindig!) zavaró tényező tud lenni - de a szemeimmel fotózok olyankor is, befelé, magamnak, majd néha előveszem, ünnep után is.

Viszont a Nyugatiba érkezésem után , és visszautazásom előtt csináltam képeket.



A West end hatalmas, tetőig érő karácsonyfáját (a csúcsa már rá se fért a fotóra) - alatta épp mosolygós kinaiak fényképezkedtek...

Aztán, visszafelé, a Nyugatitól 3 megállót villamosoztam a Wesselényi utcáig, majd pár háznyit besétáltam a megállótól, az 55.- számig, s ott lefotóztam a házat, amiben, egykor, apukámék laktak. 



Most láttam 2.szor a házat, 1965-ben -külföldről hosszú idő után hazalátogató nagybátyám mutatta meg- először; ugyanúgy álltunk a házzal szemközt a járdán, a túloldalon,  felnézve a nevezetes ablakokra, visszaemlékeztem az anekdotára is, amit közben mesélt nagybátyám, arról, hogy zajos, kiabálós kisfiú lévén  mindig rászólt a haragos házmester, akinek volt egy örökké rikácsoló papagája, mire egyszer egy újabb "Lacika, ne kiabálj!" ráripakodás alkalmával vissza is vágott: "Miért? A papagájnak szabad?!"

Most csendesek voltak az ablakok, a ház, az utca - sőt az egész város...

Minden túl csendes!

aliz2. :: 2008. dec. 26. 2:04 :: 6 komment 
Kategóriák: ünnep :: Címkék: fotokkapcsolatokunnepek



1 megjegyzés:

  1. ZinczyKa (Válasz erre):
    2008. 12. 28. 14:33
    Nekem az az igazi öröm, ha több ünnep van egyben. Különösen szép, még ha tudom az egyik félnek mindenképpen bizarr is, hogy egyszerre lehet Hanuka és Karácsony. De a fény az fény, hívjuk ahogy akarjuk :)
    Nagyon szép ez a ház a Wesselényi utcában. A ház hiányzik vagy a gyerekkori élmények? Nekem sosem pontosan a hely hiányzik, ha eljövök valahonnan, inkább csak az élmények és az emberek. De mindkettő meg is maradhat az emlékekben.

    2. aliz2. (Válasz erre):
    2008. 12. 28. 15:38
    igen, ez nagyon szép ünnep volt! Dús!

    apukám hiányzik és hiányzott egész életemben!
    csak a nagybátyámtól tudtam meg, felnőttként, hogy itt laktak!Őt kutattam mindig a tárgyi emlékekben is!
    de a ház, ahol én születtem,(meg anyukám, meg a lányom...) s ahonnan apámat behivták a bori munkaszolgálatba, ahonnan nem jöhetett vissza -
    - hiányzik,(bár csak 10 éve költöztünk el onnan) - mert ahhoz ezer szállal kötődtem... MINDEN (és mindenki, az egész múltam) hiányzik belőle! de bennem megvan, szerencsére...
    (erről többször irtam is korábban)
    lásd.(esetleg) 2008. május 2-i bejegyzést (fotókkal azt is)

    3. akimoto (Válasz erre):
    2009. 01. 01. 20:40
    Aliz, de jó, hogy neked is öröm a Hanuka meg a Karácsony együttes fénye! Vannak net-barátaim, akikkel beszélgettünk erről. **** Álmod nem véletlen, a lelkek velünk vannak, ez biztos.

    4. aliz2. (Válasz erre):
    2009. 01. 01. 21:06
    hát persze, hogy öröm, dupla öröm. (idén talán tripla is volt!:)

    hol beszélgettetek a neten?

    tudom, hogy semmi se véletlen, komoly okom van rá...
    és azt is, hogy velünk vannak! (hol jobban , hol kevésbé - de mindig, és főleg akkor, ha valamiképp segiteni akarnak, ha szükség van/lenne rájuk. és segítenek is - a "jelenlétükkel".)

    5. akimoto (Válasz erre):
    2009. 01. 01. 23:54
    Amerikában élő magyar blogtulajdonos, a Chanukáról szólva egy sereg zsidó zeneszerző nevét és műveit bőséges linkekkel illusztrálva ismertette, majd a következő posztjában a Chabon nevű jiddis író átütő művét, és néhány itthon is ismert zsidó szerző könyvét mutatta be. Sajnos, a sorozatot nem folytathatja, mert valami korábban elkövetett vétség miatt kitiltották. A poszt helye Alternablog a nol-on. Talán még fönn vannak a szövegek,az is lehet, törölték. A blogoló neve Kinga. Eszméletlenül sajnálom, bárcsak rátalálnál valahol. **** A lelkek jelenlétét pontosan úgy érzem, ahogy te is írod. :)))

    6. aliz2. (Válasz erre):
    2009. 01. 02. 0:52
    csak futólag néztem be a napokban a nolblogba, és úgy tűnt, egy bizonyos "kinga" körül épp nagy vihar van, s tényleg kitiltották - mit követhetett el?! biztos nem a chanukadalok miatt... remélem!

    VálaszTörlés