2021. december 21., kedd

TESTVÉR LÉSZEN MINDEN EMBER? 2007 DEC 21

 

éjfélkor pont kifogtam a határnyitást az EU himnusszal: Beethoven diadalmas Örömódájával,  lángolj fel a lelkünkben szép égi szikra, szent öröm,- mondtam is magamban a schilleri szöveget -, hogy testvér lészen minden ember, igazán még el is érzékenyedtem. Mennyire illik ez a dinamikus, sodró , ünnepi hangvétel ebbe az optimista jövőképbe....testvér lészen minden ember... vajh mikor? aztán felhangzott a magyar himnusz szomorú, baljós  melódiája, s eszembejuthatott Kölcsey : bújt az üldözött, s felé kard nyúlt barlangjában, szertenézett, s nem lelé honját e hazában... sorai; bűnbánat, lemondás, szánakozó esdeklés -  tehetetlenség... Micsoda kontraszt.

épp délután a Duna-tv egy 1996-os filmet sugárzott a Himnuszt saját felfogásukban "megszövő" képzőművésznőkről. Legjobban az az alkotás ragadott meg, ahol  a Magyarország határnélküli térképét letakaró oltár mögött magányos, egymással semmiféle kapcsolatot nem mutató emberalakok álltak, még az árnyékuk is más-más irányba nézett, jelezve, hogy még a Napjukat, a fényt is másfelől észlelik, semmi közük egymáshoz...

testvér lészen minden ember?

Mikor? Eddig se a határok lehettek az akadályai a "testvériségnek", hiszen határon belül sincs egyetértés....

De lehetne!

Nyitottnak kell/ene lenni, a legmikróbb környezetünkben is, persze ugyanakkor tiszteletbe tartva mindenkinek az egyéniségét, függetlenséghez, önállósághoz való jogát.

A gyerek még az,  nyitott, bizalomteli, de óvatosságra intjük, és fokozatosan bizalmatlanná válik . Szükséges is az önvédelem egy olyan világban , amilyen... de mitől fog akkor megváltozni?

Lányomék baráti összejövetelt tartottak, jól tették! Ez is egyfajta "testvériség", út a schilleri felé...






aliz2.
 :: 2007. dec. 21. 19:45 :: g nincsenek kommentek :: Címkék: elmelkedesfotókkapcsolatok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése