2021. november 26., péntek

UTAZÁS ABSZURD ELEMEKKEL 2008. nov 27

 

mielőtt útra kelek, a fővárosba, (a Szintézis Szabadegyetem labor gyakorlatait teljesítendő) szokás szerint körbejárom a lakás helyiségeit, minden potenciális veszélyforrást ellenőrizendő (radiátorokról függönyök félrehajtva, konnektorok falból kihúzva, gáztüzhely, mosogatócsap, mosdócsap elzárva, villanyok eloltva) és végül az egész lakás jól lezárva. mindent rendben kell hagyni, mielőtt elmegyünk. csak utólag és futólag jut eszembe, hogy mielőtt végképp elmegyek, vajon lesz-e alkalom és főleg idő rá; kontrollálva lezárni, rendben (el)hagyni az ... életem (mindazt amiben "laktam" születésemtől fogva.., vagy rendezetlenül, rendetlenül, lezáratlanul, félbehagyva...? (utóbbira - sajnos - nagyobb a reális esély.)

az úton, már Pest közelében, kinézve az ablakon, fehér foltok a földeken, a barázdákban, majd a magas háztetőkön is. ez hó. anélkül láthatom az idén, először, hogy megélhettem volna az első hóesés szorongásoldó, katartikus élményét. nálunk, délen, még nem esett le. (így bennem se) most látványként kapom meg a vonatablakon túlról fáradtan, használtan, másodkézből. secondhand katarzis. nem az enyém. sőt: mintha valamit ellopott volna tőlem. szomorú megfosztottságérzés.

a labor túl, túl, messze túl, a főváros szívétől, egy többemeletes kockaház alagsorában, a kapucsengőn túl is arctalan hang irányít, mint valami scifiben, kafkai vagy inkább beckettiabszurd világba - örkényesen bizarr felhangokkal.végig nem tudom sírjak vagy inkább nevessek ; kínomban persze inkább ez utóbbit teszem, többször is, hiszen a laborvezetőnek is valószínűleg ez a szándéka, egyfajta "feloldás" a kisérletek zavartalan lebonyolításához, még bókol is: jó fejnek tart (65 évem ellenére), de a végén már inkább "megfejthetetlen rejtély"-nek - de miért is kellene megfejteni, mire megfejtődnénk, máris mások vagyunk, s nem az a dolgunk , s különben is többé nem jövök ide, az már biztos- mondom búcsúzóul, bár ő azt, hogy már ezért a mondatért is megérte eljönnöm, mármint azért a mondatért, hogy nem az a dolgunk, hogy megfejtsük rejtélyeinket, eddig ő azt hitte, hogy az a dolga,... (lehet, hogy mégis csak neki van igaza? tétovázok, de csak magamban már)

mindenestre az ESP megfigyelésére, vizsgálatára, főleg előidézésre nem a legmegfelelőbb mód a laboratóriumi környezet. a telepátiás kísérletben olyan képet "látok"csukott és letakart szemű magam előtt, amit a laboráns egyáltalán nem "közvetített", viszont később, a Szépművészeti egyiptomi kiállításának obeliszkjének csúcsívén, elemeiben igen, s még később a Bálint Közösségiház falán Anne Frank egykori barátnőjével való találkozás előtt, a kiállított fotókat szemlélve, megtalálom, pont azt a képet, amit ott, a laborban láttam: házak, összeomlás után. később az "Anne Frank barátnője voltam" című, megvásárolt könyvben ugyanazt. (képaláírás: Az Euterpestraat és az Albrecht Dürerstraat sarka az 1944-es bombázás után) Nem hiszek a szememnek. Ugyanezeket a házakat láttam a laborban! még hozzá is tettem, hogy olyan németalföldiek....

Anne Frank barátnőjét furcsa látni idős hölgyként. Anne már örökké 15 éves marad. "Pedig belőle, ha megéri, nagy... író vált volna még"...

előbb el kell jönnöm, hogy az utolsó vonatot még elérjem, már a pályaudvaron derül ki, hogy a vonat a szokásosnál 10 perccel előbb fog indulni, - még jó, hogy nem késtem le -, de az már csak a vonaton, menetközben, hogy "vágánylezárások" miatt mégis több mint félórás késéssel érünk Szegedre, miután már elindult az utolsó busz is Makóra...




aliz2.
 :: 2008. nov. 27. 8:51 :: 13 komment :: Címkék: bosszusagBudapestidojaraskiallitaskonyvközlekedésmuzeumutazas




6 megjegyzés:

  1. A rendetlenség csodálatos rendje. A kategorikus rendben nincs absztrakcióra lehetőség, behatárol. Nem enged utat a kreativitásnak, mert vigyázni kell rá, hogy megmaradjon. Az abszurd a rendetlenségből születő rend néhány eleme. Az abszurd olyan mint a véletlen. Nincs értelme, mígnem elég sok véletlen megalkotja a rendetlenségben a rendet. A RENDet, mely örökkévaló. És amit mindannyian keresünk, kutatunk, ami a titkok titka.

    2. Csefimi:
    2008. 11. 27. 14:17
    Remélem ennyi kölcsönhatás után sem maradtál, az "éjszaka leple" alatt hajléktalan...

    3. aliz2.:
    2008. 11. 27. 16:08
    nem, persze! :)

    VálaszTörlés
  2. fent az 1 houzzászólást pi irta, lemaradt a másolásnál, bocs

    Csefimi:
    2008. 11. 27. 16:59
    Szerencséd van, mert nyomasztó lehet annak az "ruha" amibe a lélek csak hálni jár!

    5. lucifer:
    2008. 11. 28. 17:31
    Érdekes ezek között a posztok között. Kifejezetten kellemesen, sőt mondhatni otthon érzem magam. Ezért aztán nem merek megszólalni. Én rendetlen vagyok.

    6. mila4651:
    2008. 11. 28. 20:48
    Nekem ez az írásod egy kis gyöngyszem. Sokkal több van benne, mint ami elsőre látszik...
    Érdekes, én pontosan tudom, hogy bizonyos emberek szerint rendetlenséget fogok magam után hagyni, de lesznek olyanok, akik ebben a rendetlenségben fel fogják fedezni a rendet. :) Ez megnyugtat.
    Azt végképp nem tudom, hogy miért jutott eszembe a véletlenek törvényszerűsége?

    7. aliz2.:
    2008. 11. 28. 21:38
    kedves lucifer! szeretettel üdvözöllek a posztok közt, érezd magad továbbra is otthon!
    De hogy miért nem szólalsz meg gyakrabban, nem értem!
    Hiszen nálam rendetlenebbet....?!

    Légy szíves szólalj meg máskor is! :)

    VálaszTörlés
  3. aliz2.:
    2008. 11. 28. 21:43
    kedves mila,
    úgy látszik élmények kellettek (s valóban több is, azok is, amiket nem írtam le, de a leírtak mögött megvolt) :)

    valakivel beszéltem, aki azt mondta - okosan - hogy nem is lehet "rendet" hagyni, azaz lezárni a dolgainkat... teljesen
    de tényleg, miért is akarnánk?!
    s a redetlenség mögötti rend a lényeg valóban - (nekem meg a káoszelmélet jutott most eszembe:)

    a véletlenek meg valójában tényleg nincsenek, hanem valami fööttes törvényszerűség (sorsszerűség?)
    megnyilatkozásai lehetnek
    (így lehet a rend is a rendetlenség mögött-"fölött" ?)

    jobb mint a sivárság és üresség - mindenesetre!

    VálaszTörlés
  4. 9. malacka69:
    2008. 11. 29. 17:56
    Kedves Aliz!

    "mielőtt végképp elmegyek, vajon lesz-e alkalom és főleg idő rá; kontrollálva lezárni, rendben (el)hagyni az ... életem "

    Ilyenek nekem is gyakran eszembe jutnak, no meg még azon is el-ellamentálok: mi a lét végső értelme?
    Oly közhelyes, és mégis az egyetlen fontos kérdés...

    Eddig még nem akadt valaki, aki megmondta volna, talán a nagy Valaki tudja...

    Üdv.

    VálaszTörlés
  5. 10. aliz2.:
    2008. 11. 29. 20:04
    hát... a lét "végső" értelme ugyanaz mint az értelme ... önmaga...
    (persze én nem vagyok (a) nagy Valaki - de kicsit mindenki az, mert része:)

    11. pi:
    2008. 11. 30. 14:33
    Mit jelent az hogy végső, van-e olyan? Végső csak a végesben létezik, de minden végtelen, még az euklidészi geometria szerint is, pedig a végtelen számegyenes már-már az értelmetlenség netovábbja. LEhet, csak arról van szó, hogy oly rövid szakaszt látunk a körből, ami csak egyenesnek tűnik?
    És vajon amikor azt gondoljuk, most minden rendben van, tényleg rendben van minden, vagy csak a tudatunk játszik velünk?

    12. aliz2.:
    2008. 11. 30. 15:38
    ajaj!

    13. aliz2.:
    2008. 11. 30. 15:40
    egy biztos, hogy ebben a végtelen világban "végső"soron
    (-: Rend van, különben nem volna (világ)....
    ("egy szálló porszem el nem hibban")

    VálaszTörlés
  6. Brauswetter Eva
    Nem az a dolgunk hogy megfejtsük rejtelyeinket csak vegyük észre hogy åtéltük ..a csodåt.ami a låthatatlanban rejtőzik

    VálaszTörlés