2021. november 30., kedd

AZ ÉN ISKOLAI EMLÉKEIM 2010nov 30

 

néhány blogban látom, szívesen idézgetik fel adott hívókérdésekre iskolai emlékeiket bloggertársaim,

http://sp55.freeblog.hu/archives/2010/11/24/Demerol/#comments 

http://kapitanyg.freeblog.hu/archives/2010/11/28/Nem_nyomozom_honnan_ered/

én eddig halasztgattam... de azt hiszem nem kerülhetem ki, annál is inkább, mert  minél később kezdem, annál kevesebbre fogok emlékezni, s az érettségim is idestova már fél évszázada történt, ha várok még egy pár hónapig...

hát akkor nosza,  annál is inkább - mert bármennyire képtelenség -, nem emlékszem az első kérdésre adandó válaszra:

1.Milyen irodalomtételt húztam az érettségin? lehetséges, hogy Gorkijtól az Anya volt érettségi tételem, magyar (nem orosz) irodalomból?! fura lenne, nem emlékszem pontosan... pedig az irodalom lett a hivatásom... vagy épp azért? jósok tételt húztam-kaptam később még az egyetemen, magyar és orosz irodalomból, meg világirodalomból is..., arra jól emlékszem, hogy érettségi után pár nappal, a felvételin Adyt... majd később a legemlékezetesebb húzásom Dosztojevszkijtől a Bűn és bűnhődés volt, aminek kifejtésébe alig hogy belekezdtem, egy fél mondat után leállitott drága tanárom, és én sértődötten, vettem tudomásul... a mellőzésért... a jelest.

2. Ennek hány éve is? mármint az (elfelejtett érettségi tételhúzásnak): már mondtam, mindjárt 50! :(

3. Emlékszel a középiskolás ofőd nevére? hogy lehet ilyet kérdezni, ezt azért mégse lehet elfelejteni, vagy van aki igen?! Nagyszerű tanár és ember volt! Remekül, lelkesen és lelkesitve tanított, matematikát! és fizikát... és nem véletlenül nevezték néhányan (a háta mögött persze) "atyus"nak, mert olyan gondoskodó volt, ráadásul még a gimizenekart is ő vezette., (ahol primhegedűs voltam:) (Herkulesfürdői emlék... ha már emlékek:)

4. OKTV?  az én időmben, azt hiszem, még nem volt, de a középiskolai matematikai lapokba dolgoztam, meg különböző hivatalos irodalmi pályázatokon vettem részt, megyei 2. is lettem egyszer..., meg szavaltam is... (kisérleti szinpad tagjaként is) (bezzeg lányom lett filmből országos 1. magyar irodalomból országos 5. - jóval - vagy 40 évvel - később...)

5. Milyen szakkörbe jártam? hm, magyarba biztos, bár csak egy évig, a másik irodalomtanárnőhöz, a párhuzamos osztályba, és ott nagyon izgalmas dolgokról hallhattam, pl Szerb Antalról... meg az ő Pendragon legendájáról.. matematika szakkörbe is - azt hiszem, míg volt, aztán rajzsszakkörbe (nem iskolai keretben, egy festőművészhez), énekkar, zenekar - de ez nem "szakkör"... (de jártam közben a konzervatóriumba is hegedűtanszakra)

6. Hányas és milyen nevű úttörőcsapatban voltam pajtás? Hányas? mit tudom én?! Volt száma? Azt hiszem Zrinyi Ilona volt a neve, de az is lehet, hogy csak később lett... De volt nekem is másik iskolám! Abból a patronáló rajvezetőnkre emlékszem, (filmrendező lett..., és fjúkorában nagyon jól nézett ki és rendes is volt...)

7. Mi volt a tisztségem az örsömben? Azt hiszem faliújságszerkesztő... maximum (mindig valami ilyesmi, sose szerettem volna "funkcionárius" lenni...)

8. Mi volt legmaradandóbb emlékem egy osztálykirándulásról? Első gimista voltam, Balatonra ment az iskola,  1--4. osztály, vonattal, és már Szegeden lerobbantunk, tengelytörés miatt, ott töltöttük az éjszakát a váróteremben a pályaudvaron, én elaludtam a csomagok tetején, szokás szerint nyitott szájjal valószinűleg, és arra ébredtem , hogy arcok hajolnak fölém,  és röhögnek, különösen egy fiú, akinek a kezében citrom van, amit a számba csöpögtetett... (az akkor már negyedikes ifjú jelenleg hires orvosprofesszor Londonban, Alzheimerkórkutató, (a bizottsága elnöke), és könyveket ir, újabban , szoktunk találkozni, ha Magyarországra jön, meg néha levelet is váltunk. Nem haragszom rá! ő se...:))

9. ilyen kérdéseket kikérek magamnak, hogy kirugtak-e ( viszont én magam otthagytam - azaz kirugtam alólam az iskolát; 7.-ben - nyomós okaim voltak rá - hogy átmentem egy másik általánosba...

10. általános iskolás nagy ő? azt hiszem nekem gimiben kezdődtek a nagy ők ... (akkor még nem volt akceleráció), de azért voltak, akik tetszettek, kicsit... (pl. a rajvezetőnk is ugye...)

 11. leggázabb poszter? ugyan már! ezt a szót se használtuk akkoriban még. Filmekből, filszinészekről voltak nagy fotóim. (Gerhard Philipp, Jean Marais) De nem raktam ki sehova. Nézegettem, rakosgattam... ragasztgattam füzetbe.

 12. intő, bukás? ugyan már! ... világéletemben kitűnő tanuló voltam (ciki?)(najó épp magatartásból olykor, negyedévkor 4-est kaptam. Meg egyszer rajzból 4-est, 6.-ban (persze igazságtalanul; amúgy mindig csupa jeles. brr?) egyetemen se volt sose uv-m se. (még tagadóformában is rossz leirni)  Persze az ellenőrzőmben voltak beírások, (ezt mondják "intő"-nek?) hogy otthonfelejtettem a tornafelszerelést, vagy fecsegtem órán , ilyenek...

azóta is "fecsegek"... egyfolytában?! jaj...

és nincs aki megintsen?!


aliz2. :: 2010. nov. 30. 21:03 :: 4 komment :: Címkék: blogblogírasemlekekiskolatanulas




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése