2021. november 21., vasárnap

AZ ŐSÖK ÜZENETEI 2010 NOV 20

 

Szintézis Szabadegyetem nyilt napján vagyok, 1 év kihagyás után újra "otthon"... (mármint olyan témákban elmerülve, kint és bent is, amik otthonosság-, illetve önmagammal (-nál?) való jelenlét érzését adhatják)

most valláspszichológia a profil, és épp a minden vallásban közös gyökerekről van szó, amik tértől és időtől függetlenül azonosak. Mert minden vallás ugyanannak a transzcendens principiumnak a leképezése.

az ősi vallásokról van szó - de mivel tértől, időtől független közegbenj árunk, ez is a mának (is) szól, akár a sámánizmus kapcsán

sőt (lelki)gyakorlatban is a végén... megidézve - bennünk, belőlünk az ősök (nagyapáink, nagyanyáink) szellemét is... mert bennünk vannak, valóban!

katartikus élmény;

nem vagyunk egyedül!




lám, mégse vagyok árva!


aliz2. :: 2010. nov. 20. 23:29 :: még nincsenek kommentek :: Címkék: pszichológiatanulasvallás

1 megjegyzés:

  1. 2010. nov. 21.

    bizony maradtak nyitva kérdéseim a kerekasztal megbeszélés után is a szintézisben (ahol a válaszadók véleménye is megoszlott) az az érzésem, hogy ezek a kérdések nyitva is maradnak - mert az a természetük, vagy legalábbis , ha egyszer lesz is rájuk válasz, azt ide nem pötyöghetem már be... ..... pl. ez a vissza-visszatérő kételyem, az "ember (u.n.) “halhatatlanságával" kapcsolatban - ha már ez volt az egyik előadáscím: az élet örök - valóban, ez nyilvánvaló: utódainkba "örök"ítjük, mint ahogy mi is elődeinktől (őseinktől) "örök"öltük, de a természeti párhuzam "pötyög" - merthogy a tavaszi "feltámadáskor", "újjászületés"-kor nem ugyanaz a tavasz jelenik meg, mint ami tavaly volt, a fákon újra megjelenő levelek nem ugyanazok, mint amik lehullottak ősszel - nopersze gyerekeink se "ugyanazok"... (legfeljebb genetikailag, kromoszómáik 50%-át tekintve(?) ha a "feltámadás" záloga az (előadás szerint is) az (isten)anya, ez is a születésre utal, az élet továbbadásában megnyilvánuló "halhatatlanság"-ára ..... de: lelkünk (a "lélekmadár") - ami lényegünk s túlél (?) - megőrizheti-e személyességét vagy beleolvad az egészbe..., elveszítve "egyediségét"...? persze ez se rossz perspektíva, ha a tudatosság - mint olyan - megmarad, sőt esetleg még nőhet is...?

    aliz2. :: 2010. nov. 21. 23:56 ::
    még nincsenek kommentek ::
    Címkék: elmelkedes

    VálaszTörlés