2021. november 28., vasárnap

ÜNNEP 2011 nov 28

 

Elkezdődött az ünnepre várakozás ünnepi ideje... diszbe öltözött az étterem is, csak az étellel voltak problémák, de az ablakból  - úgy ültem, hogy lássam -, már az adventi koszorúvá avanzsált szökőkút is jól látszott, a délutáni gyertyagyújtásra várva



Ami meg is lett (fél öt előtt már sötét volt amúgy , és a szökőkút környéke sok-sok makóival megtelt ekkorra), a városi tévé műsorvezetője  ügyes kis beszédet mondott, mimindent jelenthet kinek-kinek az advent , a várakozás, a remény ideje... megváltást, messiásvárást, kisgyerekvárást...(minden gyerek valóban egy potenciális megváltó, a téren is sokan voltak szerencsére, rájuk tényleg mindig jó nézni...ők a remény) iskolások énekeltek, karácsonyias, ünnepi dalokat, aztán egy fiatal pap megáldotta a koszorút, és a polgármesterrel egyetemben meggyújtották az első gyertyát... majd hetente jönnek a következők... igazán szép, közösségi esemény volt, a fény körül, a város apraja, nagyja, a hidegben se fázva,(akár minthaJózsef Attila telének nagy-nagy tüzét raktuk volna meg..., hogy melegednének az emberek) s arra gondoltam, hogy milyen kár, hogy itt nem történhet meg az, hogy az utolsó gyertyát egyszerre gyújtanánk meg a chanukiában mert azt is a szabad felé kell árasztani, hogy mindenki lássa (Dóm téren Szegeden már volt közös gyertyagyújtás...) mindegy mi az "ürügy", mi a vallás... a fényre , reményre mindannyiunknak  szüksége van. Azt kell hirdetni, terjeszteni, és akkor bekövetkezhet a csoda is akár... ránk is férne már!

Elmenőben Zorán Ünnepe szól a megafonból... hány perc  az ünnep?

A béke, nehogy végleg elfelejtsd, üzen, hogy létezik,
Mondd, meglep-e, ha átnyújtom neked az ünnep perceit?

Oh mondd-mondd-mondd-mondd-mondd, mit ér az ünnep?
Oh mondd-mondd-mondd-mondd-mondd, mondd, meddig tart?



Tartson soká!










5 megjegyzés:

  1. 2011. 11. 27. 23:15
    ... akartam volna feltenni fotókat a gyertyagyújtásról is, de BETELT A TÁRHELYEM!
    • 2. akimoto (Válasz erre):
    2011. 11. 27. 23:39
    Szép, nyugodt a tér a gyertyákkal. Kár, hogy a következő képeidnek új helyet kell keresni. (Stali megoldása nem lenne jó neked?)
    Adventhez: a mi falunkban is nagy közösségi koszorút fontak a főtéren, az első gyertyát Berkowitz atya gyújtotta meg, bevezető beszédet mondott. Ez másutt is így van, csakhogy a plébános nálunk lengyel, törve beszél magyarul, svábul nem tud, de helytáll becsülettel számos rendezvényen, ahová az egyházat elvárják.
    Csak mesélem, mint furcsaságot.
    • 3. aliz2. (Válasz erre):
    2011. 11. 27. 23:46
    @akimoto:
    csináltam egy új blogot, ugyanilyen, az adatai is csak mellé irtam egy 2-t: lineas2freeblog.hu
    de még nem döntöttem, mit teszek... érni újabb tárelyet nem nagyon szeretnék... az is lehet, kicsit szünetelek...(? majd látom, majd megirom pontosan, nem cak kommentben, ha...(Nem szeretném elveszteni az olvasóimat, és egy új hely azzal járhat..., legalább is részben, biztos...nem?)
    • 4. aliz2. (Válasz erre):
    2011. 11. 27. 23:50
    lineas2freeblog.hu
    pontosabban
    • 5. aliz2. (Válasz erre):
    2011. 11. 27. 23:51
    azaz lineas2freeblog.hu látod? még én se tudok "belemenni"...
    utálok költözni!!!
    (pedig kéne...)

    VálaszTörlés
  2. • 6. akimoto (Válasz erre):
    2011. 11. 27. 23:53
    Aliz, nem hiszem, hogy elveszítenéd az olvasóidat, a kialakult kör számon tart és hiányol, ha csak egy nap kimarad. Jó lesz az új blog éppen ezért.
    • 7. akimoto (Válasz erre):
    2011. 11. 28. 0:00
    Igen, még nem működik. Nyugi. Holnapra biztosan megjavul. :))
    • 8. aliz2. (Válasz erre):
    2011. 11. 28. 0:00

    VálaszTörlés
  3. • @akimoto: talán igy jó lesz, ponttal:) : lineas2.freeblog.hu
    azt mondod ez (a) jó megoldás???
    2.kötet(?) (köteg...)(kötelék)... (köt...)..kötekedik is...
    • 9. aliz2. (Válasz erre):
    2011. 11. 28. 0:04
    @akimoto: közben megcsináltam, csak egy pont hiányzott a kimásolásban a 2 után-(egyébként át is kellett előbb irnom , mert megforditottam a nevet meg a cimet... )(s hogy én milyen nehezen tudok változtatni és milyen nehézkes vagyok, rémes!) viszont van szkennerem és nyomtatóm, egybe, és tudom is használni:)
    • 10. aliz2. (Válasz erre):

    2011. 11. 28. 0:05: műsorféleség nem volt nálatok

    VálaszTörlés
  4. • 11. akimoto (Válasz erre):
    2011. 11. 28. 0:21
    Aliz, nagyon jó lesz ponttal, jól megy az aliz2.-höz. A kötet stb. nem illik ide, az a papíron megjelenő művekhez való. Szerintem. Megvan a szkenner meg a nyomtató egyben, ez óriási. Új időknek új dalai - azaz képei - következnek!
    Igen, volt műsor az ádventi gyertyagyújtáshoz: a nemzetiségi vegyes kórus lépett fel, meg az általános iskola énekkara. Itt hagyományosan magas színvonalú a zenekultúra, zeneoktatás.
    • 12. Éva (Válasz erre):
    2011. 11. 28. 0:41
    Aki akar, úgyis követ az új helyre is!:-)
    • 13. aliz2. (Válasz erre):
    2011. 11. 28. 8:48
    @akimoto: köszi, én is gondoltam rá, mindenből most már 2. :) a kötettel vicceltem, a többivel is (kötetnek túl sok oldal lenne!!!:) milyen nemzetiség van a falutokban? lengyel (1?) , és amúgy sváb?
    «
    • 14. aliz2. (Válasz erre):
    2011. 11. 28. 8:49
    @Éva: "aki akar"...:) (és kétszer kattint, először:)

    VálaszTörlés
  5. Meggyújtom itthon az első gyertyám, mégha igazán nincs is koszorú formájú koszorúm.Az ünnep az ünnep, mégha nincs is meg az a hangulata, mint máskor.

    VálaszTörlés