2021. november 20., szombat

DOBSA 2007 NOV 20

 Ma megvolt a féligfeledett makaiakról szóló előadássorozat 2. része: Dobsa Lajosról

Jól sejtettem 2 hete az akkori visszhangjaiból, hogy meg fog csappanni legközelebb a hallgatóság száma. De ez csak mennyiségi "csappanás" volt: 14 főre; 

előadás után is olyan élénk szellemi cseverészésbe fogtunk az elmondottak kapcsán, hogy csak na!

Lehet, hogy volt valami tinglitangli színházi előadás is egyidőben a Hagymaházban (bár oda más ízlésű közönség megy) - mindenesetre szegény előadó hiába várt 10 percet a kezdéssel: "hátha történik addig valami", s hiába vetítette ki előadása pontokba foglalt vázlatát, a remélt középiskolás hallgatóság kedvéért, mert azok egyetlen egy személyben sem képviseltették magukat, tanárt is beleértve...

Úgy kell nekik! Mert nagyon érdekes volt (számomra: megint), s talán az ő szájizük szerint is,  most cselekményesebbre sikeredett!


Szóval itt van ez a Dobsa, városunk fia, itt született, ezen a tájon, pontosan Makón. Van is mellszobra a főtéri szoborparkban - Pulitzer mellett( van is szellemi közük egymáshoz, mint kiderült - Dobsa korát megelőző "reportázsai" révén, amelyet nagy megjelenítő erővel és drámaisággal vetett papírra a 48-as februári párizsi barikádharcok szemtanújaként.

Persze, inkább csak született Makón.(Mint rendesen "híreseink")Bár 49-ben Makóra érkezett "szabadcsapatával"... meg volt országgyűlési képviselője is.

Csak most tudtam meg igazán érdekes részleteket erről a városunkfiáról!

Mintha nem is egy ember lenne, mintha nem is egy életet élne...  (Persze, jóval több ideje volt erre, mint kortárs barátjának, Petőfinek.)

Joghallgató, ügyvéd, színész, drámaíró, költő, publiciszta, szabadcsapat parancsnok, börtönlakó, piaci almaárús s végül "hőfelhők utasa"

Élete második felében  lemondott, visszahúzódott, bezáródott (Kosgyán) (van ebben is valami általánosítható!) - de családot alapított, gazdálkodott, és érezte, hogy minden tönkre fog menni ("itt a halottak élnek, s a némák megszólalnak")

Méltán foglakozhat(na) vele irodalomtörténet, színháztörténet, sajtótörténet, médiatörténet, hadtörténet, helytörténet 

De legalább koszorúzzák szobrát "a jó makóiak"! - hangzott a felhívás az előadás végén






1 megjegyzés:

  1. Brauswetter Eva
    A " jó makaiak" emlékeznek ,koszorúznak a mellszobra méltó helyre került.

    Gonda Julia
    Nem igen szoktunk rà emlekezni!

    Brauswetter Eva
    Én Erröl a Dobsa Lajosról most hallok elöször de az érdemeit el kell ismernünk és megörizni emlékét. Ki tartotta az emlék elöadåst ?

    Gonda Julia
    Bogoly József

    VálaszTörlés