2021. november 24., szerda

Ő KELL NEKEM (IS) 2010 NOV 24

 

értem már Kosztolányit, hogy miért lehetett annyira odáig ezért a Marcus Auréliusért (hogy verset is irt hozzá, róla,  ő kellett neki....) A Senecás könyvem másik szerzője ő, és ma  Makóról Szegedre buszozva megédesitette, felemelte a döcögős utamat, azon kaptam magam nem egyszer , hogy mosolyogva olvasom a "tanitásait" , annyira megnyugtattak...

úgy látszik ez a mondás, hogy  "már az ókoriak is... " nagyon is igaz, sőt néha úgy tűnik ők tudták igazán... (amit tudni kellene!)

a haragvást persze - akárcsak Seneca,- ugyanúgy elitéli (rögtön ezzel kezd:)

Ne fecséreld el időd legnagyobb részét gonosz gondolatokra: amikor másokra haraggal gondolsz, haragodat magad ellen fordítod, és eközben lemaradsz, a nagy dolgokról. Ha azon töröd a fejed, mit csinál a másik ember, miért csinálja, mit beszél, mit kiván, min mesterkedik - mindez elvonja a figyelmed attól, hogy megtudd: te mit csinálsz, miért csinálod, miről beszélsz, mit kivánsz, min mesterkedsz?...Törölj ki szívedből minden hitványságot: haragot, rosszindulatot, és az összes hiábavalóságot, amelyek haragvóvá teszik  a lelket.

..és a másik oldalról is:

Öljenek, szabdaljanak, átkozzanak téged! Befolyásolhat-e mindez abban, hogy  értelmed tiszta, gondolkodásod józan, lelked igazságos maradjon? Olyan ez mintha valaki tiszta, édesvizű forrásból iszik, és közben ócsárolja. Az pedig továbbra is ontja üdítő italát, s ha sarat vagy szemetet szórsz belé, kimossa magából és tiszta marad." ... ha megörzöd lelked tisztaságát: a jóindulatot, a szemérmet, a tiszteletet, az alázatot, a méltányosságot, a jó célra forgatott erőt - vagyis felszabadulsz mindattól, amelyek a nagyság ellenzői.

Ne hasson rád mások korholása, de az sem ha megszólnak tetteid miatt; ha valami szépet tehetsz vagy mondhatsz, ne tartsd magad méltatlannak hozzá,... menj egyenesen  előre, kövesd a magad s a mindenség természetét. Mindkettőnek útja egyébként egy és ugyanaz.

Ha tudomásodra jut, hogy mások rosszat mondtak rólad - a szavak nem bántanak -, semmilyen sérelem nem ért.

ha életedben megtaláltad az igazságosságot, a méltányosságot, a mérsékletet, a szilárdságot - a legnagyobbat már megtaláltad.

Lenéz valaki? Az ő dolga. A te dolgod, hogy ne tegyél, és ne mondj semmit, ami lenézést érdemelne. - Gyűlöl valaki? Az ő dolga. A te dolgod  hogy türelmes maradj, még a gyűlölködővel szemben is.

Tegyen vagy mondjon bárki bármit, nekem jónak kell lennem. Mint ahogyan  az arany, a smaragd, a bibor is egyre azt hajtogatná: tegyen vagy mondjon bárki bármit, nekem aranynak, smaragdnak, bibornak kell lennem - meg kell őriznem színeimet.


aliz2. :: 2010. nov. 24. 22:04 :: 2 komment :: Címkék: konyvKOSZTOLANYIolvasasutazas







1 megjegyzés:

  1. Brauswetter Eva
    A szavak nem båntanak ..maradj tiszta és igaz az arany sem våltoztatja meg szinét.

    VálaszTörlés