2021. augusztus 30., hétfő

ŐSI ÁLDÁS 2008


 a péntek este tán legbensőségesebb, legszebb szertartása (volt): az apa megáldja a gyermekeit, az ősi papi áldás szavaival: Áldjon meg az Ur és őrizzen meg! Ragyogtassa feléd szeretetét és könyörüljön rajtad! Fordítsa feléd jóságát és áldjon meg békességgel! " -

anyukám gyakran számolt be ezekről a hetente ismétlődő ünnepi alkalmakról, amikor apukájuk -  megáldotta, 5 testvérével együtt. Szinte a boldog gyerekkor szimbóluma lett az én szememben is ez a gesztus. Ő is sajnálkozva mondta, hogy én nem részesülhettem ebben (sem), nem ismervén se apámat, se nagyapámat... és olyan korban nőttem fel, ahol a vallás szerepe háttérbe szorult.

Ma viszont lányom részesült a rabbi révén az ősi áldásban. Miután "hivatalosan" is megkapta a zsidó nevét. "Tikva." (Reménység) Könnyes szemekkel néztem végig és hallgattam: "Áldjon meg az Úr és őrizzen meg! Ragyogtassa feléd szeretetét és könyörüljön rajtad! Fordítsa feléd jóságát és áldjon meg békességgel!" 

És éreztem az ősök áldását is, valahogy - jelen voltak...




aliz2. :: 2008. aug. 30. 19:53 :: 8 komment 
Kategóriák: ünnep :: Címkék: epizodkapcsolatoklanyom


8 megjegyzés:

  1. évi:
    2008. 08. 31. 22:16
    A hegedűs a háztetőn jutott most eszembe...szép nevet kapott a lányod:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Naftali Kraustól kapta!

      Törlés
    2. aliz2.:
      2008. 08. 31. 22:40
      már "nemhivatalosan" kiskora óta megvan ez a neve! :)
      nekünk is nagyon tetszik :)

      Törlés
  2. Tyria:
    2008. 09. 01. 11:56
    Nagyon aranyosak vagytok!! Szép időszak ez a mostani, lánykád életében. :-)

    VálaszTörlés


  3. 4. Vera:
    Nagyon meghato szertartas lehetett. Nekem szerencsere volt reszem aldasokban. Most is erzem a meleg biztonsagot amit keltett bennem. Biztos Timi is erezte ezt.

    VálaszTörlés
  4. Otto Ladanyi:
    2008. 09. 02. 23:48
    Vera mondta hogy nezzem meg ezt a blogot. Nagyon szep es orulok hogy van Timinek is zsido erzese. Ez azt jelenti hogy a gyerekei is zsido vallasaban fognak lenni, mert a zsido jog allat az a fontos hogy mi volt az anyjanak a vallasa. Tudod hogy ez miert van? A torteneben sokszor volt hogy haboru allat a nok allapotosak lettek a katonaktol. A rabbik ugy hataroztak hogy ez nem a nonek volt a hibaja es ezert a gyereknek biztositottak a helyzetet.

    VálaszTörlés
  5. aliz2.:
    2008. 09. 03. 9:53
    Drága Vera és Ottó; olyan jó, és köszönöm, hogy legalább iyenformán részt vesztek ezeken az esményeken, amiken személyesen nem tudhattok!...

    VálaszTörlés