2021. augusztus 23., hétfő

JEGENYEFÁK ÉS BÁBEL TORNYA 2011

 

 kifordult sarkaiból a város; felfordulás, zaj, füst, bűz - és közben ez a perzselő hőség

nem tudok átmenni a túloldalra a megszokott helyeken, hazafelé, mert ott is dolgoznak, így elindulok egészen a Szegedi utca felé. de útközben megállit  valami , egy csomó ember, néz felfelé, némelyiknél fényképezőgép is, mi történhetett? veszem elő én is a gépem, annak a lencséje  néha többet is lát mint az én homályosulóm, de mondják is, hogy leégett a fürdő fakupolája (kupolái?!) (épp most mondták be az m1-en, hogy több mint 500nm-nyi területen égett... itt     már csak a füst meg a vizsugár látszik, de rendületlenül oltják, pillanatok alatt történt az egész, megfékezni annál nehezebb

 vissza is karikázok, oda ahol még nemrég az ép(ülő) (szépülő?) tornyokról készitettem fotót, ("a kissé borongós (azóta baljósnak is bizonyuló?) ég alatt"- többek (Makóról elszármazó makóiak örömére és tetszésére a facebookra is feltettem) valaki oda is irta, hogy már mennyire várja a nyitást (december 1-re tervezték, hát gondolom ez a kár most visszaveti az átadást... is)





és igazán sajnálom, és bánt, nagyon nagy baj ez, és nem tartozom a kárörvendők közé (szégyelljék magukat, aki most igy éreznek - hiszen ez a veszteség mindannyiunké...), de nem tudok nem gondolni arra is, hogy lám-lám "jegenyefák nem nőnek az égig"... sőt semmilyen fák..., azok se, amikből a kupolákat készitették, akkora eget közelitő-kisértő magasságra, hogy Bábel tornya is nyugodtan eszembejuthatna -  az is összeomlott. Talán a szerénység, a középút mégis csak jobb alternativa, mint a cifra nagyravágyás,  netán a megalománia... Ennek a kisvárosnak szerényebb, a saját léptékének megfelelőbb méretű és formájú fürdő is elég lenne (lett volna)- talán... talán ez  egy kis intés, figyelmeztetés...? Sajnos drágán... de szerencse, hogy nem lett emberben kár, és nem terjedt tovább a tűz (pedig a szomszédos régi városháza ott van a közelében, irodákkal, levéltárával, felbecsülhetetlen iratokkal is...)..

és hirtelen megjelent szemeim előtt a régi lapostetejű(teraszú) egyszerű homlokzatú fürdő képe... sokat jártunk oda, régen, anyukámmal is... nyáron, télen... a férjemmel is ott ismerkedtem meg (újra)..., lányom oda járt az iskolai tornaórákon úszásoktatásra... a fürdő megfelelt a célnak.. és le se égett, csak kicsit megöregedett, elavult (mint mi is?akik egykor belejártunk..?)

 


aliz2. :: 2011. aug. 22. 18:50 :: 1 komment 
Kategóriák: 
véleményfotó :: Címkék: elmelkedesesetMAKÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése