2021. szeptember 30., csütörtök

SÓFÁRFÚJÁS NAPJA 2008

 

"sófárfújás napja"... volt ma. így is nevezik az újévi ünnepet, (vagy a "kürtharsogás napjának") mert ilyenkor (mindkét nap) megfújják a sófárt (kosszarvból készült kürt).  ez a fénypontja tulajdonképpen az ünnepnek.

és mindenképp meg kellene oldani, hogy hallhassuk. mivel ma sem tudtunk templomba menni, most is) elmaradt. mint már annyiszor. persze, ha lenne itt, a városban, (még) Makón is, működő zsinagóga, nem lenne ez a helyzet... emlékszem is még gyerekkoromból kántorunk sófárfúvásaira, hogy milyen misztikusan megrázó és egyben felemelő, ünnepi érzés volt hallani a különös, zenei hangot..., aminek több jelentése is van, de mindenképp valami különleges... és transzcendens, felfelé mutató (és egyben befelé)

aztán eszembejutott, hogy az ATV-n a napokban, a reggeli műsorban, megszólaltattak a közelgő zsidó újévről egy rabbit (Köves Slomót), aki bevitt egy sófárt is a stúdióba, amit a beszélgetés végén -a végig kedvesen érdeklődő műsorvezető kérésére - készségesen és szépen meg is szólaltatott...

így aztán, - a technika csodája révén - mégis csak hallgathattam ma is sófárfújást...







aliz2.
 :: 2008. szept. 30. 23:57 :: 1 komment 
Kategóriák: , ünnep :: Címkék: , ünnep

1 megjegyzés:

  1. . Csefimi:
    2008. 10. 01. 11:01
    Valóban jó volt hallani, köszönet érte és minden jót kívánok! Én sem tehetek mást, csak fújom a "dalt", mert felháborít, hogy a képviselők, az utcán keresik a köztársaság a demokrácia hiányzó elemeit! Mert minden számít, ezért kicsit bővebben...
    A köztársaság, az UNIO legfőbb elve a szubszidiaritás. A közösség (UNIO) vezető szervezetei, testületei, az állampolgárok, az egyének céljait jelenítik meg. E célrendszernek, az UNIO működési elvének a termékpálya egyik fontos része. Egy rendszer, mely gazdasági optimumkeresésre törekszik anélkül, hogy az állampolgár alapvető jogait sértené. A termékpálya biztosítja a feltételt az élelmiszerbiztonsági előírások maradéktalan betartásának, a termékfelelősség nyomon követhetőségének. Rajta keresztül a rendszerben a mindenkori felelős, az esetleges „hamisító”, könnyen tetten érhető. A termékpálya mely magában foglalja a termelők céljait is biztosítja az összes érintett érdekeinek a partnerség elvén megvalósuló, demokratikus elveken történő érdekegyeztetés létrejöttét. Az így kialakított célok, információk jelentik a tervezés alapját a vállalkozó állampolgár, a nemzetgazdaság, a közösség számára egyaránt. „…az összes kijelölt fél egy közös célra törekvő partnerség részese”(1260/1999. EK tanácsi rendeletből). Ez a cél pedig nem más, mint a tartós gazdasági fejlődés ügye, számításba véve a nemek közötti egyenlőséget, az esélyegyenlőséget, a fenntartható fejlődést, és a természettel, a környezettel való összhangot. A termékpálya működésének legfőbb alapelve az írásosság a szubszidiaritás és a szinergia. Minden írásosan rögzítve van. A vállalkozó állampolgár tehát, szabadon dönt, részt vesz-e az érdekegyeztetésben, belép-e az információs rendszerbe. Hoz-e áldozatot, hajlandó-e a közösség számára hasznos irányba fejleszteni a gazdaságát, ha igen számíthat a közösség támogatására! A termékpályán mindenki egyenlő partner a másikkal szemben! A partnerséget az 1260/1999 EK Tanácsi rendelet írja le. A partnerségnek három fő eleme van. Méltányosság: azt jelenti, minden érintettnek méltányolnia kell, a másik fáradozásait. Átláthatóság: mindenki számára világossá kell tenni, hogy ki mennyit fordít rá, és mennyit kap a fáradozásaiért. Kölcsönös haszon: a fenntartható növekedés záloga, hogy mindenkinek kell, hogy legyen haszna. Nem lehet tehát, egy „partnert” sem kiszolgáltatottá tenni, avagy kirekeszteni! Támogatásra, kizárólag csak az a termelő számíthat, aki az ellenőrzött rendszer része!
    Nem is olyan bonyolult ugye? Persze a blokád az erőszak látványosabb, és az átláthatalanság a társadalom más szintjein is megmarad.
    Vajon melyik év hoz majd változást?

    VálaszTörlés