2021. szeptember 27., hétfő

előkészületek, deszkák, pallók... 2007 -ben és...ma

 Metanoia Fesztivál

2021. szeptember 30-október 1.
Szeged, Régi Zsinagóga


17.00
Installációs kiállítás: a Metanoia Artopédia: Előkészületek. Deszkák, pallók... (2007) című előadásához készült mechanikus installáció beindítása.


Az „Előkészületek” előadás alapjául a szegedi zsidóság története szolgált a letelepedéstől a Régi Zsinagóga megépítéséig: e zsinagóga volt az előadás helyszíne 2007 májusában.



Az installáció beindítása lehetővé teszi, hogy a kiállítás látogatói meghallgathassák az Előkészületek. Deszkák, pallók című előadás levéltári dokumentumait is.
A levéltári kutatásokat és a szövegek szerkesztését Turi Tímea végezte. A szerkesztő-konzultáns Schwimmer P..éter és Weiner Sennyei Tibor volt. A hangfelvételeken közreműködött: Czene Csaba, G. Erdélyi Hermina, Nádasi László, Szabó Domokos, dr. Balogh Iván, Keller György, Kocsik András, Kovács Anna Anita, Orcsik Roland, Perovics Zoltán, Tóth Balázs Zoltán, Turi Tímea, Weiner Sennyei Tibor, Szőke Szabolcs, Tóth Evelin. A hangfelvételeket Hunyadi Zsolt és Schwimmer Péter készítette. Az előadás rendezője és az installáció készítője: Perovics Zoltán.

A Metanoia Fesztivál programjaira a belépés ingyenes.

www.metanoiaartopedia.hu * www.facebook.com/MetanoiaArtopedia *
www.instagram.com/artopedlandia

ez okt 1-én

át kéne ruccanni, ez ugyanaz a korszak , miben ős rabbink tevékenykedett, mégha lányom mikor kutatta mit sem tudott róla... hátha...
bár nem emlékszem (rá)

de a rengeteg konfliktusra igen, ami a letelepedni szándékozó zsidók és a hatóságok között fennálltak... ők voltak a rabbi hivei... valószinűleg... nem lehetett könnyü dolga neki se (hallom, zsinagóga hiján sokáig a saját lakásában tartotta az istentiszteleteket ), s ahogy irják, kis köösséget talált, egy virágfzót hagyott hátra, és a zsinagóga is felépült munkálkodása nyomán....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése