2021. szeptember 27., hétfő

MIÉRT IS IRIGYKEDEM 2008

 

általában át szoktam futni a freeblog címlapot, mielőtt belépek saját blogbirodalmamba, s ami felkelti érdeklődésem, azt el is olvasom. Saját bejegyzésem mindössze 2-szer találtam "meglelepetésszerűen" itt, legutóbb 2008. május 24-én,  archív, 1944. május 24-i gyerekkori énem ábrázoló fotómmal és az akkor időket felidéző  szövegemmel, korábban és legelőször meg tulajdonképpen nem is a saját szövegemmel kerültem címlapra, hanem lányom egykori "gyerek(?)vers(?)ével"   azaz miértjeivel - azt hiszem "névtelenül", "lyányom"- alannyal megnevezve. (ennek is megvan - mindjárt kifejtett - oka) Most viszont, az előbb, a címlapon rögtön lányom nevére,  (s egyik - a Holmiban- megjelent -   novellája címére) bukkantam, a "beleszerelmesedni a szövegbe" cím alatt , a rövidleszazosz blogajánlóban:

Beleszerelmesedni a szövegbe

Turi Timea: Fekete-fehér (Holmi 2008. július) Képzeljünk el egy olyan filmet, melyben minden szereplő színes, csak egyetlen egy alak, egy szereplő, egy lány él benne fekete-fehér életet Tovább


Turi Timea: Fekete-fehér (Holmi 2008. július) 

Képzeljünk el egy olyan filmet, melyben minden szereplő színes, csak egyetlen egy alak, egy szereplő, egy lány él benne fekete-fehér életet. Ha ez segít a kép előhívásában: tessék a Schindler listájára gondolni, a kis színes ruhás lánykára, csak épp fordítva, ő lenne a fekete-fehér, míg a világ a színes. De mivel a mi történetünk nem kapcsolódik semmi másban ahhoz a történethez, azon nyomban tegyük is félre amazt a gondolataink között, legalább is a bejegyzés olvasása idejére. 

Ellenben koncentráljunk erősen A lány a hídon című filmre, Vanessa Paradis alakjára, és ezt már nem elsősorban én tanácsolom, hanem maga a történet elbeszélő-főszereplője, hisz már rögtön az elején utalást tesz rá. Ez a lány annak a másik lánynak a sorsához hasonlítja, igazítja magát. S így, ezzel a felvetéssel meséli el élete történetét, s hogy hogyan is lett eltűntető-művész.

Hogy mit is takar e fogalom? Egyszerűen csak ráteszi a kezét dolgokra és azok (Midas király történetével ellentétben, hol ugye arannyá válik), huss, eltűnnek.

A történet kulcsa a címben van. Fekete-fehér. Mit is tudunk róluk? Az egyik, a fehér az összes szín vegyülése, mig a fekete pedig minden fényt elnyel, legalább is a definíciók szerint. 

Vagyis eltüntet.

Én magam már az első soroknál beleszerelmesedtem ebbe a szövegbe, Schmetterlinge im Bauch mondanám (és mondom is) németül, hogy milyen jóleső bizsergéssel haladtam mondatról mondatra. És nem is nagyon siettem. Jó volt megállni, ízlelgetni a szavakat, mondatokat, azok mágikus, zsongító hatását, élvezni annak a bizonyos felszisszenésnek az élményét, hogy jujj, itt találtam valami.

Valami számomra nagyon értékeset.         

 


A blog szerzője "anni" - ha jól tudom, több érdekes és színvonalas irodalmi blogot is "tart(ott?) fent".* Olvasgattam is ezeket, irodalomértését, stílusát, attitűdjét nyugtázó elismeréssel. De most kifejezetten "irigykedem".  Mert ő megteheti azt, amit én nemigen...  u. i. nekem nem volna ildomos, lányom nem is engedné, hogy névvel, leplezetlenül dícsérjem. Pedig én is "odavagyok" az írásaiért!

..és most azért is, hogy ezt más megte/het/te.  "anni" ! Kösz! Örülök! :)

 

*Most ezt találtam: http://johazbolvalo.blogspot.com/ (írónőkről és nőírókról, klasszikus és kortárs (szép)irodalomról)... És a tegnapi, szeptember 26-i bejegyzésben rögtön Rakovszky Zsuzsa neve a Kigyó árnyékával (itt a könyvespolcon, lányom kedvencei közt, a másik regényét meg is kaptam tőle, szülinapomra - (korabeli analógiák okán is), aztán a másik régi kedvence: Jean Austin, s az én régi kedvencem : Sylvia Plath ... és... olvasom tovább a neveket..., megint - új elbeszélésekkel kapcsolatban -  lányomét is, és Erdős Virág.. másik kedvence meg Tóth Kriszta... (csinált is vele interjút kétszer is, meg írt is a Vonalkódjáról kritikát)...  semmi se véletlen. Ízlése(in)k találkoznak.(?) -


aliz2.
 :: 2008. szept. 27. 9:27 :: 11 komment :: Címkék: , blogfolyoiratirodalomlanyom


11 megjegyzés:

  1. . gofri:
    2008. 09. 27. 10:53
    A kígyón árnyéka, JJJJAAAAAAJ de jó regény az!!!!!!!
    Ha javasolhatnék még egy női szerzőt mindkettőtöknek:
    Ljudmilla Ulickaja! Járt Magyarországon is, sajnos, akkor még nem ismertem, pedig meghallgattam volna szívesen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aliz2.:
      2008. 09. 27. 11:32
      Olvastam/olvasom/olvassuk öket (is)! :)
      Ulickaja olyan mint a legjobb orosz irodalom folytatása!(az pedig jó!)

      Törlés
  2. Anni:
    2008. 09. 27. 15:59
    Jaj, hát ez nagyon kellemes meglepetés, én ezt nem is tudtam. :D Most ez az egész annyira jólesik. (Főleg azok után, hogy délelőtt kiderült, valaki feltörte az emiljeimet, és valószínűleg msn-es beszélgetéseimet is "lehallgatta". :( Vannak ilyen beteg emberek.)
    Azt hiszem, annyira már ismersz, hogy tudhatod, hogy őszintén írok arról, amiről olvasok, szóval nem magyarázkodom.

    Gofri, akkor szívesen látunk a Hölgyeké az elsőbbség blogon,mint ahogy minden érdeklődőt, Ulickajáról is volt szó nemrég, ha gondold, kukkants be:
    http://johazbolvalo.blogspot.com/2008/08/ulickaja.html

    VálaszTörlés
  3. Anna:
    2008. 09. 27. 16:19
    Akkor ma sikerült jól válogatnom a címlapra :)
    Örülök. Gratulálok a lányodnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aliz2.:
      2008. 09. 27. 16:39
      köszönöm mindenkinek a köszönnivalókat! :)

      Törlés
  4. akimoto:
    2008. 09. 29. 10:14
    Szia! Látom, stalinál kerestél. Megszüntettem a blogomat, mindent letöröltem. Köszönöm, hogy figyeltél rám.
    A jó házból való írónő három kisregényét ajánlom olvasásra. A nyolcvanas években jelent meg, címe: A megtört asszony.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aliz2.:
      2008. 09. 29. 10:30
      Szia, de gyors vagy! Hiába; ez a leghatékonyabb kommunikációs eszköz, mondom én!
      Jaj, de sajnálom, hogy megszüntetted a blogod!Olyan jól írtál! De miért törölted? Bármikor folytathatnád! Én már nem tudnám abbahagyni. Pedig lehet, hogy kéne...(?)

      Beauvoir nagy kedvencem volt - fiatal koromban! az "öreg" műveit tartalékoltam. (("A szerénység korát" is.) De most már épp aktuális!

      (amúgy a "jóházbólvaló" blog csak nevét vette át tőle..., persze tudatosan, s ott mindig rengeteg jó könyvről van szó)

      Törlés
    2. . akimoto:
      2008. 09. 30. 15:25
      Kösz a kedves szókat. Úgy éreztem, nagyon öreges, ahogy és amit írok, ezért eltüntettem. Majd kitalálok valami vidámabb szériát. Hol van az az írásod, amiben anyukádról emlékezel és arról, amikor visszajöttetek? Nagyon megrázó. Újra olvasnám,ha lehet.

      Törlés
    3. ugyan-ugyan, amit "öreges"nek hiszel az a bukéja.
      az a világunkban egyre csökkenő, tehát annál nagyobb érték!
      ne hidd,, hogy csak a "vidám" dolgok lehetnek fontosak...

      te miért pont egy "megrázó" írásomat keresed akkor?! bár, ha jobban belegondolok, fura módon, mégse igazán (csak) "szomorú" az az írás - azt hiszem, az a jó, ha -mint az életben is - keveredik a "szomorú" meg ami felodja...Hol olvashattad, nem tudom, azt még nem blogba írtam, hanem egy könyvben jelent meg: "Sós kávé", Novella kiadó - sok más "női történettel" együtt.Illetve a szerkesztő feltette előbb - egy, azóta már nem funkcionáló blogba - megnézem, megvan-e még , és ha megtalálom, akkor ideteszem a linkjét:

      http://esztertaska.blogter.hu/?post_id=115788

      (beütöttem az igazi nevem a google-ba, és egyből"kijött" - s meg is van a szöveg is :)
      Erre gondoltál?

      Törlés
    4. akimoto:
      2008. 09. 30. 18:23
      Igen, ez az! Ebből is tudható, hogy aki olvas, netán olvasni tud, a magáét is hozzáadja az író képeihez, akkor is, ha észre sem veszi. Na most ez kicsit zavaros, de nem baj. Nem tudom, tudod-e, hogy a Sós kávé valahogy Sós Jucihoz köthető, aki szegedi gimnazista korában barátkozott össze ugyancsak szegedi születésű nagynénémmel, aki később kémikus lett és Juci fiát is magával vitte a tudományos kutatás rögös mezejére. De ez innen már hosszú, nem való az internetre. Lányod írása a Holmiban még nincs fönn a hálón, de arra is "vevő" leszek.

      Törlés
    5. aliz2.:
      2008. 09. 30. 20:22
      itt a "sós" kávé egész mást jelent! olvasd el, ha tudod, azt is... (abban sok a "humor" is... kissé keserű ugyan)

      a Holmi honlapon pár hós eltolódások vannak, a júliusi szában jelent meg a novella!
      (a decemberi Kalligramban is van egy jó!("A pillangó érintése")

      Törlés