2022. július 20., szerda

...MENNI KELL? 2008 julius 20

 

olvasom nagylevin friss blogbejegyzését, és bár -valójában nem lep meg igazán az, amit ír, azaz nem csodálkozhatok rajta - mégis... azóta is -közben elmentem vásárolni- csak azzal az írással kapcsolatos gondolatok motoszkálnak (viaskodnak?) a fejemben - muszáj erről részletesebben írni. S végre, valami lényegesről, mert ez az! És megkerülhetetlen, immár.

így kezdi, hogy: "Mostanában egy páran az ismerőseim közül (meg én is) elkezdtünk gondolkodni azon, hogy elköltözünk Magyarországról. " és nem is tér ki a pedig bizonyára ellenvéleményt, -érzést jelentő részletekre most: "A dolog végtelenül melankolikus vonatkozásait most nem boncolgatnám, "nekem szülőhazám" és ami ehhez kapcsolódik, sokszor voltak már terítéken itt."

egy szellemes anekdotával, nagyon frappánsul fojt el minden esetleg felmerülő de-t...

és én se ellenkezem, sőt!

épp pár napja, emlékszem, visszavonhatatlanul erős szavakkal fakadtam ki, mert már elegem volt mindenből, úgy éreztem, legszívesebben kirohannék a világból... aztán úgy enyhítettem, módosítottam józanabbul, én , 65 évesen, hogy legalább külföldre, biztos, még...

úgy látszik, örökösen már, visszakanyarodok gyerekkori, háború utáni, kérdésemhez: "Miért jöttünk vissza?" ("Hova mentünk volna?" ) Mert ez a hazánk? csak ide? csak itt? itt élned, halnod?, De ha nem lehet?...

Vannak idők, mikor menni kell... (?) (B.J.)

és, tudom, maradok ,

...mert (én itt születtem (G.Génes), ez a hazám. (J.A.)

...ez itt az én hazám (M.P.)

 meg nekem (is) szülőhazám.... (R.M.)

tudván-tudva a szomorító másvélekedéseket és (gaz)tetteket is... mindezen érvekkel szemben

"Miért szeretem a hazámat?" Ez volt a házi dolgozat címe 1945 márciusában. Azt kellene írni, hogy szeretem? De ez nem ilyen egyszerű. Engem a hazám meg akart ölni, azt hiszem." (Konrád György: Elutazás és hazatérés (128)

...engem is...

... mégis, maradok...(?) maradunk itten, itt maradunk... (B.G.)

van egy ország, ahol álmomban jártam : Magyarország


aliz2. :: 2008. júl. 20. 11:08 :: 5 komment :: Címkék: blog, irodalom, JOZSEF, kapcsolatok, magyar, RADNOTI, vers, zene


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése