2022. július 16., szombat

HOVÁ LETTEK A BÁRÁNYOK? 2010 JULIUS 16

 

hova lettek a Bárányok?

pl. páran találkozhattunk a Szép Ilonka étteremben, Budán - Kanadából, Bécsből, Budáról, illetve Makóról jövet..., mármint Bárány (nevű) leszármazottak , többek közt...

eszembe jutott, az a még nagymamám nővérétől, Erzsi nénitől, (özv. Grósz Jenőné, Bárány Erzsébettől) gyerekkoromban - vagy fél évszázada hallott régi, családi történet, a név eredetéről..., amit egyszer a telefonba, a messzi Kanadából, elmondott nekem az unokanővérem, aki meg  közös nagynénénktől (Lili nénitől - anyáink nővérétől hallotta...)

most ebbe a szép és jó magyaros étterembe hívott bennünket, rokoni találkozóra...

mi - lázasan - a nagy melegben már előbb odaérkeztünk,


lányommal, (akivel mindig "odavagyunk" - a ritka - de jelentős rokoni találkozásokért)a légkondis étterembe beülve várva a többieket:

aztán megjöttek (unokatestvérem Dóra ,  Kanadából -akit azért nyaranta, szerencsénkre, többnyire, láthatunk



és a fia András, akit ritkábban (legutóbb vagy 10 éve, Szegeden, és azelőtt talán akkor, amikor még 12 éves lehetett, (most Bécsből jött, de már hajnalban repül tovább Barcelonába...)




 és a többiek:

szóval... eszembe jutott az a régi történet, s hogy jó lenne tovább adni, lehetőleg pontosan, a következő generációknak, (gyerekeink épp itt, az asztalnál) én nem vagyok jó történetek (után)mesélésében (pláne), úgy hogy felvetettem Dórának, mesélje el: ez meg is történt a vacsora végefelé (lehet, hogy nem volt jó ötlet, mert némi -főleg diplomata és szkeptikus Andrásunk révén ) megkérdőjelezett hitelességet tekintve vitába torkollt

A történetre találás pedig nagyon is hivatalos eredetű, amikor 41 körül bizonyitani kellett, hogy zsidók mióta élnek Magyarországon, találtak meg bizonyos papirokat

eredetileg zsidók nem lakhattak városokban(nem kaptak rá engedélyt), egy  bizonyos házaló zsidó Baja környékén élt, 3 fia volt, az egyik faluban eltűnt a tanitó cselédje, nem találták sehol, és ráfogták a zsidó batyusra, aki akkoriban arrafelé járt állítólag, hogy ő "tüntette" el. Meglincselték, bizonyíték nélkül, ítélet nélkül megölték.

  Később a 3 fia közöl az egyik vette a vándorbotot,  és járt egy tanyán, ahol rátalált a holtnak vélt lányra, aki elmondta, hogy megszökött annak idején a tanítóéktól, - akik fogva tartották egyébként, nem engedték utcára, de amikor a tanitó feleségére rájött a szülés , kiengedték, hogy segitséget kérjen, s ekkor használta ki az alkalmat, a tanyán befogadták, a gazda fia elvette feleségül... A zsidó fiú igazságot akart szolgáltatni tragikus sorsú apjának, elment Bécsbe (a vita itt támadt, hogy  mehetett, ki s hogy uralkodhatott akkoriban):(I. Ferenc? Ferenc József?  "2.József?)... nos, (valamelyik) császár a történet meghallgatása után azt mondta, hogy mivel olyan ártatlan volt az apa, mint a ma született bárány, felvehetik a "bárány" (beszélő) nevet...

igy lett az, hogy zsidó őseink eleve, kezdettől fogva, magyar (és nem német - mint egyébként) vezetéknév tulajdonosai lehettek...

--- a történet - ugyancsak jelenlevő irodalomtörténész vőm szerint -tele van népmesei elemekkel, diplomata unokaöcsém szerint sok családban van ilyen történet, nem ellenőrizhető ez a névadási história, történelmileg, (meg egyáltalán, hogy kerülhetett egy "házaló" a császár szine elé?!) 

dehát ez a legendák természete, (a családi legendáké is); a meseszerűség, az idők folyamán beálló alakithatóság, (mint a folklórban), de sose keletkeznek ok nélkül, és hogy sok ilyen történet van, az csak azt bizonyíthatja, hogy mennyire tipikus volt ez a zsidó sors, ez az igazságtalanul megvádoltság, (megvádolhatóság) ez a bűnbak szerep, ez az igazságtalanság, ez az igaztalan áldozatiság...,

(jóval a holokauszt előtt is)

eleve magyar s nem magyarosított nevünkre - legfeljebb zsidó őseim eredendő patriotizmusa lehet még magyarázat, - mi nem kevésbé figyelemreméltó! amennyiben magyar nevet választottak (választhattak!) maguknak!

aztán nyitott kérdést tett fel András, és mik lettek a Bárányok, kik lettek, hova lettek és igy tovább - mi lettünk, ti lettetek...  (lányommal ők a  legifjabb, itt jelenlévő "bárány"-generáció; közös dédanyjuk: Bárány Mariska (milyen szép magyaros utónév is, ez a Mariska is!)

de aztán  "még" eszünkbe jutott, hogy van nekünk egy Bárány nevű rokonunk, aki ugyancsak ettől a szerencsétlenül járt, igaztalanul megvádolt és ártatlan bárány házaló ősünktől származhat: nevezetesen Bárány Róbert,  Nobel dijas .... (utódai Stockholmban élnek)


hát ezek vagyunk, voltunk, mi, "bárányok"...

nem szeretnék "farkas" lenni,

nem akarom József Attilával mondani.."(szarvas voltam hajdanán), farkas leszek, azt bánom"... mert nagyon is "bánnám"!) maradnék továbbra is "bárány" ("farkas"törvények közepette is - ) (netán "szarvas"...)

 - de a  bárányféle áldozatiságból már igazán elegem van!


aliz2. :: 2010. júl. 16. 23:56 :: még nincsenek kommentek 
Kategóriák: 
vélemény :: Címkék: esetJÓZSEFkapcsolatokmultrokonokzsidóság

2010. júl. 17.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése