2020. március 7., szombat

újabb családfa bővülés

bár ez csak oldalág,

a 28 gyerekes Jozef Eliezer BAK egyik fia

dr Izrael Bak szintén rabbi, de nyelvész is

1840-ben született január 6-án, Vágújhelyen, Szlovákiában,, egyébként ugyebár (fél)testvére az én ükanyámnak (Ungár) Mária Baknak.( De az apai a Bak vonal számit, a mi szempontunkból) , s ő is Vágujhelyen született!, csak korábban 1828-ban. A Wikipédia szerint másfél éves korában költöztek Szegedre! és most tessék figyelni: MAKÓN is járt iskolába!a  négy elemit itt végezte.(Ezt ugyan már az alaposabb Magyar biblikusok lexikonában olvastam) Itt a hírneves Ullmann Salamon főrabbi jesivájában tanult (én sose hallottam róla, de itt helyben utánanézek/)

(megtörtént, a sírja a nagyszüleimével szembe van...féligmeddig csodarabbinak számít, fedett és kitlikkel teli:


Pesten (a Hampel féle intézetben) kereskedőnek készült, de közben foglalkozott a héberrel és bepislantott a német és francia irodalomba is 57-ben felvették a szegedi római katolikus(!) tanítóképzőbe!(egy évet itt töltött) De aztán,1858-ban inkább Prágába, a főiskolára, ment ahol rabbidiplomát szerzett (egykori főrabbi nagyapjához Bak Hirshhez hasonlóan:)

1860-ban az akkori szegedi rabbi Löw Lipót hitoktatónak alkalmazta, majd Győrön lett tanító , magyar nyelvet oktatott az izraelita főiskolán, és Szabadkán  1861-ben a  hitközség iskolájának igazgatója, majd újra Szegeden, hébertanító, 1863-ban Pécsen a főiskolán hittanár, s végül Pestre ment.1869-.től itt élt és működött , zsidó középiskolában tanított és magyarul is prédikált.

A Magyar Izraelita c. lapban a zsidók magyarosodását célzó cikkeket közölt.

Ő honosította meg a lányok "konfirmálását" (a bat micvát? :)

Hitoktató volt leginkább,  "Bak egymaga látta el a hitoktatást számos középiskolában, a hadapród-iskolában, a fogházakban, a vakok intézetében és az országos nőképzőben.(:)"




(többek közt Molnár Ferenc irót is tanitotta hittanra: "Bp. IX. Lónyay u. 4/c. Református Főgimnázium, a Pál utcaiak iskolája - Molnár Ferenc tanárai 1889/90-ben:Osztályfőnök: Molnár Sándor – latin, magyar Vámossy Mihály – történelem Kacziány Géza – német Fr. Kiss Károly – mértan Laki Dániel – földrajz Porz)solt Jenő – testnevelés Rónay Károly – gyorsírás ifj. Szotyori Nagy Károly – ének Dr. Back Izrael – izraelita vallástanár)

(Tetszik nekem, hogy a lányokat , nőket így felkarolta, nomeg a vakokat, bűnözőket... jó  lélek lehetett  ő is!!!)

1894. január 15-én halt meg,rövid szenvedés után, de még csak 54 évesen!!




Művei:
  • Magyar-héber nyelvtan (1865 és 1868)
  • Dasz Izrael (Hittani könyv gimnáziumok és reáliskolák számára)
  • Emlékül a jövő nemzedéknek (1888)
Ezeken kívül leányok számára több hittankönyvet írt.  ()  Jó lenne megszerezni ezeket, belenézni....úgy látom, lehetséges is lenne, mintha 2010-ben reprint kiadták volna...(?) (s Amazonon rendelhető?) (nomeg antikváriumok is vannak a világon)


bővebben: https://www.arcanum.hu/en/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-irok-elete-es-munkai-szinnyei-jozsef-7891B/b-79D0E/bak-back-izrael-7A0A1/





"A megboldogultnak irodalmi hagyatékából sajtó alá rendezte: Sebestyén Károly. Bp., 1894. Pesti Kny.-Rt. 267 l. Első kiadás! Kiadói, díszes, festett, aranyozott (Gottermayer) egészvászon kötésben, körben festett lapszéllel....":



no és most látom a magyar zsidó lexikonban (1929) ,a cimszava alatt öccse Ignác nem különben jeles személyiség, de róla külön bejegyzésben írok majd!!!!

u.i. nekrológja Deutsch Henrikről: http://www.birot.hu/Scheiber-2013/1889-12-22.pdf

igy fejezi be a nekrológot:"nyugodjál békében, legyen édes a te álmod,élvezd amott a fényországban, Isten közelében,nagy és maradandó érdemeid szép jutalmát! Legyen áldott közöttünk a te drága emléked!"

****
már özvegy felesége gyászjelentése (a rokonok kiolvashatók):




ÉRDEKESSÉG: "....Sebestyén (Schoszberger) Károly (1872 julius 10 Gödre, Dtúl -1945) - felesége Bak Hedvig (1872-1922) volt - eleinte középiskolai tanárként, majd színikritikusként, műfordítóként dolgozott, s 1928-30 között igazgatója a Színművészeti Akadémiának, ami a mai Színház- és Filmművészeti Egyetem jogelődje. A Sebestyén-Bak házaspár egyik lánya, Magdolna (1899-?) egy operaénekeshez, dr. Pogány Ferenchez (1883-1946) ment feleségül, aki az első világháborúban harcolt, s 1920-ban tért haza az orosz hadifogságból, végül Buenos Airesben hunyt el; fiuk, György (1903-1989) 





Franciaországban lett (el)ismert karmester Georges Sébastian néven, ám már az 1923/24-es évadban is a híres Metropolitanben volt karmester-asszisztens New Yorkban.

                                                                       (a karmester unoka...)  
(alias Sebestyén György) (1893. aug 17  1989. április 12 (Franciao)...(főleg Wagnert vezényelt  meg  postromantikusokat: Brucknert, Mahlert, Richard Strausst)...Zongorázni, hegedülni és zeneszerzést tanult a pesti Zenekadaémián, Weiner Leo, Bartók, Kodály alatt.1921-ben a münichi városi oerában Bruno Walterral dolgozott, asszisztense lett. 1923-24-ben egy szezont New Yorkban töltött a Meten.Európába visszatérése után a hamburgi operaházban vezényelt és Lipcsében., mielőtt vezetőkarmesternek jött a Berlini stadtoperbe,(1927-30), Ezután a moszkvai rádió és a filharmónikus zenekar zenei igazgatója (1931-37) 1938-ban visszatért Amerikába, ott töltötte a háborús éveket,különböző posztokat töltött be,a San Franciscoi opera karmestere,a CBS rádió programjainak zenei igazgatója.  A háború után visszatért Európába, és Franciaországban telepedett le...A Palais Garnierban debutált 1947-ben. A keze alatt debutáltak Maria Callas (1958), és Renata Tebaldi (1959) Nagyon aktiv volt a francia rádióban is (Bruckner és Mahler összes szimfoniáit bemutatta).....stb)





(Érdekesség továbbá, hogy Bak Hedvig édesapja, dr. Bak Izrael (1840-1894) az 1889/1890-es tanévben vallástanára volt Molnár (akkor még Neumann) Ferencnek, a Pál utcai fiúk szerzőjének a Lónyay utcai református gimnáziumban. Az ő apai nagyapja, Bak Hirs (1747-1842) pedig Szeged első rabbija volt.")

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése