2021. május 13., csütörtök

A HOLOKAUSZT GYERMEKEI (2011)

2011. május A HOLOKAUSZT GYERMEKEI MAKÓN

végre megvolt ennek a fontos könyvnek makói bemutatója is (jóval a pesti után - nem minden ok nélkül...)
a 4 makói születésű holokauszt túlélő gyerek, akik ma már öregek - mondták el történetüket benne.
A könyv már megvan, a pesti bemutatón is jelen voltam, ismerem is a történeteket, (részben őket is), mégis amikor megszólaltak a dokumentumok, és felolvasták -az egyik túlélő "gyerek" (Pali) - azaz az író Bárdos Pál levelét, és megnéztük a könyv anyagából készült videot, már csak sírni tudtam... (s tapsolni nem is)
pedig köszönet illeti elsősorban a könyv "létrehozóját" : Urbancsok Zsoltot...
iskolák, iskolások számára készült a könyv, ajándékba' azoknak, akik vállalják, hogy tanítanak belőle. Köszönet is hangzott el, azok számára, akik elfogadták az ajándékot...(!)








2 megjegyzés:

  1. This is Insult because I have no words harsh enough how we were treated by the than Hungarian regime to kill and dispose of us in 1944 and 1945. I wil never forget our March from the ghetto to the train station in Mako and how the thousands of people made comments the population of Mako were applauding the decision to-get rid of all the Jews from the town.
    In the interim nothing is changed. The current government’s support of the war monger of Putin against the people of Ukrainien population is as shameful as the deportation of the jews during the Second World War.
    The hatred of people is the same, the character of the Hungarian government and the majority of the population is still the same.

    VálaszTörlés
  2. LADANYI Ez sértés, mert nem találok elég kemény szavakat, hogyan bánt velünk a magyar rezsim, hogy megöljön és megszabaduljon tőlünk 1944-ben és 1945-ben. Soha nem felejtem el a gettóból a makói vasútállomásig tartó menetelésünket, és azt, ahogy az a több ezer ember megjegyezte, hogy Mako lakossága megtapsolta a döntést, hogy megszabaduljon az összes zsidótól a városból.
    Időközben semmi sem változik. A jelenlegi kormány támogatása, hogy Putyin háborút szít az ukrán lakosság ellen, ugyanolyan szégyenletes, mint a zsidók deportálása a második világháború alatt.
    Az emberek gyűlölete ugyanaz, a magyar kormány jelleme és a lakosság többsége még mindig ugyanaz.

    VálaszTörlés