2019. április 23., kedd

feltámadás




ez a feltámadás história nem fér a fejembe sehogyse
ugyebár ma húsvét, és evidenciaként hangzik el, senki felül nem vizsgálná, tényként kezelik , hogy Jézus feltámadott és tényleg feltámadott
(holott ugye ő mondta, valami olyat, hogy ami test a testé , ami lélek a léleké), de itt testben feltmadásról beszélnek
hogy lehetett?
és aztán?
hogy aztán, most is él? élő?
szerintem az "aztán" már legenda
(lelkileg) szellemileg, persze, hogy él!... (l. fent) - nade "testileg"?!
Apropó: a zsidók is, jóval Jézus előtt, hittek a feltámadásban,a majdani messiási időkkel, a megváltóval összefüggésben, de hiszen arról mondták hogy majd feltámad, és az újszövetség Jézusa az ószövetség alapján ténykedik, másban is.... tulajdonképpen a zsidók feltámadás hite miatt támad fel...par excellence - ha a bibliát nézem....
érthetetlen...
vagy ne is keressünk értelmet ? "credo quia absurdum"
örök vigasz?

21 megjegyzés:

  1. E.H.G. "Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll. És miután ezt a bőrömet megrágják, testemből látom meg az Istent. Akit magam látok meg magamnak: az én szemeim látják meg, nem más...." Jób 19, 25-27/a) Károli Gáspár fordítása. Aki hisz a teremtésben, márpedig egyetlen sejtet sem tudtak ez idáig laboratóriumban előállítani, az hszi, hogy a Teremtő össze tudja szedni a molekuláinkat is. Én hívő orvos hiszem a testben történő feltámadást. A világ vallások közül, csak a zsidó és ketesztény vallás hiszi ezt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó neked? Teremtés? Adam es Eva ota maskepp tortenik...

      Törlés
  2. Sz.M. A teremtésben Isten megadta a törzs fejlődés lehetőségét. Ami a feltámadást illeti, a bőrünkön érezzük majd borotvaélesen. Kinek-kinek az ő érdeme szerint.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de mikortól kezdve lesz bőröd egyáltalán , miután elporladtál:) (az itt a kérdés!:) s gondolod, hogy lesz válogatás? "érdem szerint" ? nem is tudom, hogy viszonyuljak, ehhez a magabiztossághoz....

      Törlés
    2. Sz.M. A bőrünket értheted képletesen is, de a hitemben nem tudsz megingatni. Túl vagyok rég az esetleges kételkedéseken és hiszem, hogy Jézus feltámadt harmadnapon. Ezt valamelyik próféta is megjósolta az Ószövetségben. (nem is csak egy) Gondolom, az Újszövetséget nem olvasod, ahol a kortársak leírták a halálát és "eltűnését", hogy aztán újból köztük lehessen még itt a földön kicsit, aztán látták a felhők fölé (kicsit sci-fi-s módon) távozni. Semmi baj, mást tanultál, másban nőttél fel, és örök vitatkozó vagy. Néha magaddal is. A gondolatok jönnek, ha akarjuk, ha nem, nehéz elhárítani őket, de a hit mondhatnám vak és magabiztosságot ad. Sosem tudom elmondani pontosan, hogy mi. Ez van.

      Törlés
    3. ...irtam is már, hogy ....úgy úgy történt minden, ahogy az Ószövetségben meg volt jösolva...addig...csakhogy utána az a megváltás sehogyse tűnik befejezettnek...dehogynem olvastam az Újszövetséget, ne becsüld le a másik ember tudását (olvastam én sok mást ebben a tágykörben is még) én nem azt szajkózom amiben felnőttem, sokkal többet olvastam és tapasztaltam főleg , mint csak sejthetnéd, csak én erről nem "prédikálok" a legtöbb vallást ismerem, elég behatóan, tanultam, valláspszichológiát is) És az csak jó hogy örök vitatkozó vagyok, mert nem is lehetünk semmiben biztosak, épp ezért irtam, amit, neked..(a magabiztosságról).. (egyébként a mi gondolkodásunknak ez a lényege a többfelől látás ha úgy tetszik "vitatkozás", te tartasz ott most is, amiben felnőttél)

      Törlés
    4. Sz.M. Nekem ez a természetes, ebben nem lehet fejlődni, csak erősödni. Azonban nehogy azt hidd már, hogy korhollak a Te vallási örökséged miatt. Amellett, hogy nem biztos, hogy több vallási meggyőződésből kéne választani. Lehet kutatgatni, de, mint egy énekünk mondja(ev.) "Ki kétkedőn boncolja őt, annak választ nem ád, de a hívő előtt az Úr megfejti önmagát." Egyszer azt írtad, velem nem folytatsz teológiai vitát, de nem tudok nem reagálni, ami Istent és az övéit érinti. Azért szeretlek!

      Törlés
    5. ne beszéljünk vallási örökségemről, mert én azokon túlnőttem, sokminden mást IS befogadtam,és meggyőződésem, hogy bizonyosságtudatnak pláne gőggel itt a földön semmi helye.Kicsit nevetséges az leereszkedésed és megalázó is...., "de azért én is szeretlek"..

      Törlés
    6. Sz.M. Nekem nem vallásokról szól ez, "csak" Istenről. Ne vedd sértésnek amit írok, csak azon mosolygok magamban, hogy úgy sem tudunk közös nevezőre jutni ebben a témában. Mindössze ennyi.

      Törlés
    7. fölényes vagy és magabiztos, nem kéne.... megvan nekem is a magam HITe , csak nem fitogtatom, és nem kapcsolom máshoz

      Törlés
    8. te hitről beszélsz de tételes vallásra gondolsz,! Én az hitemről az "én Istenemről" (most) szemérmesen hallgattam

      Törlés
    9. Sz.M. Még valami. Mózesben mennyien kételkedtek "több felől látók", míg csodákat nem tett. Csodálom, hogy végre tudta hajtani Isten parancsait olyan körülmények között.

      Törlés
    10. én "kételyen" egész mást értek! de inkább ne menjünk bele, egész más a gondokodásmódod, az enyém talán kicsit rugalmasabb...és nem rögzött bele a bibliába.(nehogy azonosits már Mózes ellenzőivel, merő anakronizmussal:))

      Törlés
    11. Sz.M. Megyek, lefekszem, mert megint nem lesz időm eleget olvasni, hamar kiesik a kezemből a könyv. Jóéjt Neked! Felejts el mára, ha úgy gondolod, idegesítettelek.

      Törlés
    12. kissé :) mit olvasol vajon

      Törlés
    13. Sz.M.Lehetőleg mindég valami limonádét (persze ez így nem igaz, mindenevő vagyok. Majdnem!). Most épp Marlena de Blasi: Ezer nap Velencében, na meg majd a két folytatását. Elvisz Olaszországba, elfelejtem a bajaimat kis időre. A mai nap pedig egész jónak nézett ki, voltam gyógytornán a "lefagyott" vállammal, s jót tett, aztán találtunk mesterembert, aki megvarrja a régi szaletliponyvánkat. Örültem neki. Utána jött a hidegzuhany. Lejárt a jogosítványom, mentem a háziorvoshoz, azt mondja, új rendeletek vannak, hozzak a kardiológustól szakvéleményt (több, mint 10 éve volt az infarktusom, de semmi bajom),meg a laborba is elküldött. (eddig egyik sem kellett) Hazaérve véletlenül belerúgtam a lábszárammal a kapuba, s pont ott találta el, ahol bőr alatti bevérzések vannak, ömlött a vér,( a vérhígító hatása) nadrágom, zoknim moshattam utána. Szerencse, hogy a szép cipőm (lányom vett tavaly cipőt, papucsot, mikor kétszer elestem két hét különbséggel,/ vizes kövön!, meg küszöbbe botolva/ s ez különösen tetszik) nem ázott el. Megnéztem ezek után az interneten, hogy mi az új rendelet a jogsi ügyben, kiderült, hogy kb. kétszer annyit kell majd fizetnem, mintha rögtön megadta volna az alkalmasságit, mint eddig mindig. Hát ez volt a lényeg. A fránya pénz. Mert a nyugdíjasok milliomosok! Veled viszont nem ezért vitatkoztam, addigra már felülkerekedett az optimizmusom. Na meg a harcos lelkem. Puszi, jó éjt Julika!

      Törlés
    14. nem is gondoltam volna , hogy vezetsz, nőttél a szememben ezzel nagyot! :) te is folyton elesel? jobban kéne vigyáznunk! én félek is vérhigitót szedni ezek miatt is.. (.én nem akarlak ijesztgetni de mintha szó lenne arról hogy 65 fölött visszavonják, de biztis kacsa, nem olvastam csak a cimet... )Szerintem velem azért vitatkoztál, mert mindez azért benned volt:::) (s én lettem az ellenséges célpont) vigyázz magadra, a többi részletkérdés jóéjt!

      Törlés
    15. Sz.M. Az volt bennem, hogy ezek után nem tudtam felhívni a kardiológusom. Na majd holnap! Egyébként volt még egy harmadik esésem tél végén, beakadt a a csizmám a lábamnál levő táskám vállpántjába a kocsiból kiszállva. (nem én vezettem) Lábam maradt, én pedig oldallal ki könyékre a kocsiból egy házaspár lábához, akik ijedten segítettek fel. (mire férjem kiszáll a szűk helyéről a maga 140 kilójával! (192 cm magas)), szóval ennek köszönhető a váll fájás. Azóta nem estem. Igyekszem vigyázni. Már valóban jó éjt!

      Törlés
    16. borzasztó, ezek az esések fatálisak, én is vigyázok, de hiába, elég egy pillanatra nem figyelni... aludj jól! sok sikert a kardiologusnál majd! :)

      Törlés
    17. Sz.M: Ez a jó szó: fatálisak. Mindig érzek benne valami intést.

      Törlés