2022. április 15., péntek

KÖLTÉSZETNAPI EZ-AZ 2014? ÁPR 14

 

11-re a Hagymaházba készülök. A Medália-díj átadására, de 11-kor lenne - a műsorújság szerint is - lányomnak a Tilos rádióban jelenése...sőt itt is kellene lennie, Makón, hiszen a Medáliák dijazás szakmai kuratóriumának tagja, de mióta anya, jogosan és érhetően háttérbe szorulnak az anyaságán kivüli egyéb teendők. Különösképp, ha azok utazással is járnának... Mindennek ideje van... de azért van egy fórum, ahol együtt elfért anyaság és költészet is, a Könyvesblog költészetnapi rovatába gyerekével együtt tették be. és első, még gyerekkori, "...gyereknek lenni..."c. könyvével a kezében... (A "Jönnek az összes férfiak" külön ajánlva - bár én már nem kaptam belőle sehol) fotok

(alatta villáminterjú és 3 új vers is - ill. az ÉS-ben ill. Kalligram folyóiratban mostanában megjelentek. Érdemes elolvasni!) ideirni belőle?!

A Medália dijas Szöcs Petra verseit is kedvelem. Épp azt olvastam, mielőtt elindultam az ünnepségre(egy keserűt, anyjáról), amit a dijátadás alkalmával is felolvasott.

Volt még meglepetés a szinpadon, a polgármester igazán megrázóan, nagyon "belülről" mondta el kivülről József Attila Kész a leltár-ját (a diáktömegre tekintettel, helyesen, az utolsó sorokat el is hagyva) - egyfajta költészetnapon is túlmutató üzenetként..."Magamban biztam elejitől fogva..." épp a napokban gondoltam rá, hogy ezt muszáj, a magunkban bizás nélkül semmi másban, senki másban se bizhatunk. Istenben sem... És ez nem csak önigazolás. Inkább figyelmeztető biztatás... És ezen is múlik, hogy milyen lesz a leltár... végül...(József Attila mindig segit... kár , hogy magának nem tudhatott...)


Este a Múzeumban folyóiratunk, a Marosvidék bemutatója. Mint egyik szerző voltam jelen, s meghiva. A holokauszt emlékévről is volt egy fejezet, abba kértek fel engem is...meg a Kecskeméti Ármin Egyesületünk elnökét, Urbancsok Zsoltot, és lányom egyik irását (illetve egy kiállitásnyitó beszédét) is betették)... Először szó lett volna, hogy olvassam fel valamelyik "versem", de végül is az elnökünk idézett... jobb is igy. Azt hiszem - különösen erről a témáról - egy hang se jött volna ki a számon közönség előtt... Megirni könnyebb... Megirni viszont muszáj... De nem vagyok se iró, se költő... se szinész. És távol áll tőlem minden "szereplés" - hát még amatőrködés. Már. sorra utasitgatom vissza a felkéréseket. Igen. Mindennek ideje van. Volt.(?)

(Az viszont különös, hogy mintha a költészet ideje újra eljött volna számomra. Szeretek verseket olvasni megint. És muszáj leirni is egy pár olyasmit... belőlem is. Magam is meglepődtem, mikor ilyesféle formában botlottak vagy szakadtak ki belőlem a szavak. Szinte maguktól. Úgy látszik, nem csak gyerekversek vannak (azaz gyerekek által irtak), hanem öregversek is... )



Ir újra. Mint pár évtizede
A csalódásairól.
A papir türelmes
Mindent "BEVESZ" -
Türelmesen hallgat
Még várni is tud -
A feltörő gondokra,
sebekre...

A legjobb pszichoterapeuta





 FANYAR

a holokausztot túlélte 2 évesen

már csak a 70. évfordulóját kéne







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése