2022. április 16., szombat

GRANDCAFÉS BESZÉLGETÉS 2008 ápr 15

 

Ez már a 2. e- azaz hajnóczys tárgykörben.( vö: http://lineas.freeblog.hu/archives/2007/12/06/hajnoczys_szeged/), s lesz még novemberben belőle egy kétnapos konferencia. No meg megjelent a tanulmánykötet is - épp mára... Ez már a 2. e- azaz hajnóczys tárgykörben.( vö: http://lineas.freeblog.hu/archives/2007/12/06/hajnoczys_szeged/), s lesz még novemberben belőle egy kétnapos konferencia. No meg megjelent a tanulmánykötet is - épp mára...

vacogtató hidegben rohanok be Szegedre csak erre az eseményre, amiben persze nagyobb szerepet játszik, hogy lányom beszélget a platzon, tanárnőjével egyetemben (mint afféle "famulusa") a Hajnóczy téma nagy ismerőjével, illetve egykori baráttal, s (felfedett újabb) művei újabb kiadójával: Reményi József Tamással; akitől persze nem csak Hajnóczyról hallunk - bár részben az ő kapcsán is a Mozgó világról , (hiszen itt "otthon" volt H.P. mert hogy itt meg is értették, nem csak "közölték".) Megtudhattuk kb., hogy miért lett szükségszerű a lap megszűnése, fokozatosan - a kritikát nehezen tűrő kor kultúrpolitikája következményeként. Pedig bennük mindenféle hang konszenzusra talált. Bezzeg ma! Szóba nem állnak egymással egyes írók. Pedig milyen jó lenne, legalább a párbeszéd..., valódi. Ma mindenki "besorol" valahova. A közönség meg magára marad. A fiatalok nem is nagyon ismerik a mai irodalmat. (mond rá példát is főiskolások köréből.) Azt mondja, hiányzik a napi kritika, bár "megtűrt", ugyanakkor "feleslegesnek" érzett rovata a Népszabadságban ennek még -élő- cáfolata... a kifizetődőbb reklámok és kommersz irodalom tukmálása közt. Ezek meg is jelentek a Zsurnál c. könyvben, kapjuk is a kezünkbe, a paródiákkal, s egyéb esszétanulmányokkal együtt. Szól könyvkiadásunk újabb tüneteiről (maga is a Palatínus kiadónál dolgozik.) Megtudjuk, hogy a könyvterjesztők diktálnak . (Tudjuk, persze, "piacgazdaság" van.) De jó ellenpéldaként említi a Cseh Tamás beszélőkönyvet, amit bár eleinte alig rendeltek (tájékozatlanságból?), de már a 10000. példánynál tartanak. (ebből egy nekünk is megvan.)- Cseh Tamás kapcsán egy kis visszakanyarodás H-hoz, hiszen mindketten "legendák" - életükben, mert a koruk kultikus figurái.- Hajnóczyt viszont -élete után - kezdi érni az a "vád", hogy talán ő más se: csak legenda. Persze R. cáfol. Az Osiris klasszikusok sorozatában adta ki tavaly! Bár Hajnóczy főtémája az alkoholizmus (dehát az életéé is sőt részben koráé is az volt!) -ő ezt tragikumként kezelte -nem kedélyes vidámsággal, mint szokás - inkább az "Istennel beszélés terepének".



végére előkerül a Reményi által is elismert szegedi "Hajnóczy-műhely" frissen megjelent könyve, a Hajnóczy tanulmányok 2. kötete, - ebbe már lányom is bekapcsolódott - a Hajnóczy legendáról írt épp: "Hajnóczy háta" címmel. (Már olvastam, kéziratban - de most jó volt a könyvben megpillantani.) Vele nem is igen beszélhetek. Csak futólag. Megkérdi megérte-e bejönnöm. Miazhogy!




aliz2. :: 2008. ápr. 15. 23:56 :: 2 komment :: Címkék: irodalom,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése