2022. április 25., hétfő

KÉT REGGELI ÜZENET 2011 ÁPR 25

 

Arra gondoltam- nem először- hogy "egyéb és fontosabb elfoglaltságok miatt" egy időre szüneteltetni kellene a blogom.

De aztán  reggel olyan gondolatsorra ébredtem, amit - úgy éreztem - rögtön le kell firkantani, átadni:

Legyen a te hited szerint" - mondta Jézus.

Mekkora mondás és milyen mélyen és több aspektusból értelmezhető., elgondolkodtató mondása ez is. Mert hogy tényleg az szerint -a hitünk szerint - van... talán minden is! És nem egy legyintő megengedés ez csak, ami azt sugallná, hogy higgy vagy gondolj , amit akarsz! Inkább nagyon is arra figyelmeztet (bár szeliden), hogy úgy lesz, ahogy hiszel (vagy nem!) Ugyanakkor micsoda felelősség is ez! Hát minden rajtam múlik...(?!)

(És nem csak itt és most, hanem még "azon" túl is... "Mert mi álmok jőnek a halál után...?" -kérdezteti( s egyben válaszoltatja)  Shakespeare  a "lenni vagy nem lenni" (tévesnek bizonyuló) alternativájával gyötrődő Hamlettel. És ezzel/(!)milyen bölcsen vissza is döbbenti...! A Csodás álmok jönnek (bár eredeti cime épphogy: What Dreams May Come? - milyen álmok jöhetnek...) c. fantasztikus film épp arra válasz, hogy számára borzasztó álmok jöttek volna, addig amig a tudatállapota nem változik... Csodás álmok csodás hitből születhetnek! 

"Boldogok, akik hisznek, mert övék a mennyek országa..." ( már itt, a földön is.)

 ------

és aztán meg ezt a mai kabbalaüzenetet olvasom, ezt is rögzítenem "kell" (bár ez nem annyira átfogó de fontos "részlet":

ez a mai "kabbalaüzenet" (omer 6. napján), idemásolom - mert ezen is tényleg érdemes elgondolkodni és megosztani, (bár ez most itt nem annyira átfogó, de fontos és gyakorlatiasan segitő "részlet"): 

Jeszod b’Cheszed: 

 Ma elemzd ki a viselkedésednek (gondolatok, szavak, érzések, vágyak, tettek) azon aspektusait, amelyek a szerető kötődésedet fejezik ki egy másik ember felé.

 Tedd fel magadnak a kérdéseket:

 A nagylelkűségem általában közelebb visz másokhoz, vagy inkább elutasítást provokálok ki vele?  

Tényleg mindenféle indok nélkül adok a szerettemnek, vagy pedig a jóindulatom igazán csak az álarcba burkolt önzőségem, csak hogy a másik figyelmét megkapjam? A kapcsolatunk kölcsönös szeretetből fakad és mindkettőnknek a javát szolgálja, vagy pedig valaki általában érzelmileg megsérül?

A kapcsolatunk gyümölcsöző és konstruktív?

 A szeretet egy tudatos és pozitív kifejezése a te saját lényednek. 

Amikor úgy érzed, hogy a gondoskodó szereteted veszteséget hoz, vagy elszeparál a másiktól…ott van akkor valami ami nem működik, van ott valami önzőség, ez akkor nem igaz szeretet.

A szeretet egy tudatos vállakozás, ami mindig meghozza a várt profitot és újra fejleszti önmagát. .

Az akit egyszer szerettetek igazán az nem érezheti a távolság érzését a kapcsolatban.

 Ma vizsgáld felül az életed.

Ha észreveszed hogy a jó szándékod megakadályozna téged abban, hogy sikeres legyen a kapcsolatod a másikkal, akkor ez egy olyan terület az életedben ahol oda kell figyelned és dolgoznod kell.

Én azt hiszem, ha az ember arra gondol egy másik ember iránti "szeretetében", szeretetével, hogy nekem az jó, ami neki - akkor nem önző, akkor csakis a másikra figyel! (olyan ez, mint mikor Erzsi nénivel ebéd után a csirkemell csontot eltörtük, és gondolhattunk valamire, hogy teljesüljön, annak, akinél a nagyobb marad a törés után - és kiderült, hogy én mindig jól jártam, akkor is, amikor a kisebb rész került hozzám, mert Erzsi néni mindig arra gondolt, az volt a kivánsága, hogy mindenképp az én kivánságom teljesüljön.)

(Én meg azt is mondom, hogy -sokszor nem is tudom, mi a jó kivánság, hogy mi jó nekem , hogy  mit is kivánjak , sokszor azt kivánom, hogy 'legyen meg az ő akarata.' (azaz"kívánsága"..... mert ő jobban is tudja, hogy mi a jó  - a nekem is jó. mert nemcsak az én szűk szemszögemből nézheti, ami eleve nem is lehetne "jó" hanem felülről, tágasan, távlatosan, mindennel összefüggésben,  - és amúgy is, nekem az jó, ami neki!!!) De akkor ez azt is jelenti, hogy "szeretem"...(?) Akárhogy is, jó érzés....

............

(hát igy  szüneteltetek, azaz így"nemirok" én  blogot:)

............

(utó)utóirat: (vagy utómottó:) :

"Minden reggel hideg vizben fürdetem gondolataimatigy lesznek frissek és épek" (József Attila)


aliz2. :: 2011. ápr. 25. 9:32 :: 14 komment :: Címkék: blogiraselmelkedeshitJÉZUSJÓZSEFkabbala




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése