2022. április 24., vasárnap

A MAKÓRÓL INDULÓ PULITZER

 


a Levéltárban 3 szervezet képviselói emlékeznek világhires "földinkre" Pulitzerre.

(A Dr Kecskeméti Ármin Baráti Társaság, (Urbancsok Zsolt)a Honismereti Kör (Pálné SZabó Zsuzsa) és a Szirbik MIklós Egyesület (Forgó Géza) a tartalmas összekötőt Marrosvári Attila mondja (egykori tanitvány, diákszinpadosom... viccesen a vlgén meg is jegyzem, hogy ha még mindig  szinpadosom lenne , azt mondanám "szépen szerepeltél"..mre ő:azok voltak szép idők...)



utána volt kis gitárhang...



majd sorban az érdekes előadások:



Urbancsok Zsolt mit a Levétár vezetője is meg a makói zsiudóság törtánetének kutatóhja, beszélt és smutatta lelkesen azt a pár becsben örzött dokumentumot Pulitzer felmenőiről (kik gazdag kereskedők, zsidóbirók is voltak), létre is hoztak egy ltári u.n. fondot ezeknek az iratoknak (hiszen a makói zsidóság történetének lenyomatait a vészkorszakban nagyrészt megsemmisitették) 





az se rég hivatalosan is elfogadott és köztudott, hogy Makón született, igaz már 7-8 éves korában elköltöztek innen, Pestre.



Szabó Zs. részben kalandos külföldi életútjáról számolt be, részben a közéleti újságíresért tett úttörő szerepét méltatta, megszivlelheténk a mai újságirók!


Forgó Géza pedia adott egy kis makói sajtótörténetet (volt mit!) Megemlitette a fiatalok lapját is , lányommal élükön (A Maflát ami mozaikszónak is ő volt "anyja"), meg szó volt a bekötött vastag albumformájú Makói hétról is (Bodzsár Erzsi lapja, amibe én is rendszeresen (s nem kis elismerő visszhanggal)  lrtam!(Bár ez nem hangzott el) (sic tranzit glorai mundi)



aztán volt kis eszem-iszom (a honismereti kör asszomyai jóvoltából), meg egy kis tere-fedre...



pezsditően jó volt!







(az örökös örökítő)


(2022.ápr. 8.)




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése