2022. augusztus 17., szerda

SZOMBAT 2009 AUG 17

 2009. augusztus 17

Miközben a gyorsuló idő(m) nehézségein töprengek, találok olyan szövege(ke)t,- a szombatról -, ami megnyugtató válasz a problémámra egyben végre- egy egészen filozofikus és egyben spirituális magyarázatát adja annak, hogy valójában mi értelme és fontossága lehet a szombat megtartásának - (mindenféle anakronizmust túllépve), merthogy a szombat - a nyugalom napjaként - kiragad a gyorsuló időből, egyáltalán az időből, a szombat maga az időtlenség... másrészt mert a teremtés tökéletességét nyugtázza, illetve a majdani tökéletességét (a messiási kort) vetíti illetve képezi előre (önbeteljesítő jóslatként? - illetve gyakorlásként, főpróbákként - mégis csak előbbre hozva a beteljesülését.) Szóval, ismételten hálás vagyok a lubavicsi rebbének (és Kaplannak), aki(k) megvilágosítottá(k) már-már értetlennek tűnő fejemet, és ha így haladok - minden gyakorlati nehézség ellenére - már amennyire lehet -, megpróbálom ill. kipróbálom gyakorlatban is az elméletet - ... Állítólag akkor lehet igazán rájönni az ízére... eddig megálltam ott, hogy hébe-hóba, változó gyakorisággal, ha éppen eszembe jutott, péntek este, az első csillag feljövetelével, gyertyát gyújtottam... most meg kellene próbálni nem dolgozni szombaton, ahhoz viszont 6 napig, előtte nagyon is:

" Hat napon át dolgozzál, és végezd el minden munkádat, a hetedik nap azonban szombat az Örökkévalónak" ((2Mózes 20:9–10.). "Szombati vonatkozásban a pihenés azt jelenti, hogy nem avatkozunk bele a természetbe... A szombati pihenés békeállapot az ember és a természet között." "Mert hat napon alkotta az Örökkévaló az eget és a földet, a tengert és mind, ami benne van, és megpihent a hetedik napon; azért áldotta meg az Örökkévaló a szombat napját, és megszentelte azt.” "A hetedik napon a nyugalomnak és a harmóniának ezt a dimenzióját tette hozzá az Örökkévaló a világhoz. Mint ilyen, így lett a világ szent és áldott!" "...Amikor az ember megtartja a szombatot, ő is osztozik az Örökkévaló örökkévalóságában. Harmóniába kerül mind az Örökkévalóval, mind a világgal. Ilyenkor az egész teremtéssel a béke állapotában van...SABAT SALOM! "

Salom... jó lenne...



1 megjegyzés:

  1. Julianna Párizs
    Szép gondolat, de hol van ma már az időtlenség, gyorsulunk nagy sebességgel és nekünk is amennyire bírunk, ehhez kell igazodni!
    Válasz4 é.
    Gonda Julia
    épp ezért kellene néha megállni!

    VálaszTörlés