2022. június 10., péntek

ÉDES HAZÁM 2012 JUNIUS 10

 

ÉDES HAZÁM


..fogadj szivedbe, hadd legyek hűséges fiad!" jön elő automatikusan  József Attila Hazámjából...amit gimiben nevezetes szavalóvesenyünkön volt a kötelező vers, azóta is tudom, betéve (sok egyébbel...), de most az "édes hazám" (Balassit is, s minden költői hagyományt megidézve), egy új, közéleti antológiát nevez meg e cimen... (s az őszinte pátosz, ami korábban belengte... korunk kifejezésmódjaihoz, hangneméhez  igazodott..., de a fő, és a jó az, hogy megszületett egy közéleti antológia, e közéleti tárgykörben, mert hogy a haza - újra - (vagy mindig is?) , de mintha most a közéleti költészet reneszánszát élvén megkerülhetetlen témává vált volna a költők számára (is). Lett egy válogatás (Bárány Tibortól) amit a Magvető most kiadott az ünnepi könyvhétre, s amit szerkesztőik (a kiadói részről Turi Timea) mutattak be két exkultuszminiszter társaságában, a Rózsavölgyi szalonban, a könyvhét programjaként (a plakátot a Vörömarty tér Magvető standjáról fotóztam:



Az utóbbi 22 év (azaz a rendszerváltás óta eltelt időszak) közéleti költészeti terméséről van szó.




Bozóki András Kemény István Búcsúversét (Édes hazám, szerettelek...) említi, mint a dominóeffektust kiváltót, (mint sokan mások...) ami pedig nemrégiben jelent meg, a Holmiban, de most mindenki számára - mint Bozóki számára is - kiderülhetett, hogy nem ez volt az indítóvers, rengeteg közéleti vers született már korábban is...  a kötet felöleli az elmúlt 22 évet, s nem pártosan! (minden oldalról van képviselve..., ha úgy tetszik)

Rockenbauer két csizmának aposztrofálva magukat,  bár magyar szakos is volt, régen,( a művészettörténet mellett), megkérdőjelezi, hogy valóban  reneszánsza van-e a közéleti költészetnek, szerinte csak egy belterjes személet számára... (szerintem, akkor annál jobb, hogy megszületett ez a könyv, és változtat ezen!)

Valójában a könyv nagyon gazdag hagyományokat mutat fel, amit eddig még az irodalmárok se vettek észre - mondja 



a kiadói szerkesztő, majd a válogató is, hogy nem figyeltünk fel eddig igazán ezekre a versekre, pedig korábban is,  mindig is voltak. (Orbán Ottó, Gergely Ágnes, Petri...)

Amúgy a versek játsszák az antológiában a főszerepet, és nem a költők. Cimmutató és nem névmutató van a tartalomjegyzékben, és témánként ciklusokba rendeződnek a versek, egymással párbeszédeket folytatva.

Rockenbauer kifogásolja a válogatás mikéntjét, szerinte fel kellett volna tüntetni a szerzőséget (a szerkesztők nevét) már a boritón, hogy ez az ő "édes hazájuk", és azt is idézőjelbe kellett volna tenni...(azért is, mert mert hogy nemszeretett fogalom lett belőle...)

szerinte a válogatás egyfajta izlést tükröz, és az túlságosan pesszimista, (még a(szó)játékok ellenére is. Bár beleillik a tradicióba ez, Háy Jánost idézi, mintegy mottóul:"Hé, haver, most elmondom neked lazán/ milyen kurva szar lett a a hazám" (Tiborc-repp)

Bozóki utal a kifogásolt "pesszimizmus" okaira is: lecsúszás, egzisztenciális gondok, hajléktalanság...

de az irodalmi kánonokra utalás is jelen van, parafrázisokban anság stb...)

legsarkalatosabban Illyés Gyula Egy mondatára utalnak... 5ször! miért lehetett ennyire emblematikus ez a vers? (én csak azt mondhatom, hogy tanitani is remek volt, és nagyon és emlékezetesen hatott a diákokra, évek-évtizedek múltán is!)

Timi kérdése a beszélgetés vége felé az hogy a tartalom és forma egységében a forma lehet-e érv, meg tudhat-e győzni... (hát hogyne: ,,mert ki szépen feloldja a rettenetet, azzal fel is oldja", jut eszembe - megintcsak Illyés - válaszként...)

egy jól megirt vers más dimenzióba helyez, mondja Bozóki (ha jól emlékszem, és elhangzik KAF verse, Szép Ernőről, az Andrássy óton, ezzel, a csattanóval: az élet szép, Ernő...no, hol itt (csupasz) pesszimizmus?)

Kedvenc versek jönnek a kötetből , felolvasással, Rockenbauer Térey egymásbanyiló két hálószobájáról, ami ha nem is közéleti, de legalább hasonlatában utal az ország kettéosztottságára... (megemlitődik hosszabb verse a Köztisztasági tér is.)

Bozóki nem a Bucsúverset (jelen is van a költője), hanem most Tóth Krisztát választja, Bánkot, magában( ("Hazám, hazám, te ellenőr./Ruhádon ott a karszalag.,/és félterpeszben állsz." (direkt nem elemzi,- nem is kell.)

Bárány választott verse Határ Győző plasztikzacskója (benne az ország. Neked adom)

Timi is választott "csillagot" Kántor Pétertől...aki szeretne továbbmenni... és nem tud, mert mindenhol ugyanaz a hétrétgörnyedt öregasszony nyújtja kezét, kérve egy százast, és ő nem tud továbbmenni, csak azt tudja, hogy rossz napja lesz... mindenhol koldusok, mindig rossz napok)...

 



----Nekünk azért mégis csak jó napunk lett, hogy mindezt kimondták, kiirták, helyettünk is) kinyomtatták, könyvbe fűzték... szépen kimondták a rettenetet... (s fel is oldták...)

meg is vettem, pedig 62dkg (és minden deka számit, ha úton vagyok, és nem tudom hova rakni a könyveimet, otthon sem, de) egy ilyen fontos könyvnek a polcon, a versek közt, a fejem fölött, a közelemben a helye... édes hazám...

-------

lásd még:

http://kotvefuzve.postr.hu/edes-hazam-antologia-interju-turi-timeaval-es-barany-tiborral

http://prae.hu/prae/articles.php?aid=5154&cat=44

http://www.havasok.hu/cikk/edes-hazam-magvetotol

http://apokrifonline.wordpress.com/2012/06/09/vorosmarty-beach-konyvheti-netnaplo-2012-2/#jp-carousel-5654

http://felonline.hu/2012/06/09/szolamok-es-semak-helyett/http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/index.php?action=hir&id=1023

http://www.irodalmijelen.hu/node/1390




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése