2021. április 20., kedd

megint a nyár? (2008)

 késhet a nyár , ha már itt a tavasz?

bár reggel a - fűtés beszüntetése mián - vacogtató hideg a lakásban
mielőbb ki is mentünk a tűző napsütésbe, mint kiderült - kabátot lekényszerítő - tomboló nyárba!
vagy-vagy! szélsőségekben élünk, minden területen
a virágzó orgonaillat valahonnan megint megcsapta az orrom, s főleg az emlékeim; egyből a régi házunk orgonáit láttam, ahogy bekandikáltak a hosszú szobánk ablakán, aminek párkánya a kedvenc helyem volt, oda sütött mindig a Nap, amennyire az orgonabokor megengedte, ott szerettem időzni, olvasni, melegedni, ilyenkor, mikor már a kinti napsütés több meleget tudott adni, mint a már fűtetlen falak; aztán meg a diófa, amire, s később meg ami alá szerettem letelepedni, -meditálni a csöndben, gyönyörködni a friss zöld lombozatban, lélegző aurájukban, felfedezni az aranyló, kanyargó, örvénylő, különböző irányokba mutató mélységeket, valójában a végtelenséget feltáró energianyalábokat körülöttem(-bennem?)
-, az első napsütéses naptól már... most nincs kertünk, csak a forgalmas-zajos mindenki utcája, parkja, de a Nap, ami süt ugyanaz, az orgonaillat is,
délután is kivonultam egy (Popper) könyvvel a kezemben, lányom is invitáltam, de neki a laptopjával - amihez újabban láncolva van - nehéz lett volna, mindenesetre az ablakot kinyitottuk, s némiképp besütött a Nap rá is
kint, a napon még jobban elálmosodtam, olvasgattam, vagy egy órát a házunk előtti padkán, majd egy utcával arrébb, egy támlásra ültem, körülöttem, mindenfelé, csoportosan ültek fehérhajú asszonyok, meg, nicsak egy volt iskolatárs is... lám " a kiültek a vénasszonyok a padra"... már a mi generációnkat is érinti...(?) (Bár én a pletykálkodásig azért még nem vetemedtem, remélem nem is fogok, talán csak mint tárgya -nem kerülhetem el(?) Kisgyerekek is flangáltak le-föl, gyalog, meg játékautóban, különböző felnőtti testőri kiséretekkel terhelve, mit szemmel láthatóan nehezen viseltek, egy csuparózsaszín ruhába öltöztetett, kendős kislány, láthatóan még pelenkás, vagy 3-szor eltotyogott a padom előtt, különböző kisérőivel, kézenfogva, de végül is megunta, kihúzta a kezét a nagyobb lányéból, s mikor az még utána nyúlt, makacsul hátratette, összekulcsolva, mint egy kisöreg. Egy játékautó körözött körülöttem óvodás sofőrjével, aki úgy kormányzott, farolt, változtatott irányt mint egy igazi , apja meg az ő kénye kedve szerint lohol utána, voltaképp feleslegesen. A fia fittyet se hány rá. Csak az évszakok ismétlődnek,de kétszer nem lépünk ugyanabba folyóba.S mert nem csak a folyó, főleg mi nem vagyunk ugyanazok. 20 éve az én kisgyerekem futkosott itt a játszótársaival, a közeli óvodából jövet. Én meg azért akkor még nem voltam "kiültekavénasszonyok" kategoria... talán.
Az erkélyünkkel szemközti padot viszont mostanában mindig üresnek látom. Pár éve mindig ült rajta 3-4 házukbeli asszony élénken beszélgetve. Most a padnak az ülökéje is hiányzik. És az öregek is... (remélem, csak ezért.)
aliz2. :: 2008. ápr. 20. 19:21 :: még nincsenek kommentek :: Címkék: idojaras, mult, valtozasok

5 megjegyzés:

  1. Nagyon hangulatos írás. Mindent látok magam előtt, amiről írtál.Elképzelem.
    Most már jobban értem, miért tetszett az az orgonás, ablakos festmény annyira, amit egyszer hoztál. Sok emléket idézhetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. KÖSZ, RÉGEBBEN HANGULATOSABBAN, RÉSZLETESEBBEN IS IRTAM... A FB FELDOBJA A RÉGI SZÖVEGEKET (MIVEL AZ A BLOGOM, FREE- ELTŰNT, EZEKKEL A SZÖCVEGEKKEL, ELHATÁROZTAM, HOGY IDERAKOM A RÉGIEKET, AMIK VALAHOGY MEGMARADTAK (ELFÉRNEK...:)

      Törlés
  2. Szívesen fogom olvasni őket!:)

    VálaszTörlés
  3. Jó, hogy megmaradt! - élvezettel olvastam. Várom a többit is! :)

    VálaszTörlés
  4. Miklós Gyorgyovich
    Újabban átmenet nélkül robban be a nyár, s csap át kánikulába.
    5 é.

    Gonda Julia
    igen, nincs semi átmenet (semmiben), csak szélsőségek (de ez már 11 éve is igy volt 🙂 csak idén azért gőzerővel fűtenek is 🙂

    VálaszTörlés