2021. április 20., kedd

halleluja az aluljáróban (2009)

 HALLELUJA AZ ALULJÁRÓBAN

nem bírom az aluljárókat (van bennük valami al-világi, persze), sokszor már a lépcsők közelében is a szerencsétlen hajléktalanok megkörnyékeznek, nem bírok nekik adni (mert adhatsz-é mindenik szűkölködőnek?!), de nemadni se, legalább egy megértő pillantást, ami miatt persze mindig reményeket támasztok bennük, ami miatt körforgásszerűen megint szégyellem magam, egyáltalán bosszant, hogy egy társadalom, egy főváros természetesnek veszi, hogy hozzátartozik a mindennapjaihoz és a városképi látványához az, aminek nem szabadna...., mert valahogy mégiscsak intézményesen kellene megoldani..., szóval szinte félve lépkedek lefelé az aluljáró lépcsőjén, azért is mert le is van vizelve egyik oldalon a lépcső (na nem mintha fent az aszfalt nem lenne, de itt nem állatok, inkább állati sorban tengődő emberek uralják a terepet), látok is a lépcső tövében egy valahonnan, a fal mellől kilógó lábat, nem, ebbe nem botlok bele, és egyszercsak meghallom, gitárkísérettel: "Halleluja! Dicsérd Istent!" - az aluljáró túlsó oldalán, egy fiatal fiú énekli, túláradó, tiszta, csengő hangján, harsogja bele az aluljáró nyomorúságába, egyszerre templomot csinálva a koszos, elgyötört térből, most látom, mellette egy öreg néni, mosolyogva, orgonacsokrot szorongat a kezében, el is feledkezik arról, hogy árulja, mit számít a pénz?, "Halleluja! Dícsérd Istent!" a fiú se törődik kap-e pénzt énekléséért, élvezi maga is, de azért egy férfi komolyan lehajol előtte, mintha meg is hajolna, és papírpénzt dob a gitártokba, szemben meg a kilógó láb tulajdonosa, akinek többi testrésze egy nőn pihen, akinek az orra ragtapasszal van letapasztva, - prózában visszhangozza a szemközti trubadurt, "Halleluja!", miközben két karját az ég - de legalábbis a fentibb világ - felé nyújtja, kapaszkodón, az aluljáró kövezetéből.... Halleluja! máskor rohanok a metró felé, de most muszáj hátranéznem, megállnom, megőrizni ezt a képet, és a hangokat.

Halleluja...
Baudelaire sora jut eszembe, mert olyan ez az egész, mint: mikor "a részeg disznó mélyén felsír egy angyal."
aliz2. :: 2009. ápr. 20. 23:13 :: 9 komment :: Címkék: Budapest, epizod

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! Mára megvan nekem a szép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szép bár kicsit hátborzongató emlék...bennem is maradt...

      Törlés
  2. Dóra:
    2009. 04. 22. 0:29
    Julikám,minden írásodat őszinte érdeklődéssel és nagyrabecsüléssel olvasom. Ez a mai is ragyogó, kimagasló!! Nemcsak a blogodban kellene hogy megjelenjen. Gratulálok!
    Dóra

    2. aliz2.:
    2009. 04. 22. 7:16
    köszönöm szépen! -
    de elárulom, a közérdekűbbek meg szoktak jelenni a www.nolblog.hu -n is (azaz a Népszabadság oldalán)
    (és általában a szerkesztő ajánlatai közt)

    3. Csefimi:
    2009. 04. 22. 14:16
    Van ennél közérdekűbb is?

    4. akimoto:
    2009. 04. 22. 16:59
    Mennyi mindent meg kell élni, cipelni a súlyát annak, hogy vajmi keveset tehetünk.

    5. Csefimi:
    2009. 04. 23. 10:32
    Vajon azt a "vajmi keveset" megtettük? Vagy csak a sérelmeinket számláljuk...

    6. magichoose:
    2009. 04. 27. 10:44
    Cinikus vagyok, ezért nem írom le, hogy mit gondolok erről, de a lacipecsenyék és gyorsétkezdék ködeiben élők között vannak olyan lecsupaszított gondolatok, amelyek felérnek ezer meg ezer himnusszal és nem kell templomot látni mindenbe, ahol van és ott is kell élni, ahol a sötétség az úr.

    Talán a hajléktalanok tartják jó életünk pilléreit talán azok az idealisták harcolnak meg értünk nap mint nap, akik az aluljárókban hallelujáznak de kegyetlen rossz arra gondolni, hogy bezzeg mi is lehetnénk ott hogy egy arra járó ember felismerhesse bennünk a másikat.

    7. aliz2.:
    2009. 04. 27. 11:08
    "de" hát mégis leírtad?! :)
    kicsit ellentmondásosnak érzem a mondatokat - persze a valóság is az, meglehetősen!

    VálaszTörlés