2021. április 16., péntek

a törőcsik

 meghalt?

azt mondják...

de nem hiszem

ő halhatatlan

Shakespeare még ezt irta (sajnos nem tudom most szó szerint idézni, de  a lényege) hogy a szinész addig él, mig van aki emlékezzen rá..

d e szerencsére azóta vannak filmek, rádió felvételek... zeneiek... (tudom nem ugyanaz!)

és azt is mondják, hogy egy hajszál se hibádzhat, ami egyszer volt , az van

s ő nagyon volt!

második élete (klinikai halálából feltámadása)  óta... aggódunk, izgulunk érte, bár voltak azóta is nagy szerepei pl az Átutazók, ahol  állitólag csak némán átment a Vigszinház szinpadán némán, de hogy! (sose bocsátom meg magamnak hogy nem néztem meg...pedig akartam)

most szedegetem élő személyesebb emlékmorzsáimat róla...

először (eltekintve nagy filmjeitől, leginkább a Körhintától (Vasvirág, Kölyök, Édes Anna) (...amúgy is a filmben volt igazán revelatív, pályaindulásakor,)

előszőr tán a Nemzeti szinház színpadán láttam, nem is miatta ... kis szerepe volt, a Bűnbeesés utánban , nagyok (Kálmán György ) árnyékában - meg Kafka Amerikájban, loknisan, törékenyen, de ott volt..mint egy hallatlanul finom, szerény  jelenség, aki észrevétlenségével van jelen!

aztán pár évre rá láttam, a Katona szinpadán, a Luzitán szörnyben, azt hiszem még az előadás kezdete előtt, de a nyitott szinpadon, és beszerkesztve az előadásba, ült jobb oldalon a szinpad előterében , legszélén, de OTT VOLT, JELEN akkor is... de mennyire (sose felejtem  el!)

Aztán szinpadon tán nem is láttam..

Jaj,  dehgynem!  ugyancsak a Katonában Sztankayval A Varsói legendában! szerelmes kislánytól, megtört idős , csalódott nőig,,, mekkora skála... s megint csak azt kell mondanom csupa finomság és drámai erő...egyszerre!

hogy tudta ezt?! a lénye volt ilyen...

Pilinszky nagyon szerette, ő irta egy szer másik szeretettjéről: Sheryl Suttonról, , hogy negyvenvalahány kilójával milyen súlyos... nos Törőcsik is ilyen volt!!!!!

Egyszer láttam "életben" a Fészekben is,, a  Vágóhidak Szent Johannája bemutatója után (mi nagybátyámmal Bástival vacsoráztunk) rosszkedvűen-. nem volt siker a darab -Törőcsik (is) szomorúnak, otthontalannak látszott, könnyű kis egyszerű szabású, rövid ruha volt rajta, fehér harisnya, és bolyongott  magányosan a Fészek termeiben (nem volt "fészke")

aztán évekkel később ő adott át egy dijat az egyetemen , a TIKben lányomnak, s egyúttal az egyetemi lapnak interjút is...

azt a közvetlenséget és szeretetet nem lehet leirni, amit külső szemlélőként is tapasztalhattam...) (tán a fotók valamit megmutatnak belőle)




ja, aztán Makón láttam a Páger dij átadásakor... itt is közvetlensége volt a legmegkapóbb, ahogy magához tudott ölelni egy egész várost...

"a többi néma csend"? nem ,nem , rekedtes, jellegzetes, emberközeli hangja most is itt cseng a fülemben...

él...

éljen is!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen írtál róla. Hozzá méltó megemlékezést hoztál Törőcsik Mariról. Jó, hogy volt alkalmad színpadon is látni.
    Emlékszem egy régebbi bejegyzésedből, hogy találkozott a lányoddal, arról nem tudtam, hogy díjat is adott át neki, csak az interjúra. Megmaradt bennem az az írásod is.
    Láttam egy Híradóben, hogy a falu lakói nézték a spalettákat az ablakán. Ha zárva voltak, akkor még kórházban volt. Várták, hogy kinyíljanak, és imádkoztak érte.

    VálaszTörlés
  2. J.J. Nagyon szép gondolatok!

    VálaszTörlés
  3. Nekem Tőle a leglegleg a Szerelem, Darvas Ivánnal.
    Szívembe zártam, nagyszerű színésznő volt. Megint egy óriással kevesebb.

    VálaszTörlés
  4. nekem sok más van (idegesitett a fekete paróka ebben a filmben - tudom, gyarló vagyok - meg az is, hogy nagyon látszott hogy 2db Déry novellából volt összerakva...inkább Darvas Lili játéka nyűgözött le)...de amúgy nagyon szerettem (bár volt pár év, amikor nem annyira) Óriási veszteség!!! Pótolhatatlan... na!...

    VálaszTörlés