2021. április 28., szerda

KÜLÖNLEGES KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁS (2009)

 A könyvtárban rászántam magam, hogy kitöltöm a kölcsönző pultra kitett közvéleménykutató ívet, a Sparból jövet, (ahol sikerült beleolvasnom az Élet és Irodalomba, amit a könyvtárban egy ideje nem állhat módomban)

rögtön az első kérdéscsoportnál valami furcsaságra bukkanok; a könyvtári szolgáltatások közül mit milyen gyakorisággal veszek igénybe... a végefelé a - szakszerű könyvtári szolgáltatások felsorolása közt - ezt a meglepő szót látom: beszélgetés....("soha"!) nem értem! Egyáltalán: könyvtári szolgáltatás a beszélgetés? emlékszem, hogy az Egyetemi Könyvtárban annak idején, hallgató koromban ránk szóltak ha "hallgató" mivoltunkat megcáfolva suttogva beszélgettünk egymással, kénytelenek voltunk ez ügyben mindig kimenni a folyosóra..., meg az is eszembejut, hogy itt meg mennyire zavar az olvasásban, amikor valami klubhelyiségnek képzelve egyesek a könyvtári termet (ami sajnos egyszerre olvasó, meg kölcsönző) jóhangosan és zavartalanul folytatnak eszmecserét az aznapi elköltött ebédről, a focimeccs eredményéről vagy bármi személyesről, ami igazán nem tartozna rám... meg is kérdem a könyvtárosoktól, véletlen került be a kérdőívre ez a "beszélgetés" szó, vagy hogy is értelmezzem? hát kiderül, nem véletlenül, mert hogy egyre inkább van igénye egyre több olvasónak arra, hogy beszélgessen is vele a könyvtáros. de nem ám könyvvel kapcsolatos kérdésekről, hanem a magánéletéről..., mert hogy sok embernek nincs kivel beszélnie..., tehát ez egy afféle szociális "juttatás"... visszaülök a kérdőivemmel a kisasztalhoz és a "soha" helyett azt irom be, hogy "alkalmanként" - hiszen most én is beszélgettem velük egy kicsit... de azért nem szeretném rendszeresen igénybevenni ezt az új szolgáltatást... (miközben sajnálom azokat, akik kénytelenek, s épp egy könyvtárban) - inkább beírom a kérdőiv végére, az észrevételekhez, kérésekhez, hogy szeretném, ha újra járatnák a pár éve lemondott Élet és Irodalmat, amit azzal az indokkal mondtak le , hogy nem volt rá igény, nem olvasta senki (én pl. senki vagyok?!)

Én az Élet és Irodalommal szeretnék a könyvtárban "beszélgetni"! (Hát igen: nem vagyok egy egyszerű eset!)

aliz2. :: 2009. ápr. 28. 19:44 :: 8 komment :: Címkék: konyvtar

2 megjegyzés:

  1. Nyugaton (azaz a könyvtárban) a helyzet változatlan! :( (bár az épület kicsrélődött egy pompásra)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Alíz! Kíváncsi lettem volna a 2009. évi bejegyzés nyolc kommentjére is, de sajnos, ezeket nem tudom elérni. Egy ny. könyvtáros

    VálaszTörlés