2022. december 6., kedd

goldingi averzióm kései igazolása

 van egy könyv, amit képtelen vagyok végigolvasni, többszöri nekifutásra sem, már le is mondtam róla, pedig a világirodalom nagyjai közé sorolják

sőt kötelező olvasmány is volt egy időben gimnáziumban, igy kötelességem lett volna elolvasni! (de valami pótmegoldást választottam)

nem is értettem eddig, csak bosszantott

eddig!

most igazolást és felmentés, megértést kaptam!

Golding Legyek uráról van szó

S lám ezt olvasom De Gerevic pszichiáter oldalán:

"William Golding könyve, A legyek ura azt ábrázolja, hogy brit iskolás fiúk hogyan borítják “füstölgő romhalmazzá” - három fiú halálát is okozva - azt a lakatlan szigetet, ahová repülőgépük lezuhanása után kerülnek felnőttek nélkül. A Nobel bizottság annyira hitelesnek tartotta a fiktív történetet, hogy 1983-ban irodalmi díjjal jutalmazta a szerzőt. Tizenöt évvel a könyv keletkezését követően, vagyis 1965-ben, a valóságban is megtörtént, hogy fiatal fiúk hajótörést szenvedtek egy Csendes óceáni lakatlan szigeten, Atán, ahol egy évig és három hónapig éltek, míg felfedezte és megmentette egy hajó őket. Golding könyvével ellentétben tökéletes összhang működött a gyerekek között, mindannyian túlélték, sőt fizikailag és lelkileg megerősödtek az eltelt időben. Nem vagyunk tehát olyan rosszak, mint ahogy ezt Golding, az alkoholproblémával küzdő, depresszióra hajlamos író gondolta, aki verte a gyermekeit és egyik önvallomásában azt írta, “mindig megértettem a nácikat, mivel én is hasonló természetű vagyok”. Valójában tehát saját természetét vetítette rá a történetre, és nem pontos valóságismerete vezérelte a sikerkönyv megírásában."


Érdemes hallgatni az ösztöneimre, minden tekintélyelvvel szemben, - már másban is tapasztaltam -, azok tudják az igazságot és sose vezetnek félre!

Le Goldinggal!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése