2021. október 21., csütörtök

WELCOME TO NOVI SAD 2009

 

lányomék ma utaznak Novi Sadra - azaz Újvidékre... mire odaérnek (remélem jól utaznak előzetes időjárási, és közlekedési - sztrájk anomáliák után, ellenére) felrakok ottani üdvözlésükre, innen egy (jó)pár Újvidékről a fényképezőgépemben elhozott képet, amit szeptemberben készítettem, de még talonban hevernek - most ez jó alkalom  lesz az ő ottani fogadásukra , innen is, WELCOME, ÚJVIDÉKEN:

(hamarabb odaértek, mint én a fotókat felraktam volna:):

úgyhogy ezek most duplán kicsit utóképek - a szeptemberi Újvidékről,

majd kérek tőlük októberieket:)




én itt laktam, a 6. emeleten azaz a Panoráma Hotel  nem az egész épület:) az egy Bank, amúgy tele van bankkal az egész város, legalább is ez a főutcája - a vasút- meg buszállomástól ami végigfut buszokkal meg szemaforokkal (akárkit ha kérdeztem, mi hol van, mindig így igazítottak útba, hogy hány szemafort kell menni - mert minden sarkon van belőlük egy - szerencsére, mert nagyon nagy(városi) itt a forgalom, több sávos a gyors s zsúfolt közlekedés )

(és csak napok múltán jöttem rá, hogy pl. a 4-es  busz milyen jó nekem... (40 dinárért - mondjuk Magyarországon még jobb, mert itt - még? - ingyen van , utazó öregeknek :))

a Panoráma  Hotelből tényleg szép a panoráma, íme az ablakomból ezt láttam, a hotel a főúton (Oszlobodenja? - odaadtam lányomnak a részletes térképet, útikönyvet, így csak fejből-emlékezetből írok, lehet, hogy félre- is, mert a nyelvmemóriám nem túl jó, s még ha hasonlítanak  is a  szerb szavak az oroszhoz, kis eltérés mindig van,s így annál jobban keverhetem  - de hogy valami szabadságot jelent, az biztos, és érez is az ember, ha ott van , némi "szabad" ságot a széles utcáján.... nos, a sarki hotel másik utcája a Futoska,  és a sarkon túl ennek folytatása Jevjerszka - vagyis egyszerűen a Zsidó utca, az ablakból ezen a fotón - a zebrán túl - épp ezt látni :


itt már az 
Zsidó utcán sétálok, és itt bukkan fel először előttem az újvidéki -előre beharangozott -zsidótemplom máris a lebontott makóira emlékeztető kupolája:

az ékszerbolt itt a túloldalon felkeltette érdeklődésemet a cégtáblájával, tényleg, olyan familiárisan "zsidós" : JUVELIR MOJSE azaz  MOJSE ékszerboltja, ahova be is kukucskáltam , ki lehet az a "Mojse"? - láttam is a pult mögött egy kis-  szakállas  embert, aki épp valami apró tárgyat (: órát, ékszert?) elmerült műgonddal szemlélt, babrált, magamban el is könyveltem "Mojsé"-nak,

és másnap mintha ugyanezt az arcot láttam volna az utcafesztivál farsangi forgatagában, a kisunokájával kezében - de nem biztos,

mint ahogy az se, hogy egyáltalán "Mojse" névre hallgat-e, aki itt dolgozik, s egyáltalán dolgozik-e "Mojse" névre hallgató, Mojse ékszerboltjában) mindenesetre az biztos, hogy rengeteg kisgyerek van a városban, ők a mindenkori főszereplői... és ez  (is) jó! jó hangulatot csinál...pl.  az egész egy hetes utcafesztivál alatt, akármilyen produkció is zajlott, - ők maradtak a szívderítő főszereplők...


zsidó templom monumentálisabb , mint a kecses, és  -már csak egy-két feketefehér fotón és s kisgyerekkori emlékeimben kontrollálható - makói... olyat úgyse fogok találni az egész födkerekén (mondják, olyan volt, mint a jeruzsálemi , így talán majd csak az "égi Jeruzsálemben") - de azért elemeiben van hasonlóság , egy az apjuk (Baumhorn Lipót, mint az ugyancsak monumentális, még monumentálisabb szegedi - ami amúgy egyszerre kecses ÉS monumentális)

(lásd még: http://lineas.freeblog.hu/archives/2009/09/25/testver-zsinagogak/ )





hátulról fotózva, (nem a "zsidóutca" felől -) a kupola jobb láthatósága révén- jobban emlékeztet az egykori makóira, (amit épp a kupolája megromlása miatt kellett lebontani - mint mondták:






továbbhaladva a Belváros felé, két jellegzetes torony...

(a Városházáé, és a Katolikus templomé - a  színes Zsolnai tetővel)




Városháza - teljes pompájában - az Utcafesztiválra készülődő félkész szinpaddal :


ugyanez a Városháza éjszakai kivilágításban és már az Utcafesztivál jellegzetes emblémájával a színpadi vetitővásznon:




  a kivilágított városháza torony és egy tűzijáték "csillár" :


a sok kávézóból egy ... kerthelyiséges (lányom, mint  a szegedi kommunikáció szakos csoport "mentor"a és egy ujvidéki "mentor" velük... ):



a katolikus templom szemben a Városházával (nappali fényben persze),




a Városházának háttal az egykori híres polgármester monumentális szobra magasodik (kissé fenyegetőnek tűnve):



 és oldalról a templom , jól látható, különleges Zsolnai mozaiktetővel



és másfelől ugyanaz ? "Visszanézve félutambul" a Belváros...




 de ha tovább megyünk,

 (Pali bácsiék felé - akiről még fogok írni; Borban járt, könyveket  irt, bori emlékeiről is, és közvetve emlékezett apura! - a nevére rögtön, és tudta, hogy közelebbről melyik lágerben volt, és hogy vasárnaponként előadásokat tartottak)

akkor ez a Hermes szobor tűnik elő a tetőn (egy Amstel sörreklám fölött) - mult és jelen




erre lakik Pali bácsi, (ő is a "múlt") és Hermes, a magasban, mutatja az utat :



Városi könyvtár, találtam itt egy magyarul beszélő hölgyet, (Ildikót, Temerinből) aki megmutatta külön a magyar nyelvű könyveket - amik szívügyei ugyan, de nem volt sok belőlük (ráadásul nem is magyar iróktól, hanem Choelotól, meg Ecotol magyar forditás)  

 de megmutatott egy külön kisszobát, ahol csak magyar irodalom van összegyűjtve:




Múzeum (épp Pécsről multietnikai fotókiállítással( - de megnéztem a képzőművészeti gyűjteményt is (talán még egy Rembrandttal is) és a múzeumos idegenvezető hölgy két katalógust is adott a fotókiállításról ajándékba (egyet lányomnak is) (miután megtudta, hogy zsidó vagyok (beleillettem volna a kiállításba?:)- s mondta a zsidók nagyon umnüe(okosok) csak sokat sztradali (szenvedtek)...  (nem tiltakoztam.)





Vajdasági levéltár (azaz, ahogy itt mondják: archiv) - sajnos nem tudtak Bor-i dokumentumokkal szolgálni (Belgrád-  ba küldtek) - de a magyar hivatalos tolmácsuk, akivel "összehoztak", megígérte, hogy akár lefordítja  Pali bácsi szerb nyelven írt könyvéből a Bor-ra vonatkozó részeket - nekem  




 Diákcentrum, itt is kávézó (amúgy az egész város tele van velük) - előadások előtt kávézik  a szegedi "mediacsoport"- (bent internetezni is lehet...elég olcsón? 1 perc -1 dinár - ha még jól emlékszem) (a szomszédos kávézóba meg megtudták mondani,  (kedvesen utánanéztek), hogy a 4-es busz visz be rövid uton a belvárosba...







 Diákcentrum, Bölcsészkarsarok  - háttérben már a Duna látszik (kéklik?) (lásd majd külön blogban...)

itt meg közelről az egyetem bölcsészkarának bejárata (filozofszki fakultet) - előtte a "csoport"  - a jól sikerült  nemzetközi média konferencia után:





aliz2. :: 2009. okt. 20. 11:26 :: 2 komment :: Címkék: fotokkapcsolatoklanyomutazas





 lym (Válasz erre):
2009. 10. 22. 22:02

köszönjük, élőben is ilyen szép :-)



 aliz2. (Válasz erre):
2009. 10. 22. 22:24

örülök! legyen is az, vagy még szebb:) (veletek s tőletek! :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése