2021. október 20., szerda

ÖRÖM(?)ÜNNEP (2008)


 

igen , az lett volna, annak kellett volna lennie, papírforma szerint, a szegedi zsinagógában is ,  a Tóra örömünnepe(Szimchat Tajro) de... már eleve lakattal zárva találtam az épületet (bár messziről, a külső - városképi- kivilágítás, rövid ideig még - örömtelien - megtévesztett), a szomszédos hitközségi épületben levő díszterem felé vettem az irányt, a kaput igaz, hogy ott is zárva találtam, de most, mihelyt megnyomtam az emeletes épület földszintjén található "szeretetotthon" kapucsengőjét, egyből - kérdezősködés nélkül, még mielőtt mondhattam volna, hogy a díszterembe mennék, imádkozni - kinyílt.., az emeleti folyosó ajtót kinyitva pedig , látom, tárva-nyitva (pár perc késésem ellenére is) a díszterem ajtaja, amin ki is kukucskált épp a rabbi, de mintha csalódottan látta volna, hogy "csak" egy nő jön... nos, lehet, hogy utólagos bemagyarázás? talán mégsem... ugyanis még percekig várt a hiányzó férfiakra, mert - már megint - nem jött össze 10 férfi, vagyis a minjen, ami feltétele lenne a Tóra előtti imádkozásnak, ami viszont épp ma: a Tóra örömünnepén elengedhetetlen lenne... Ha jól számoltam, 2 férfi hiányzott. Mi nők, ennél valamivel többen voltunk. Miért is nem lehet minket is "beszámítani"?!... így aztán nem tudtunk önfeledten "örülni"... bár azért volt ima, csak hiányosan , ének is (a rabbi és az előimádkozó szépen "duettezett"); de a körmenet, a Tóra 7-szeri körbenhordásával elmaradt, - táncról nem  is beszélve - pedig még elevenen él bennem egész kiskoromból ,  a már csak emlékeimben élő zsinagógánkban, amikor a Tórákat vivő férfiak mögött, mi kisgyerekek is vonultunk vidáman, kis zászlócskákkal a kezünkben...("hol vagytok ti régi játszótársak"?)

holnap újra kell kezdeni a Tóra olvasását, (amit ma fejeztünk volna be). De ki fogja?!...




aliz2.
 :: 2008. okt. 21. 23:39 :: 28 komment 
Kategóriák: ünnep :: Címkék: unnepekzsinagoga


24 megjegyzés:


  1. stali (Válasz erre):
    2008. 10. 22. 8:13
    Tisztelem a hagyományokat.
    De saját vallásom gyakorlásában épp a rítusok kötelező volta gátol. Pedig hihetnék akár mélyen is, a gyerekkoromban kapott alapok szerint, rendszeres látogatójaként az egyház által előírt szertartásoknak, az erre hivatott épületek valamelyikében.
    Tisztelem a hitedet is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aliz2. (Válasz erre):
      2008. 10. 22. 10:30
      miért is lenne "kötelező",?!

      én önként, belső igényből szerettem volna a zsinagógában felidézni a régi emlékeket (is)...,ez nemigen sikerült :(

      a "hit" - viszont - nem feltétlenül van kötve különböző templomok konkrét szertartásaihoz ; szerencsére :)

      Törlés
    2. stali (Válasz erre):
      2008. 10. 22. 11:15
      Bizonyára nem félreértés volt részemről, hogy valamelyik elemhez szükség lenne 10 férfi egyidejű jelenlétére. Bocsánat, az én vallási ismereteim - a rögzültek - nem ide kötnek. Ha félreértettem volna, szólj.

      Törlés
    3. stali; EZT nem értetted félre!, valóba 10 férfi azaz a "minjen" szükségeltetik a Tóra előtti imádkozáshoz. (a nők ebből a szempontból "nem számítanak" - )

      de "a hit" nem ezen múlik (pláne egy nő esetében :)

      Törlés
    4. aliz2. (Válasz erre):
      2008. 10. 22. 12:16
      pedzegettem is a imádkozás utáni kidduson az előimádkozónak,a fehér terített asztal mellett, hogy miért is nem lehetne megreformálni ezt a férfiakat nőket megkülönböztető szabályt (vannak is ún. reformirányzatok, ahol még a rabbi is lehet nő!) - de némileg meggyőzött , hogy a vallás értelme mégiscsak az eredeti szabályokhoz való alkalmazkodás, aztán nekem is eszembe jutott a latin vallás szó etimológiája: re-ligio (az vissza- térés)
      (a neolog irányzat - amihez mi is tartozunk - már elég
      sok "modern" engedményt tett még a 19. század vége felé - az ortodoxhoz képest)

      (egyébként, ez félreértés, hogy a nőket kirekeszti a vallás!csak éppen más feladatokat szán nekik elsősorban - mint a zsinagógában való imádkozást! bizonyos szempontból "többre" is értékeli , mint a férfiakat...)

      Törlés
  2. i (Válasz erre):
    2008. 10. 22. 12:03
    Az ünnepekről szóló írásaid személyességük által varázsolnak egy hangulatot: mintha én is részese lennék annak az alkalomnak.
    Alapvetően hagyománytisztelő vagyok. Mégis azt kell mondanom, amit Te is és Stali is megfogalmazott, hogy néha felül kellene értékelni néhány momentumát, ami nem jelenti azt, hogy a hagyományt kell elvetni. Sőt, épp ez teremt közösséget, de a közösségből nem rekeszthet ki "alanyi jogon" senkit. Én azt gondolom, hogy ha belülről, tiszta szívből fakad, akkor akár én is együtt lehetnék abban a közösségben, amiről olyan bennsőségesen írsz.

    VálaszTörlés
  3. Csefimi (Válasz erre):
    2008. 10. 22. 12:58
    Lehet rosszul tudom, de szépapáink idejében az egyenlőség, a vallás kiegyenlítő szerepe volt a "célkeresztben". Más, de és nem lényegtelen! Örülök a folytatásnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 8. aliz2. (Válasz erre):
      2008. 10. 22. 13:35
      ó, hát én nem is gondoltam komolyan, hogy leállok...:) (illetve, másrészt, nem is csak a blogra értettem)

      teljes "egyenlőség" nem volt, nincs és nem is lesz :( , semmiben

      Törlés
    2. Csefimi (Válasz erre):
      2008. 10. 22. 14:24
      Azt hiszem nem is úgy értették. Lényeges azonban a törekvés, hogy lelkiismeretünk szerint cselekedhessünk...
      "pi" gondolatai Őket igazolja és az ősi jelek amik a szívhez kötődnek, és persze "szívvel lélekkel"...
      Nem árt az, ha valljuk kultúránkat...
      Az sem árt, ha tudják gyermekeink, hogy amit a "lobogóra" írtak szépapáink, abban hittek... vallották, fejük fölé emelték...

      Törlés
    3. . aliz2. (Válasz erre):
      2008. 10. 22. 14:28
      ez a kor már nem olyan "patetikus"... (inkább ironikus... )

      Törlés
    4. Csefimi (Válasz erre):
      2008. 10. 22. 15:22
      Mi a szándékunk? Mert az visszahat. Nem véletlenül lépik át költőink a lét kérdését. Vagyok, vagy ok... A fő kérdés hogyan lehetek hasznos... Kéz a kézben szívvel lélekkel... A maró gúnyban a lélek nem találja a helyét, züllünk... Ez kinek jó? Egyre távolodunk népünk lelkületétől...

      Törlés
    5. aliz2. (Válasz erre):
      2008. 10. 22. 16:51
      én olyan vagyok - amilyen

      igyekszem "hasznos" lenni, úgy ahogy én tudok (mindenki csak úgy tud... "ki ekével, ki kalapáccsal , tollal..." - ez is még, talán, némileg érvényes - a "mémileg"-et is hangsúlyozva)

      (az irónia, sose maró és nem is nyilt gúny, hanem éppen rejtett, sokan nem is értik-érzékelik ezért, arra is szükség van, a tisztánlátáshoz, a távolságtartással együtt- meg főleg ÖNiróniára is lenne - hogy magunkat is láthassuk valószerűbben (olykor távolabbról és felülről, demindenképp kívölről)-
      bár nekem sincs kedvemre, hogy kezd központi kategoriává válni, s szinte egyedül elfogadottá...)

      Törlés
  4. 1234567e (Válasz erre):
    2008. 10. 22. 21:34
    Negyven évig vallástalanul nőttünk fel. Hogy lehet egyszerre hinni? Ez olyan, mintha azt mondanák, hogy a Hófehérkeében 6 törpe az mese, de az az egy, a nagy szakállas, az egy létező valaki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 15. aliz2. (Válasz erre):
      2008. 10. 22. 22:07
      a hit sokkal mélyebben van! (akár a "40 év vallástalan nevelésnél" is sokkal mélyebben!) és nem feltétlenül a "nagy szakállas " a tárgya...

      Törlés
    2. 1234567e (Válasz erre):
      2008. 10. 23. 0:58
      Hát akkor nincs remény... az az egy törpe sem igaz.

      Törlés
    3. aliz2. (Válasz erre):
      2008. 10. 23. 9:48
      pont fordítva! s a fordulat bármikor bekövetkezhet, ha nyitott vagy rá - csak máshogy , mint "képzeled"..., mert "nem mese az, gyermek!" :)

      Törlés
    4. pi (Válasz erre):
      2008. 10. 23. 11:51
      Isten előtt nincs különbség férfi és nő imája között. Sem zsidó, keresztyén, mohamedán, buddhista, taoista és még sorolhatnám, között.
      Csefimi 9. hozzászólása elgondolkodtat: kik azok az Ők? és kik a Mi? milyen szinten kell érteni? ki hova tartozik?
      A zászlóra tűzött célról: a keresztes hadjáratokban magukat keresztyénnek valló, Jézust követő emberek kardélre hánytak mohamedán asszonyokat és gyerekeket, magát keresztyének valló, isten földi helytartójának nevezett utasítására.
      Valahogy a vallások megteremtik az alapot az ők kialakulására (pedig csak MI létezik) talán épp az intézményesített vallás rituáléja miatti különbségek okán.
      Lehet ezért megköveznek valakik (nem utalok senkire személy szerint), de gondolkodjunk el egy kicsit: a keresztyének azért "haragszanak" a zsidókra, mert Jézust megfeszítették. Nem a zsidók feszítették meg: hisz ott voltak a tanítványok, akik szintén zsidók voltak, vagy Nikodémusz és voltak mások is, ők nem kiáltották, hogy feszítsd meg. Ők voltak kisebbségben, nem volt esélyük sem változtatni. Ha megnézzük a demokráciákat, akkor láthatjuk hogy a hatalmat kezükben tartók hogyan varázsolják el a tömegeket, és azok hogyan választanak "szabadon". Minden népnél megtalálhatók azok a viselkedésformák, melyek analógok a bibliai szereplők viselkedésével, ma is. Az a baj, hogy a zsidók kiválasztottnak érzik magukat? A magyarok is azok, a románok, szlovákok, szerbek, csehek, oroszok és a többi, mindegyik. Bergman egy idézetével fejezem be, mely egyén és közösség szintjén is érvényes: "Minden ember magában hordozza Istent, és minden embernek van lehetősége arra, hogy valami nagyot és szépet vigyen véghez az életben."

      Törlés
    5. 2008. 10. 23. 13:27
      ... maga Jézus is zsidó volt, sőt majd' mindenki körülötte a bibliában... (ill. a bibliai történetben)

      Törlés
    6. Bergman-nak igaza van, de ő se mond mást, mint (az egyébként zsidó) Jézus maga: "mindannyian Isten gyermekei vagyunk"

      Törlés
    7. 21. aliz2. (Válasz erre):
      2008. 10. 23. 16:25
      és hogy ha többen imádkoznak (vagy akár meditálnak) együtt , annak nagyobb ereje van, mintha ki-ki külön - ez is talán nyilvánvaló

      Törlés
    8. ujvári lászló (Válasz erre):
      2008. 11. 19. 16:42
      nevemre kattintva jutsz el hozzánk de ezt talán nem is kell mondanom...

      Törlés
  5. ujvári lászló (Válasz erre):
    2008. 11. 19. 16:41
    kedves Aliz2! egy kicsit megkésve írok de csak most találtam erre a blogra. reformátusként egy a zsidó vallással és kultúrával foglalkozó rádióműsort készítek és épp ehhez gyűjtöttem anyagot mikor idetaláltam. pénteken ui. egy rabbit és a feleségét látogatom meg riportkészítés céljából s a téma épp a nők helyzete a zsidó hagyományban. az adás a hónap utolsó hétfőjén kerül adásba egy független kisrádió a ZÖLD rádió által. a felvételeket (ezzel együtt már három lesz) bárki letöltheti és meghallgathatja honlapunkon. ha van kedved hallgass bele és szólj hozzá akár fórumonkon

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 4. aliz2. (Válasz erre):
      2008. 11. 19. 17:03
      köszönöm szépen! (hánykor lesz az adás?)

      Törlés
    2. 25. aliz2. (Válasz erre):
      2008. 11. 19. 17:07
      látom már, 18 órakor :) meghallgatom!

      26. ujvári lászló (Válasz erre):
      2008. 11. 25. 15:23
      ha esetleg lemaradtál volna elküldöm az archívum elérhetőségét ebben az ajánlóban:

      elkészült rádióműsorunk legújabb felvétele Darvas Istvánnal. Ezúttal feleségét is megkértük csatlakozzon hozzánk, mert a téma nem volt más, mint a nők helyzete a zsidó hagyományban. Akit érdekel itt meghallgathatja: radio.sztaki.hu/node/get.php/011pr2074 a hangszóró ikonok valamelyikére kattintva! üzenetet pedig itt hagyhat: www.freeweb.hu/philos/forum.html

      27. ujvári lászló (Válasz erre):
      2008. 11. 25. 16:07
      "hello! elkészült rádióműsorunk legújabb felvétele Darvas Istvánnal. Ezúttal feleségét is megkértük csatlakozzon hozzánk, mert a téma nem volt más, mint a nők helyzete a zsidó hagyományban. Zsidó nők a múltban és a jelenben. ki hordta és hordja a nadrágot és miért? mikor indul be magyarországon a női rabbik képzése? mennyit ér egy nő? szakértő Kovács Bernadett judaisztika tanár, Darvas István rabbi riporter Ujvári László zene: Chava Albertstein, Klezroym,...
      Akit érdekel itt meghallgathatja: radio.sztaki.hu/node/get.php/011pr2074 a hangszóró ikonok valamelyikére kattintva! üzenetet pedig itt hagyhat: www.freeweb.hu/philos/forum.html "

      28. aliz2. (Válasz erre):
      2008. 11. 25. 17:49
      köszönjük :)

      Törlés