2020. november 25., szerda

Dóra világlátott csillaga

 unokanővérem szép missziót teljesitett

az ottawai egyetem holocaust education felkérésére

tárgyakat küldött A VIRTUAL MUZEUMBA

emlékeztem hogy van egy hatágú sárga csillaga,, meg is ijedtem, hogy nekik adta, de nem.. csak virtuálisan:

a kiállitás cime Túlélő emlékeztetők azaz Surviving Reminders


A csillag bejárta Vásárhelyt, Szegedet, Strasshoffot (sikeresen elkerülve Auschwiztot  sinbombázások miatt) egy osztrák kis falut, ahol egy évig voltak , dolgoztak lágerban

végül 1968-ban Magyarországról Ottaewába vitte magával...


"A sárga csillagot édesanyám 1944 márciusában, Hódmezövásárhelyen készítette. Ezt a sárga csillagot kellett viselnem, mert olyan országban születtem, ahol az antiszemitizmus nemcsak elfogadott társadalmi hozzáállás volt, hanem a törvénye volt. Abban az időben Magyarországon minden zsidó embernek viselnie kellett, ahogy azt Mezei András következő verse dokumentálta.

Április hó 5.napjától kezdve minden hatodik életévét betöltött zsidó személy — nemre való tekintet nélkül — kanárisárga hatágú csillagot, 1Ox1O cm átmérőjű szövet, selyem-vagy bársonyanyagot, bal mellrészén jól láthatóan köteles viselni. A megkülönböztető jelet könnyen el nem távolítható módon kell a ruhára varrással ráerősíteni. 6 hónapig terjedő elzárással. internálással büntetendők a rendelet megszegői.” Viszi magával ma is a rendelet a túlélőt, könnyen el nem távolítható módon. ----"

---
 még láthatók a képen:

táska , élelmiszerszállitásra gettóból

a három gomb A gombok Ausztriából származnak, és 1944-1945 telén kaptuk őket. Egy kedves osztrák nő, Anna adta, aki édesanyámmal dolgozott a munkatáborban, amely egy bőröndgyár volt, ruhát adott nekem. Anyámtól tudta, hogy ruhákra van szükségünk, mivel csak azt engedték, hogy hozzuk, ami a hátizsákunkban van.
A ruha már rég elmúlt, de kedvességének emlékére elmentettem a gombokat. A gombokon látható kép az „edelweiss”, az osztrák hegyek virága."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése